Την ομόφωνη έγκρισή του ως προς τη χωροθέτηση και προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 32MW, της εταιρείας Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος ΑΕ, στη θέση «Τσιβέρι-Παξιβάλα», του Δήμου Λεβαδέων, στη Βοιωτία, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το θέμα, που συζητήθηκε εκτενώς στο ΚΑΣ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη 25 Ιανουαρίου, αφορούσε το κατά πόσο η ορατότητα των ανεμογεννητριών από τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής του Οσίου Λουκά, βλάπτουν ή όχι το μνημείο.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, διευκρίνισε ότι οι δρόμοι προσπέλασης δεν θα είναι ορατές από τη Μονή, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το φαινόμενο των κατεστραμμένων ανεμογεννητριών διαβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπεται από την εταιρία να υπάρχουν κατεστραμμένες ανεμογεννήτριες.
Η απόσταση του πάρκου από τη Μονή είναι περίπου 10 χλμ. και οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα είναι οι πρώτες που θα είναι ορατές από τον περιβάλλοντα χώρο της.
Το ΚΑΣ ενέκρινε τη χωροθέτηση και την προμελέτη με το σκεπτικό ότι λόγω της μεγάλης απόστασης δεν προκαλείται άμεση βλάβη στο μνημείο.
Η Μονή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, ενώ από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
SKAI Περιβάλλον
0 Σχόλια