Ticker

6/recent/ticker-posts

Με αμερικανικές ευλογίες η συμφωνία με Ισραήλ. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ αναβαθμίζει τη χώρα μας στην Ε.Ε.

Η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές, αλλά γνωρίζει τώρα ότι έχει αξιόπιστη αντίδραση. Ενδιαφέρουσα συζήτηση χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Τον από μηχανής θεό που περίμενε η Κύπρος, για να την απελευθερώσει από τα δεσμά της, φέρνει από τα βάθη της θάλασσάς μας ο Ποσειδώνας. 
Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής συνήλθε χθες εκτάκτως, για να προωθήσει προς κύρωση τη συμφωνία διαχωρισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) της Κύπρου με το Ισραήλ. 
Η Κυβέρνηση και η εθνοσυνέλευση της φίλης χώρας είναι ήδη πιο προχωρημένες από εμάς και αναμένουν την κύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και η συμφωνία διαχωρισμού και συνεκμετάλευσης των κοιτασμάτων. Χθες, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ήσαν παρόντες οι πρωταγωνιστές της μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας της χώρας μας. 
Η συμφωνία με το Ισραήλ λαμβάνει ήδη τις ευλογίες των Αμερικανών που εργάζονται παρασκηνιακά υπέρ της ταχύτατης εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο μέχρι πρότινος πρέσβης μας στο Ισραήλ Τάσος Τζιωνής εξήγησε ότι η συμφωνία της μέσης γραμμής για την ΑΟΖ αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κύπρου. 
Η επίσημη συμφωνία, που όπως εύστοχα λέχθηκε οριοθετεί τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατέθηκε σε τρεις γλώσσες στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Τα κείμενά της είναι στην Ελληνική, Εβραϊκή και Αγγλική. Υπογράφεται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του Ισραήλ. 
Σε επίπεδο τεχνοκρατών υπογράφεται η οριοθέτηση με συντεταγμένες από τον δρα Χαΐμ Σέπρο για το Ισραήλ και τον Πρώτο Υδατογράφο του Τμήματος Κτηματολογίου Χρίστο Ζήνωνος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Ισραήλ δέχθηκε τη δική μας χαρατογράφηση και τη βρήκε άψογη, που ακολούθησε πιστά τους διεθνείς κανόνες και το Δίκαιο της θάλασσας. 
Για δύο χρόνια με την Τουρκία να βυσσοδομεί, οι τεχνοκράτες εργάστηκαν βήμα-βήμα, για να δώσουν στην Κύπρο αυτό το μεγάλο δώρο. Απέκτησε θαλάσσια «σύνορα» διεθνώς αναγνωρισμένα από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. Στην Επιτροπή Εξωτερικών, όταν λέχθηκε ότι ο Λίβανος απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ για τα κοιτάσματά του, η απάντηση από τον Σόλωνα Κασίνη είναι ότι αυτό αποτελεί «αρλούμπες». 
Ο Λίβανος δεν έκανε τίποτε παραπάνω από του να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το «τριεθνές σημείο», εκεί ακριβώς που βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογοναθράκων. Θυμήθηκε ο Λίβανος δικαίωμα διέλευσης που του έδωσε η Βρετανία το 1923, όταν ακόμη η χώρα βρισκόταν υπό την κηδεμονία της Γαλλίας, για να προβάλει διεκδίκηση προς την πλευρά του Ισραήλ. Όλα αυτά δεν επηρεάζουν ποσώς το οικόπεδο 11, στο οποίο βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογοναθράκων που επιμερίζεται με την ΑΟΖ Ισραήλ. 
Ο Πρέσβης μας Τάσος Τζιωνής επέστρεψε στη βάση του στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση του έργου του. 
Είπε στην Επιτροπή το λατινικό απόφθεγμα «Pacta sunt servanta», που μεταφράζεται: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται βάσει του δικαίου των συνθηκών. 
Η Κύπρος ταλαιπωρήθηκε να καταλήξει με το Ισραήλ, γιατί υπήρχαν οι διαφορές της φίλης χώρας με το Λίβανο. Απομένει η άμεση επικύρωση της συνθήκης, με την υπογραφή της από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κατάθεσή της στον ΟΗΕ. 
Αυτό σίγουρα θα γίνει πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ τη 14η Μαρτίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια