Ticker

6/recent/ticker-posts

Φυσικές βαφές αυγών

Κατερίνα Βαϊμάκη, 19/04/2011
Οι αγορασμένες από το κατάστημα χρωστικές ουσίες είναι συχνά γεμάτες επικίνδυνα χημικά. Επιστροφή λοιπόν στην παράδοση και τη φύση με φυσικές βαφές αυγών. 
Αγνά προϊόντα από τη φύση που βρίσκονται εύκολα σε κήπους ή στο παντοπωλείο της γειτονιάς μπορούν να αντικαταστήσουν τις βαφές αυγών του εμπορίου.
Χρήσιμες συμβουλές

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση για κάθε χρώμα ξεχωριστά καλό θα ήταν να αναφερθούν κάποιες συμβουλές που ισχύουν για όλα τα χρώματα και βοηθούν στο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
·    Πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο σκουπίζουμε το κάθε αυγό με ένα μαλακό πανί, βρεγμένο με ξύδι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα το χρώμα.
·    Τα αυγά και το νερό, πριν από τη βράση, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
·    Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας.
·    Στο τέλος τρίβουμε τα αυγά με ένα λαδωμένο πανί, για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.
 
Κόκκινο
Το κόκκινο χρώμα στα αυγά μας, μπορούμε να το δημιουργήσουμε είτε με φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, είτε με  παντζάρια ή με παπαρούνες.
Διαδικασία
Για τα παντζάρια και τις παπαρούνες, η διαδικασία είναι η ίδια.
Για παντζάρια: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά, 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.
Για φλούδες κρεμμυδιών: Αλείφουμε τις εξωτερικές φλούδες των κρεμμυδιών με ξύδι. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, μαζί με τα αυγά. Από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράζει για 20-30 λεπτά Το χρώμα των αυγών στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πράσινο
Φυσικό πράσινο χρώμα για τα αυγά μας μπορούμε να φτιάξουμε με σπανάκι, φλούδες από πράσινα μήλα ή τσουκνίδες.
Διαδικασία
Και για τα τρία υλικά ακολουθούμε την ίδια συνταγή.
Για σπανάκι: Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.
 
Καφέ
Το καφέ χρώμα μπορούμε να το πετύχουμε με τη βοήθεια του στιγμιαίου καφέ.
Διαδικασία
Βράζουμε τα αυγά και στη συνέχεια σε ένα δοχείο γεμάτο με δυο λίτρα δυνατό καφέ, προσθέτουμε ¼ φλιτζάνι ξύδι και ¼ φλιτζάνι αλάτι. Αφήνουμε τα αυγά για μία νύχτα μέσα στο μείγμα.
 
Γαλάζιο
Για να βάψουμε τα αυγά μας γαλάζια, χρησιμοποιούμε φύλλα από κόκκινο λάχανο.
Διαδικασία
Βράζουμε ένα κεφάλι λάχανο σε δυο λίτρα νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε 4 κουταλιές σούπας αλάτι και 4 κουταλιές ξύδι. Εμποτίζουμε για ένα λεπτό περίπου τα ήδη βρασμένα αυγά για ωχρό χρώμα. Για βαθύτερα χρώματα αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο ή βράζουμε ταυτόχρονα.
Κίτρινο
Κίτρινο χρώμα μπορούμε να δημιουργήσουμε με κίτρινες μαργαρίτες, λεμόνι ή πορτοκάλι και κορυφές από καρότο.
Διαδικασία
Και τα τρία τα βράζουμε μαζί με τα αυγά.
 
Τελευταίες πινελιές
Για να δώσουμε μια παραπάνω ομορφιά στα αυγά μας και να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους, μπορούμε να ακολουθήσουμε συμβουλές για περεταίρω διακόσμηση.
Όταν τοποθετούμε τα αυγά στην κατσαρόλα, τους βάζουμε λαστιχάκια. Έτσι όταν θα είναι βαμμένα, θα τα βγάλουμε και θα έχουν σχηματιστεί πάνω τους λευκές γραμμές.
Προτού τα βάλουμε στην κατσαρόλα, τα τυλίγουμε με τούλι πάνω στο οποίο έχουμε κολλήσει ένα φύλλο της αρεσκείας μας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς το σχήμα του φύλλου αποτυπώνεται πάνω στο αυγό.
www.flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια