Ticker

6/recent/ticker-posts

Ενισχυμένη κατά 20% η φετινή τιμή εκκίνησης στο σιτάρι.Σταθερή η τιμή στο κριθάρι

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει στην Θεσσαλία το αλώνισμα στα κριθάρια και λίγες ημέρες μετά ακολουθεί και στο σιτάρι. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έντονο είναι το ενδιαφέρον των αγροτών για το που θα κυμανθούν οι τιμές των δημητριακών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Θεσσαλία – περιοχή που αλωνίζει πρώτη στην Μεσόγειο – η τιμή στο κριθάρι τουλάχιστον ως προς την εκκίνησή της, θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ στο σιτάρι όλα δείχνουν ότι θα είναι ενισχυμένη σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.
Τις εξελίξεις στην Θεσσαλία περιμένουν και οι υπόλοιπες σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ώστε να διαμορφώσουν εικόνα για της τιμές παραγωγού το 2011. «Δεν έχουμε εικόνα ακόμα. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αφού η δικιά μας συγκομιδή είναι πάντα πιο όψιμη. Συνήθως η εικόνα διαμορφώνεται πρώτα στην Θεσσαλία. Φαντάζομαι ότι το αργότερο σε μια εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Νίκος Σκοπιανός.
Πως διαμορφώνονται όμως οι τιμές στην Λάρισα – οι οποίες θα αποτελέσουν το δείκτη και για την υπόλοιπη χώρα – λίγες μόνο ημέρες πριν το αλώνισμα; Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Σπύρο Τσικρίκα ο οποίος μας ανέφερε: «Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πρώτα αλώνια στην Μεσόγειο γίνονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λάρισα και μετά στην Σμύρνη. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η περιοχή μας προσδιορίζει τις τιμές. Οι τιμές παραγωγού στο σιτάρι βλέπω να προσδιορίζονται σαν αφετηρία στα 20 λεπτά το κιλό (200 ευρώ τον τόνο). Το που θα πάει η αγορά κανείς δεν το ξέρει. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και στην Ιταλία και στην Γαλλία όσον αφορά στην παραγωγικότητά τους».

Οι ανταγωνίστριες χώρες

Όσον αφορά το κριθάρι ο κ. Τσικρίκας τονίζει: «Στο κριθάρι η εκκίνηση θα προσδιοριστεί γύρω στα 15 λεπτά το κιλό (150 ευρώ/τόνο). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε ένα επίπεδο που δεν θα μας επηρεάσει. Ωστόσο υπάρχει ένα άλλο σενάριο από Ουγγαρία και Βουλγαρία για μεγάλες εξαγωγές προς τις χώρες του Νότου. Η Ουκρανία και η Λευκορωσία οι οποίες είναι δύο μεγάλοι παίκτες είναι ακόμα μακριά αφού αλωνίζουν πολύ αργότερα. Αυτές οι δύο χώρες αποτελούν τον άγνωστο «Χ».
Εμείς ξεκινάμε το αλώνισμα την άλλη εβδομάδα στα κριθάρια και μετά στα σιτάρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας υπάρχει αύξηση της καλλιέργειας στα κριθάρια και μια σταθερότητα στο σιτάρι. Οι τιμές στα κριθάρια είναι σταθερές σε σχέση με πέρσι ενώ στο σκληρό στάρι είναι αυξημένες σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20%».

Τρίκαλα

Τέλος προκειμένου να καταγράψουμε την γενικότερη αίσθηση που υπάρχει λίγες ημέρες πριν τον αλωνισμό επικοινωνήσαμε και με τον κ. Αχιλλέα Λιούτα, πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων. «Φαίνεται ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες από πέρσι. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουν περίπου στα 20 λεπτά για το σιτάρι και για το κριθάρι πιστεύουμε ότι θα είναι και λίγο πιο πάνω. Όσον αφορά την φετινή καλλιέργεια σίτου και κριθαριού θα πρέπει να πούμε ότι φέτος είναι πολύ καλή», λέει ο ίδιος.
Και καταλήγει: «Οι τελευταίες βροχές βοήθησαν πάρα πολύ. Ωστόσο, τα στρέμματα στην περιοχή μας είναι μειωμένα κατά 20%. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε ακριβή στοιχεία για τις καλλιέργειες αφού ολοκληρώνεται το ΟΣΔΕ. Η συγκομιδή για τα κριθάρια θα αρχίσει λογικά σε δέκα ημέρες ενώ τα σιτάρια θα ακολουθήσουν 10 ημέρες μετά».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια