Ticker

6/recent/ticker-posts

Εισφορά του ΕΛΓΑ. Από Σεπτέμβριο νέες διορθώσεις

Σπορά από Τσακίρη Σωτήρη
Από το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν νέες ενδεχόμενες αλλαγές στην εισφορά του ΕΛΓΑ εφόσον αυτές χρειαστούν. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου ο οποίος συμπληρώνει ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν φέτος έγιναν με βάση «μια σειρά από πράγματα, τα οποία έχει αποφασίσει ο υπουργός και αυτά είναι όλα εναρμονισμένα στην κατεύθυνση ότι η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά διαβούλευσης και συνεννόησης με τους παραγωγούς».



Σύμφωνα με όσα προκύπτουν και μας έκανε γνωστό ο κ. Χατζηαντωνίου τροποιήσεις έγιναν σε προιόντα όπως το βιομηχανικό ροδάκινο, το κεράσι, το επιτραπέζιο ροδάκινο, την μηδική κ.α.. Ειδικότερα για το συμπύρηνο ροδάκινο η μέση τιμή παραγωγής μειώθηκε από 0,19 ευρώ το κιλό σε 0,15 και ως εκ τούτου μειώνεται η εισφορά από 25,1 ευρώ/στρέμμα σε 19,8 ευρώ/στρέμμα.

Προϊόντα

«Καταγράφουμε προβλήματα και όπου εμφανίζονται αυτά διορθώνονται, με κύριο στόχο να γίνει το σύστημα πιο ευέλικτο και πιο αποδεκτό από τους παραγωγούς. Είχαμε για παράδειγμα μια μέση παραγωγή στα κεράσια η οποία θεωρήθηκε υψηλή οπότε προσθέσαμε άλλες δύο κατηγορίες, μια πιο πάνω και μια πιο κάτω (Τα κεράσια ήταν 1,15 ευρώ/στρέμμα και βάλαμε 1,50 και 0,60). Για το συμπύρηνο ροδάκινο οι παραγωγοί μας έλεγαν ότι ναι μεν μας βάλατε 0,19 ευρώ/κιλό που είναι η εμπορική τιμή αλλά εμείς πληρωνόμαστε 0,15 οπότε πήγαμε σε αυτή την τιμή.
Στα επιτραπέζια ροδάκινα είχαμε μια μέση τιμή στα 0,50 λεπτά/κιλό θεωρήθηκε ότι αυτή είναι υψηλή και βάλαμε μια άλλη κατηγορία 0,35 ευρώ το στρέμμα», μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Από Σεπτέμβριο

Και προσθέτει: «Τώρα πια έχει κλείσει το σύστημα. Όλες οι αλλαγές αυτές έγιναν και πριν από 15 ημέρες, γιατί πια ο κόσμος έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις. Ότι προκύψει από εδώ και πέρα και θα πρέπει να αλλάξει, περίπου τον Σεπτέμβριο θα το διορθώσουμε ώστε το σύστημα να γίνει ευέλικτο και αποδεκτό από τον κόσμο. Αυτό που διαπιστώνουμε πάντως και μετά από τις τελευταίες αλλαγές είναι και η μεταστροφή του κόσμου. Το σύστημα γίνεται αποδεκτό και συμμετέχουν σε αυτό».

Αυξομειώσεις

Ο κ. Χατζηαντωνίου τέλος απάντησε και σε ερώτηση των αναγνωστών μας η οποία ανέφερε: «όταν λέμε ότι θα μπορεί ο αγρότης να αυξομειώνει την εισφορά του στον ΕΛΓΑ μέχρι 20%, πότε το κάνουμε αυτό; Όταν κάνουμε την δήλωση; ή όταν πάμε ταμείο;»
Η απάντηση του κ. Χατζηαντωνίου ήταν ξεκάθαρη: «Όταν κάνει δήλωση. Εκεί που κάνεις την δήλωση και σου βγάζει την εισφορά έχει το δικαίωμα να επιλέξεις να πας στο σύνολο της ασφαλιζόμενης αξίας 20% πάνω ή 20% κάτω. Και θα αποζημιωθείς βέβαια και αντίστοιχα. Έτσι σου δίνει την δυνατότητα το σύστημα να προσδιορίσεις την παραγωγή σου».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια