Ticker

6/recent/ticker-posts

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων:Τα Αρχεία του Κράτους μαρτυρούν τα μυστικά τους

Δημοτικό Σχολείο Μαζίου

Η «κιβωτός της συλλογικής μνήμης» έρχεται στην επιφάνεια στις 13 Ιουνίου,Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων.
Τι περιλαμβάνει;
Σε τρία επίπεδα κάτω από το έδαφος στο κτήριο της οδού Δάφνης στο Ψυχικό εκτείνονται τα αρχειοστάσια των Γενικών Αρχείων του Κράτους που περιλαμβάνουν την «κιβωτό της εθνικής μνήμης». 
Σε τι συνίσταται;

Περγαμηνοί κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, γυάλινες φωτογραφικές πλάκες, μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών, δίσκοι μουσικής, έργα τέχνης, αντικείμενα λατρείας συνθέτουν, μαζί με τα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους, των ξένων διοικήσεων και τα έγγραφα των ιδιωτικών συλλογών, το εύρος των υποστρωμάτων και την πολυμορφία του αρχειακού πλούτου τους.
«Σε μια εποχή κατά την οποία η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, τα κρατικά Αρχεία δεν μπορούν να φυλάσσουν απλώς έγγραφα...», αναφέρεται στον πρόλογο της ιστοσελίδας των ΓΑΚ. 
Πως διαμορφώνεται, λοιπόν, η αποστολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή; «Να διαχειρίζονται πληροφορίες αποθηκευμένες σε ποικίλα υποστρώματα. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της διοικητικής πληροφόρησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη», είναι η απάντηση από τους ανθρώπους τους. 

Πως «τακτοποιείται» η ιστορία

Από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα, η ελληνική ιστορία παρουσιάζεται ανά περιόδους: Οι όψεις του Αγώνα για την Ανεξαρτησία (1821 - 1827), οι προσπάθειες για τη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια (1828- 1832), η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα (1833 - 1862) και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους (1863 - 1911). Ακολουθούν τα τεκμήρια της περιόδου 1912 – 2004. Υλικό σχετικό με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τη διαχείριση της υποδοχής και αποκατάστασης των προσφύγων (1912 - 1935) - τόσο επίκαιρη σήμερα. Η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, της ιταλογερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου αποτελούν το περιεχόμενο της περιόδου 1936 -1949.
 Η, μετά τον Εμφύλιο, περίοδος που σηματοδοτείται από την παρουσία των Ανακτόρων στη ζωή του τόπου και η δικτατορία των συνταγματαρχών απαρτίζoυν την ενότητα της περιόδου 1950 - 1973. Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τεκμήρια της μεταπολιτευτικής περιόδου από το 1974 και εξής.΄












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια