Ticker

6/recent/ticker-posts

Συμβουλές για την πρώτη μέρα των παιδιών στο σχολείο

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης, 04/09/2011
Η πρώτη μέρα στο σχολείο έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους. Όχι τόσο των παιδιών, όσο των… γονιών, που προβληματίζονται με ποιον τρόπο θα πείσουν τον κανακάρη τους ή την κουκλίτσα τους ότι πρέπει να τους αποχωριστεί για κάποιες ώρες την ημέρα. Η διαδικασία του σχολείου, πιο «σοβαρή» και πειθαρχημένη απ’ ό,τι ο παιδικός σταθμός ή ακόμα και το νηπιαγωγείο, είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς «απογαλακτισμού» του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον, γι’ αυτό οι ψυχολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην «προετοιμασία» γι’ αυτή τη στιγμή, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν.

Δυστυχώς στις περισσότερες πόλεις τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν έχουν απομακρυνθεί από τους γονείς τους όπως παλαιότερες γενιές, δεν έχουν παίξει καν στο δρόμο, έστω και υπό επιτήρηση, δεν έχουν έλθει πολλές φορές σε επαφή με άλλα, άγνωστα παιδιά. Γι’ αυτό και το σχολείο μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο να συνηθίσουν. Μερικές συμβουλές για όσο το δυνατόν πιο «ομαλή» μετάβαση από το περιβάλλον του σπιτιού σε αυτό του σχολείου είναι πάντα χρήσιμες.
  • Κατ’ αρχάς, συζητήστε ειλικρινά με το παιδί, όσο μικρό και ανώριμο κι αν φαίνεται στα μάτια σας. Μην παραστήσετε το σχολείο σαν μια τυπική διαδικασία ή σαν αγγαρεία ή σαν υποχρέωση, όπου «πρέπει να πάνε όλοι». Μιλήστε του για τα πολλά πράγματα που θα μάθει, για τους φίλους που θα γνωρίσει, για τα παιχνίδια που θα παίξει με άλλα παιδάκια. Δώστε του θετικά ερεθίσματα για να δει εξαρχής το σχολείο σαν κάτι ενδιαφέρον.
 
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε αν φοβάται κάτι και τι. Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε τους φόβους του, όσο αστείοι κι αν σας φαίνονται. Θυμηθείτε ότι πιθανόν κι εσείς είχατε παρόμοια προβλήματα στην ηλικία του. Αν σας εκμυστηρευθεί κάποιον φόβο του, προσπαθήστε να τον διαλύσετε στη στιγμή, όχι με βιασύνη, αλλά με χαμόγελο. Π.χ. αν φοβάται τα άλλα παιδάκια μιλήστε του για τους δικούς σας φίλους από το σχολείο, τους οποίους πιθανόν να γνωρίζει, αν έχετε κρατήσει σχέσεις. Η π.χ. αν φοβάται να μείνει μόνο του στο προαύλιο, πείτε του ότι το σχολείο είναι ασφαλές και ότι πολλά παιδάκια μπορεί να έχουν τον ίδιο φόβο, αλλά με το παιχνίδι το ξεχνούν.
 
  • Ενθουσιάστε το ειδικά για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Κάντε το να φανεί πανηγυρικό, όσο άγχος κι αν κουβαλάτε. Διαλέξτε μαζί του τη σάκα, τα μολύβια, τα τετράδια και γενικά όσα χρειάζεται για το σχολείο. Καλό θα είναι να του αγοράσετε και κάτι καινούργιο να φορέσει, έτσι ώστε να του δημιουργηθεί το συναίσθημα ότι συμμετέχει σε μια γιορτή…
 
  • Εξηγήστε του ακριβώς τι θα κάνει εκεί, από τη στιγμή που δεν θα είστε κοντά του. Πώς θα πάει στην αίθουσα, πώς θα διαλέξει τη θέση του, τι θα πει ο δάσκαλος… Όσο πιο καλά το προετοιμάσετε, τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτεί. Ο φόβος του αγνώστου είναι ο χειρότερος για ένα παιδί. Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να επισκεφθείτε και το σχολείο πριν ανοίξει, ακόμα και την αίθουσα όπου θα μπει για πρώτη φορά. Η εξοικείωση με το περιβάλλον θα του φανεί πάρα πολύ χρήσιμη.
 
  • Μην του φέρνετε παραδείγματα άλλων (ακόμα και του εαυτού σας) που δεν φοβούνται καθόλου ή ήθελαν πολύ να πάνε στο σχολείο. Αν το ίδιο φοβάται, όχι μόνο δεν θα το βοηθήσουν αυτές οι φράσεις, αλλά θα του δημιουργήσουν και μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι προτιμότερο να μιλήσετε για παιδιά που στην αρχή φοβούνταν και μετά το ξεπέρασαν παρά να παραστήσετε τους… ατρόμητους, μόνο και μόνο για να κάνετε φιγούρα.
flowmagazine
  • Σε καμία περίπτωση μην δείχνετε το άγχος σας. Οι… κεραίες του παιδιού είναι υπερευαίσθητες κι αν αισθανθεί ότι του λέτε πράγματα απλά για να το καθησυχάσετε, χωρίς να τα πιστεύετε πραγματικά, οι ανησυχίες του θα ενταθούν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια