Ticker

6/recent/ticker-posts

Bob Dylan, ο λόγιος της ροκ

Πλήθος κειμένων έχουν γραφτεί για τον Bob Dylan. Δύσκολα όμως μπορεί κανείς να περιορίσει της πληροφορίες για αυτόν τον καλλιτέχνη σε ένα κείμενο. Πρέπει να έχει ακούσει κανείς τη μουσική του και να έχει δει τα έργα του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την εποχή του. Κατά πολλούς είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους τoυ 20υ αιώνα. Συγκαταλέγεται μαζί με μεγαθήρια της  τέχνης, όπως ο Picasso, ο Shakespeare και ο Mozart.

Όλα αυτά εξαιτίας της προσφοράς του στη μουσική αλλά και της εξέλιξής της. Εκτός όμως από τη μουσική ο Dylan ασχολήθηκε και με άλλες τέχνες, όπως η ποίηση, η συγγραφή και η ζωγραφική. Στα 50 χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής ο Bob Dylan χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και σεβασμού από κοινό και κριτικούς.
Ο Robert Allen Zimmerman (κατά κόσμο Bob Dylan), δεν περιόρισε ποτέ τους μουσικούς του ορίζοντες. Πειραματίστηκε και ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε αυτά για τα οποία είναι πιο γνωστός folk, rock, blues, country, rhythm&blues και άλλα. Η θεματολογία των τραγουδιών του ήταν ευρεία. Είναι γνωστός για τα τραγούδια του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά του πολέμου, προβάλλοντας ένα πολιτικοποιημένο προφίλ καλλιτέχνη (π.χ. The Times They Are a-Changin). Η επιτυχημένη προσπάθειά του να εντάξει καινοτόμα στοιχεία και να αψηφήσει τη συμβατική μέχρι τότε ποπ μουσική και κουλτούρα αποδεικνύει το μεγάλο έργο του.
Οι θαυμαστές του Dylan πιστεύουν ότι η μουσική του επηρέασε αρκετό κόσμο θετικά. Ο συνδυασμός της φωνής του, των στίχων και της μουσικής του μπορεί να σε ταξιδέψει και να σε ηρεμήσει. Καταφέρνει όμως να απασχολήσει και να προβληματίσει με τα μηνύματα των τραγουδιών του. Δεν είναι τυχαίο πως ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι η ποίηση του Dylan επιδέχεται τεράστιας ανάλυσης και θα ήταν χρήσιμο ακόμα και να διδάσκεται στα σχολεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον αμερικανό καθηγητή νομικής, Alex Long, οι στίχοι του Dylan χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε μία αίθουσα δικαστηρίου. Άλλωστε η δήλωσή του ίδιου του καλλιτέχνη, "Don't criticize what you can't understand"φανερώνει τη δυσκολία νοήματος που μπορεί να περιέχει ένας στίχος του
Η μουσική του Dylan ωστόσο δεν βοήθησε τον ίδιο στην αντιμετώπιση των προσωπικών προβλημάτων του. «Η μουσική δεν μπορεί να με κάνει ευτυχισμένο» δήλωσε ο ίδιος. Τη φετινή χρονιά και όταν ο Dylan έκλεισε τα 70 του χρόνια, αποκαλύφθηκε μέσω μαγνητοταινιών πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με ναρκωτικά και είχε τάσεις αυτοκτονίας στο παρελθόν. Όταν ήταν νεαρός σκεφτόταν συχνά τον θάνατο και ξόδευε λεφτά σε καθημερινή βάση για ηρωίνη.
Αξίζει να σταθούμε στο τραγούδι του, Like a Rolling Stone, πουείναι από τα πιο γνωστά σε παγκόσμια κλίμακα τραγούδια. Ο Dylan με το τραγούδι αυτό μπήκε δυναμικά στη ροκ σκηνή με έντονο ηλεκτρονικό ήχο. Ξεχωρίζει για τη μεγάλη του διάρκεια (6 λεπτά). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συνθέσεις της ποπ μουσικής μετά τον πόλεμο και από την έκδοσή του αποτελεί πολιτισμικό ορόσημο που μετέτρεψε τον Dylan σε είδωλο. Απόδειξη για το γεγονός αυτό η κορυφή στη λίστα "500 Greatest Songs Of All Time”  του μουσικού περιοδικού Rolling Stone.
Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα, ο Bob Dylan κάνει συναυλίες ανά τον κόσμο. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως του έχουν απονεμηθεί όλα αυτά τα χρόνια πλήθος βραβείων, όπως Grammy, Χρυσή Σφαίρα, Όσκαρ αλλά και Pulitzer. Όλα αυτά αποδεικνύουν και «επισημοποιούν» το μεγαλείο του καλλιτέχνη.

 flowmagazine

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια