Η φοιτητική ζωή θεωρείται (όχι άδικα…)
ως ένα από τα σημαντικότερα «σκαλοπάτια». Ιδιαίτερα αν η σχολή στην
οποία «μπήκες» είναι σε άλλη πόλη, δεν έχεις να σκεφτείς μόνο τα
μαθήματα, αλλά κι ένα σωρό άλλα πράγματα, που επηρεάζουν τα πάντα, από
την καθημερινότητά σου ως τις προσωπικές σου σχέσεις. Αν υποθέσουμε ότι
έχεις φροντίσει τα τυπικά (πώς να βρεις σπίτι, πώς να το επιπλώσεις
κτλ.) υπάρχουν μερικά ακόμα σημεία που πρέπει να προσέξεις, βγαλμένα από
την «εμπειρία» της φοιτητικής ζωής τόσων και τόσων άλλων που τα πέρασαν
στο πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν.
- Πριν βιαστείς να χαρακτηρίσεις «άνετο» και «κουκλίστικο» το νέο σου σπιτάκι, φρόντισε να ενημερωθείς για τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς και τα καταστήματα που υπάρχουν γύρω. Δεν έχει νόημα να μένεις στο «τέλειο» σπίτι και να ξυπνάς δύο ώρες νωρίτερα για να προλάβεις το αμφιθέατρο ή να χρειάζεσαι λεωφορείο για να πάρεις τσιγάρα και κανένα μπουκάλι γάλα να πιεις το πρωί. Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια είναι πολύ ακριβά. Καλύτερα να διαλέξεις κάποιο που βρίσκεται πιο μακριά, αλλά έχει άνετη συγκοινωνία και βρίσκεται κοντά σε πλατεία ή κεντρικό δρόμο.
- Τρέχα να προμηθευτείς κουπόνια, φωτοτυπίες και ό,τι άλλο προσφέρει η σχολή σου από τους πρώτους. Μπορεί να δώσεις την εντύπωση σπασίκλα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα εσύ θα τα έχεις αυτά και κάποιος άλλος όχι, οπότε θα βγεις κερδισμένος. Φρόντισε να φανεί ότι θέλεις να ξεμπερδεύεις μ’ αυτές τις υποχρεώσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ετσι θα δώσεις και την εικόνα ότι είσαι συνεπής.
- Φρόντισε στη σχολή να γίνεις γνωστός/ή για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να σε κολακεύει (και… ει δυνατόν να μην έχει σχέση με την εξωτερική εμφάνιση). Θα βοηθήσει πολλούς να σε θυμούνται με την πρώτη, ειδικά τον πρώτο καιρό όπου σχεδόν όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και ξεχνούν από τη μία στιγμή στην άλλη ονόματα και επώνυμα.
- Δήλωσε συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερεςεκδηλώσεις μπορείς. Ετσι θα γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους τον πρώτο καιρό και θα μπορείς αργότερα να ξεδιαλέξεις ποιοι αξίζουν τη φιλία σου. Αν περιοριστείς σε μια παρέα (συνήθως τους πρώτους που γνώρισες ή αυτούς που κάθισαν δίπλα σου) θα μείνεις πάντα σε στενό κύκλο, με «κίνδυνο» να μην γνωρίσεις αυτούς που πραγματικά πρέπει.
- Συμμάζευε το σπίτι σου όσο μπορείς. Φυσικά δεν θα είσαι όλη ημέρα με το… φακιόλι και τη σφουγγαρίστρα, όμως επειδή η φοιτητική ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα δεν ξέρεις ποτέ πώς θα καταλήξει ένα βράδυ ή ποιος μπορεί να σου χτυπήσει το κουδούνι. Κι εκείνη τη στιγμή το τελευταίο που θα θέλεις να σκέφτεσαι είναι ότι έχεις πετάξει το εσώρουχο στον καναπέ…
- Απέκτησε κάποιες διακριτικές σχέσεις με τη γειτονιά. Μια «καλημέρα» δεν πέφτει ποτέ χάμω. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περισσότερο έμπειροι από σένα και μπορεί να σε βοηθήσουν σε πράγματα που δεν φαντάζεσαι. Η αδιαφορία και ο σνομπισμός δίνει περισσότερες λαβές για κουτσομπολιά πίσω από την πλάτη σου. Κι επειδή ο κόσμος είναι μικρός, ούτε ξέρεις τι μπορεί να μεταφερθεί…
- Μην μπλέκεις σε παρέες που δεν μπορείς να «υποστηρίξεις» οικονομικά. Δεν είναι ντροπή να διαχειρίζεσαι με σύνεση τα χρήματα που έχεις, ούτε θα σε κατηγορήσει κανένας που δεν έχεις πλούσιο μπαμπά. Και κυρίως μην μπεις σε παρέα που ασχολείται με τζόγο περισσότερο από την πλάκα… Ποκεράκι φοιτητικό όλοι έπαιξαν, αλλά το έπαθλο για το νικητή ήταν μερικά κέρματα ή, στραγάλια, όχι το μηνιάτικο επίδομα…
- Ενημερώσου για το πρόγραμμα των φοιτητικών παρατάξεων, κι ας σε πιάνει αναγούλα με τα πολιτικά. Για να εξασφαλίσουν την ψήφο σου διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, από πάρτι σε κλαμπ μέχρι εκδρομές (εννοείται με φθηνή ή καθόλου συμμετοχή) , όπου μπορείς να κάνεις ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Αν πράγματι δεν ενδιαφέρεσαι, παίξε το αναποφάσιστος/η και πήγαινε πότε στον ένα, πότε στον άλλο. Θα σφαχτούν στην ποδιά σου.
- Ακόμα κι αν το «γονικό» επίδομα είναι μικρό, μη διαμαρτύρεσαι σε γονείς και κυρίως μην ζητήσεις «έκτακτα» λεφτά κατά τη διάρκεια του μήνα, εκτός αν πια πρόκειται για μεγάλη ανάγκη. Τα έκτακτα λεφτά βάζουν ιδέες στους γονείς σου που δεν θα΄ θελες να σκέφτεσαι. Είναι καλύτερα να βάλεις κάτω χαρτί και μολύβι για την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου ή να βρεις μια απασχόληση για να συμπληρώνεις το εισόδημά σου.
- Με το που παίρνεις το επίδομα φρόντισε να κρύψεις κάποιο ποσό σε «δύσκολα προσβάσιμο» μέρος για τις τελευταίες δύσκολες ημέρες του μήνα. Θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο όταν θα διαπιστώσεις ένα πρωί ότι δεν έχεις δεκάρα τσακιστή στην τσέπη. Είναι καλύτερο από το να ζητάς δανεικά ή να γράφεις βερεσέ στο μπακάλη…
0 Σχόλια