Μήπως οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού
μας «ξοδεύουν» περισσότερο ρεύμα απ’ ό,τι θα’ πρεπε; Δεν είναι μόνο
δικό τους το… λάθος. Φταίμε πάνω απ’ όλα εμείς, που δεν τις
διαχειριζόμαστε σωστά. Μερικές συμβουλές ώστε να εξοικονομήσουμε ρεύμα
μέσω των ηλεκτρικών συσκευών και να δούμε δραστικά μειωμένο τον επόμενο
λογαριασμό της ΔΕΗ…
- Το χειμώνα χαμηλώνουμε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο. Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης για το χειμώνα θεωρείται ανάμεσα στους 4-5 βαθμούς Κελσίου και για κατάψυξη οι -17 βαθμοί Κελσίου. Με το να χαμηλώσουμε δύο σκάλες τη θερμοκρασία το χειμώνα εξοικονομούμε πάνω από 10% στην κατανάλωση ρεύματος του ψυγείου.
- Οταν μαγειρεύουμε σβήνουμε το μάτι της κουζίνας 3-4 λεπτά πριν βγάλουμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι από τη φωτιά. Η θερμότητα που έχει αναπτυχθεί στο μεταξύ φτάνει και περισσεύει για να ολοκληρωθεί το φαϊ μας. Αν το κάνουμε κάθε ημέρα μεσημέρι-βράδυ γλυτώνουμε τουλάχιστον δύο ώρες λειτουργίας της κουζίνας κάθε μήνα.
- Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Τα φαγητά που ετοιμάζουμε βράζουν, ψήνονται ή τηγανίζονται στο μισό χρόνο, άρα και με τη μισή κατανάλωση ρεύματος.
- Αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων τον χρησιμοποιούμε πάντα όταν πρόκειται απλά να «ζεστάνουμε» ένα φαγητό. Γίνεται σε πολύ μικρότερο χρόνο και με το 30% της ενέργειας που χρειαζόμαστε αν το ζεστάνουμε στο μάτι της κουζίνας.
- Στα φαγητά που θέλουν αρκετή ώρα για να ετοιμαστούν δεν ανάβουμε τον φούρνο για προθέρμανση, το ψήσιμο μπορεί να ξεκινήσει και από κρύο φούρνο. Επίσης δεν ανοίγουμε πολλές φορές το φούρνο για να δούμε «αν έγινε το φαϊ». Γι’ αυτό έχει τζάμι ο φούρνος στο μπροστινό του μέρος, για να βλέπουμε τι γίνεται. Κάθε φορά που ανοίγουμε το φούρνο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κατά 5-10 βαθμούς.
0 Σχόλια