Ticker

6/recent/ticker-posts

“Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα”, ένα χρήσιμο συνέδριο

Με άμεσο σκοπό την εξάσκηση των εκπαιδευτικών και των βιβλιοθηκονόμων πάνω στις τεχνικές που εξελίσσουν την αναγνωσιμότητα, διοργανώνεται η εκδήλωση «Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα». Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2011 στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387).

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι θα δοθούν κατευθύνσεις από ειδικούς επιστήμονες όχι μόνο πάνω σε θεωρητικά ζητήματα αλλά και σε πρακτικές τεχνικές, ικανές να προσελκύσουν με σύγχρονο τρόπο τους νέους. Το διάβασμα αποτελεί την προέκταση του νου και θεωρείται σημαντικό στοιχείο, ειδικά σε μια εποχή που η ψυχαγωγία των νέων βρίσκει «καταφύγιο» μακριά από το βιβλίο. Εξάλλου όπως είχε γράψει κι ο φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ«Το διάβασμα όλων των καλών βιβλίων είναι σαν μια συνομιλία με τους πιο καλλιεργημένους ανθρώπους των περασμένων αιώνων». Ο επιμορφωτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης θα αποτελέσει χρήσιμο υλικό ακόμα και σε ειδικούς των οπτικοακουστικών μέσων.

Ποιες διεργασίες πραγματοποιεί ο εγκέφαλός μας όταν διαβάζουμε; Τι αποδεικνύουν οι σύγχρονες έρευνες για τις λειτουργίες του εγκεφάλου; Διαφέρουν οι τεχνικές που προάγουν το διάβασμα όσον αφορά τον εκπαιδευτικό και τον έφηβο; Σημαντικές ερωτήσεις και πιο χρήσιμες απαντήσεις θα δοθούν από γνωστούς προσκεκλημένους όπως η Dr Αργυρώ Βατάκη από το Ινστιτούτο Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΓΕΤ), ο καθηγητής Manfred Spitzer από το Psychiatric Hospital at the University of Ulm και η Anke Märk-Bürmann και Karola Penz από την Academy for the Promotion of Reading. Ο συντονιστής του συνεδρίου φέρει το όνομα Ηλίας Κούβελας και αποτελεί τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


Η είσοδος είναι ελεύθερηστο κοινό, αλλά κρίνεται απαραίτητη δήλωση συμμετοχής εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης θέσεων. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή αυτών που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή, είναι χρήσιμο να προσέλθουν για εγγραφή τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν βεβαίωση παρακολούθησης από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Πληροφορίες:
Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο www.eugenfound.edu.gr
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 94.69.631-32 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8:30-20:00, Παρασκευή: 8:30-15:00, Σάββατο: 8:30-14:00).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια