Καινοτομία των ιδεών, εξέλιξη της επιχειρηματικότητας των νέων και ομαδικό πνεύμα αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των μαθητών που δοκιμάζουν το ταλέντο και τα όριά τους μέσα από το πρόγραμμα «Νεανική επιχειρηματικότητα» (Junior Achievement). Πρόκειται για έναν πρωτότυπο και διαφορετικό οργανισμό που κυριαρχεί και εφαρμόζει ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρηματικότητας στα σχολεία, διαμορφώνοντας «εικονικές» επιχειρήσεις, με εργαζόμενους-μέλη τους μαθητές και «τράπεζες σε δράση».
Μέσα από το σχολικό πρόγραμμα και με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιείται εδώ και έξι χρόνια στην Ελλάδα σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία σε αναλογία 35% και 65%. Στηριζόμενο σε 76 εταιρείες, το «Junior Achievement» ενεργοποιεί τα επιχειρηματικά «μυαλά» των μαθητών και αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με την επιχειρηματικότητα, με τις καινοτόμες ιδέες και τις σημαντικές πρωτοβουλίες.
Κάθε μαθητής καλύπτει μια θέση της «εικονικής» επιχείρησης και όλοι μαζί παλεύουν για την ανάδειξή της και τα καινούρια προϊόντα της σε επαγγελματικούς ρυθμούς. Με δημιουργική συνεργασία, αληθινές ευθύνες και απαραίτητο συντονισμό, οι μαθητές λαμβάνουν μέσα από το «παιχνίδι» αρκετές γνώσεις για τον κόσμο των επιχειρήσεων και για το ρόλο της οικονομίας, της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Στο πρόγραμμα υπάρχει πάντα ο εκπαιδευτικός και ένα στέλεχος μίας επιχείρησης, το οποίο εθελοντικά συμβουλεύει την μαθητική ομάδα.
Το δεύτερο πρόγραμμα του «Junior Achievement» αποτελούν οι «Τράπεζες σε δράση». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει τους μαθητές μέσα στην τραπεζική βιομηχανία και τους βοηθάει να εξοικειωθούν με τις ικανότητες που χρειάζονται για να αυξήσουν τους οικονομικές τους πόρους. Επιχειρηματικά πρότυπα, προκλήσεις για επιτυχή λειτουργία της «εικονικής» τράπεζας και ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι λίγα από αυτά που πλαισιώνουν τους μαθητές Λυκείου.
Βασικός σκοπός του οργανισμού «Επιχειρηματικότητα Νέων» είναι να εξελίξει την κουλτούρα που προωθεί την καινοτομία, να ετοιμάσει τους μαθητές για τη σημερινή αγορά εργασίας και να δώσει το κίνητρο στους μαθητές να δημιουργήσουν στο μέλλον δυνατές επιχειρήσεις. Με τη σειρά τους οι ισχυρές επιχειρήσεις θα δώσουν οικονομική αλλά και επιχειρηματική πνοή στις χώρες που έχουν ανάγκη. Η βιωματική μάθηση δεν αποτελεί καταπίεση αλλά αφήνει τα παιδιά να κάνουν όνειρα και να αναδείξουν τα ωραία χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς και των δυνατοτήτων τους.
Παράλληλα, μέσα από την εταιρική σχέση μεταξύ των εκπαιδευτικών της επιχειρηματικής κοινότητας και των εθελοντών, οι περιοχές κυρίως του εξωτερικού έχουν βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να βρουν τη σημασία της παραμονής στο σχολείο. Μέσα από τις ανταγωνιστικές δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση, πολλοί μαθητές βρίσκουν το κίνητρο και τη θέληση να παραμείνουν στο σχολείο και να μην παραιτηθούν τόσο εύκολα. Σε όλον τον κόσμο, θεωρείται ότι συμμετέχουν 10 εκατ. μαθητές τον χρόνο και στην Ευρώπη 3 εκατομμύρια.
Πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη χειραφέτηση των νέων ώστε να αγκαλιάσει τους κινδύνους και τα οφέλη του επιχειρηματικού κόσμου, το Junior Achievement μπορεί να κάνει τη διαφορά και στην Ελλάδα…
0 Σχόλια