Ticker

6/recent/ticker-posts

Μουσείο Ελαιοτριβείου Βρανά

Μπορεί η επιχειρηματικότητα να αποτελέσει υποστηρικτικό μηχανισμό σε μια υπόθεση του πολιτισμού; Στο ερώτημα καλείται να απαντήσει το πρώτο στην Ελλάδα τέτοιο πείραμα. Ο λόγος για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του Παπάδου, το οποίο μετά την αναστήλωση και με τη νέα του χρήση έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και επισκέψιμους προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού της Λέσβου.
Το ιστορικό «Ελαιοτριβείο Βρανά» - το σημερινό Ελαιοτριβείο – Μουσείο της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» - είναι ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια της Λέσβου. Κτίστηκε το 1887 από τον παππού του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τον Βρανά Νικολάου,στο ανατολικό άκρο του Παπάδου– που ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Γέρας και οικονομικό κέντρο μιας περιοχής με μακραίωνη ελαιοκομική παράδοση - και λειτούργησε αδιάλειπτα ως τις αρχές τις δεκαετίας του ‘70.

Στόχος του, δε, είναι να τονώσει τη διεθνή προβολή του λεσβιακού ελαιόλαδου, αλλά και να συμβάλει στην καλή λειτουργία και συντήρηση του «Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά», αφού ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατίθεται γι' αυτό το σκοπό.

Το νέο ελαιόλαδο είναι προϊόν παραδοσιακής καλλιέργειας και συγκομιδής. Η παραγωγή και τυποποίησή του γίνεται εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και με τη φροντίδα της Οικογένειας Πρωτούλη. 

Εκθλίβεται «αθέρμαστο», σύμφωνα με τον «παλιό καλό τρόπο» και προέρχεται από την ποικιλία «κολοβή» ή «αγριελιά», μια μοναδική και ταυτόχρονα ονομαστή ποικιλία του λεσβιακού ελαιώνα. Ξεχωρίζει για το ασύγκριτο άρωμα, τη μοναδική γεύση και το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο του χρώμα.














Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια