Ticker

6/recent/ticker-posts

Νέο μοντέλο εισαγωγής σε ΤΕΙ από φέτος

Του Αποστολου Λακασά
Υπουργείο Παιδείας και περιφερειακά ΤΕΙ συμφωνούν για εισαγωγή σε σχολή και όχι σε τμήμα 
Οι υποψήφιοι λυκείου θα εισαχθούν φέτος σε σχολή και όχι σε τμήμα ΤΕΙ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υπουργείο Παιδείας και περιφερειακά ΤΕΙ έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή στην οργάνωση των σπουδών. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει αποσαφηνιστεί πώς οι εισαχθέντες θα κατανέμονται, μετά το πρώτο έτος, σε προγράμματα σπουδών. 
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι θα μετρούν οι προτιμήσεις των φοιτητών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα χαμηλής ζήτησης να κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Η κίνηση στα ΤΕΙ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θεωρείται πρόκριμα για την εφαρμογή του νέου τρόπου οργάνωσης των σπουδών και στα πανεπιστήμια. Πρόκριμα, επίσης, για τη βιωσιμότητα πολλών τμημάτων ΤΕΙ θεωρείται και η αλλαγή στον τρόπο ορισμού των εισακτέων του. Πλέον σημαντικό κριτήριο θα είναι και η ζήτηση των παλαιότερων αποφοίτων για ορισμό των θέσεων εισαγωγής σε κάθε τμήμα.

Ειδικότερα, το υπ. Παιδείας και διοικήσεις ΤΕΙ έχουν συμφωνήσει στην εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου σε σχολές. Επιλέγοντας ως παράδειγμα τμήματα με γεωτεχνολογικό αντικείμενο (π.χ. φυτικής παραγωγής, βιολογικής καλλιέργειας, οινολογίας) -αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων, logistics, εμπορίου- η νέα οργάνωση θα ακολουθήσει τα εξής βήματα:

- Τα τμήματα φυτικής παραγωγής, βιολογικών καλλιεργειών και τροφίμων που λειτουργούν σε ένα ΤΕΙ θα συγκροτήσουν σχολή.

- Στο πρώτο έτος οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα υποχρεωτικά και επιλογής, που θα είναι καθοριστικά για τη συνέχισή τους (από το δεύτερο έτος) σε εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών.

Ετσι τα ΤΕΙ υιοθετούν ένα μοντέλο σπουδών που προσιδιάζει στα διεθνή δεδομένα, αλλά και -βασικό εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης- θα αξιοποιούν καλύτερα το προσωπικό και τους πόρους. Και αυτό διότι η εισαγωγή σε σχολή θα δημιουργήσει λιγότερες απαιτήσεις για προσλήψεις συμβασιούχων για τα μαθήματα του πρώτου έτους, ενώ και στα υπόλοιπα έτη, το ΤΕΙ θα μπορεί να κατανείμει το προσωπικό στα προγράμματα σπουδών, αναλόγως με τον αριθμό φοιτητών ανά πρόγραμμα.

Σημαντική αλλαγή θεωρείται, επίσης, ότι από φέτος ο αριθμός των εισακτέων δεν θα ορίζεται μόνο με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου έτους (πόσους εισακτέους είχε ορίσει το υπουργείο, πόσες θέσεις καλύφθησαν) αλλά και με βάση τη ζήτηση για το Τμήμα. π.χ., είναι διαφορετικό εάν εισήχθησαν 50 υποψήφιοι που είχαν το τμήμα μεταξύ των 5 πρώτων επιλογών τους και διαφορετικό εάν το είχαν στις 5 τελευταίες θέσεις.

Ως προς την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου, στελέχη του υπουργείου τόνισαν στην «Κ» ότι δεν μπορεί να θεωρείται η 3η Φεβρουαρίου (όταν θα ξεκινήσει στο ΣτΕ η συζήτηση επί των προσφυγών των ΑΕΙ για αντισυνταγματικότητα του νέου μοντέλου) άτυπο ορόσημο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος. Και αυτό διότι η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται ώς τα τέλη Ιουνίου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Παν. Ελλάδος κ. Κ. Γραμμένος, με επιστολή του προς τους νομικούς εκπροσώπους των ΑΕΙ, ξεκαθαρίζει ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο «ουδέποτε σας χορήγησε εντολή για κατάθεση αιτήσεων ακυρώσεων στο όνομά του και για λογαριασμό του». Από την άλλη, η γενική συνέλευση της Φιλοσοφικής Αθηνών αποφάσισε να αγωνιστεί «ενάντια στην εφαρμογή του επικίνδυνου και ολέθριου νόμου».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια