Ο όρος «αλησμόνητες πατρίδες» βρήκε για άλλη μια φορά την πρακτική του εφαρμογή το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ στο 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που φιλοξενήθηκε αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα. Στο ετήσιο αντάμωμα του ποντιακού ελληνισμού με άξονα την ιδιαίτερη μουσική και τους χορούς από την πολύπαθη αυτή περιοχή της ρωμιοσύνης αποδείχτηκε ότι ο ποντιακός ελληνισμός όχι μόνο ζει και βασιλεύει, αλλά παραμένει ολοζώντανο κομμάτι της κοινωνίας μας, απλωμένο σε όλη τη χώρα.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες, που εκπροσωπούσαν 407 ποντιακούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη ως το Νότιο Αιγαίο. Με τη μουσική πάνω από 150 παραδοσιακών καλλιτεχνών, λυράρηδων και ερμηνευτών, μέσα από τους ιδιαίτερους ρυθμούς των ποντιακών χορών (διπάτ, τικ, κότσαρη) και ειδικά της σέρας, του αρχαίου πυρρίχιου, που είχε και την τιμητική του αυτή τη χρονιά (η εκδήλωση ονομάστηκε «πυρρίχιος δρόμος» για να συμβολίζει το ματωμένο ταξίδι της προσφυγιάς) αναβίωσε όλη η πολιτιστική κληρονομιά του ποντιακού ελληνισμού και επαναλήφθηκε νοερά το μακρύ ταξίδι τους και οι αντιξοότητές του.
Την εκδήλωση παρουσίασαν δύο άνθρωποι του θεάματος με ποντιακές ρίζες, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν του διάσημου (κι επίσης με ποντιακές ρίζες) Κώστα Γαβρά. Στην αρχή προβλήθηκε ένα μικρό ντοκυμαντέρ για την ιστορία του Πόντου που έφερε την καλλιτεχνική σφραγίδα του Γαβρά. Εμφανίστηκαν, επίσης, ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου, αλλά και μέσω βίντεο δύο πρόσωπα που έχουν σημαδέψει με την παρουσία τους το ποντιακό (και όχι μόνο) τραγούδι, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Την παράσταση έκλεψαν, φυσικά, οι χορευτές, που χόρεψαν και όλοι μαζί, αλλά και χωρισμένοι ανά περιοχή της Ελλάδας.
Platon TV
flowmagazine
0 Σχόλια