Ticker

6/recent/ticker-posts

Ταξίδι στη λίμνη Πλαστήρα

Μοναδικές αποδράσεις για σαββατοκύριακα χαλάρωσης προσφέρει η λίμνη Πλαστήρα (ή Ταυρωπου) στους επισκέπτες της. Πρόκειται για μια τοποθεσία της χώρας μας με πλούσια φυσική ομορφιά που δεν μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητους. Η απόσταση της από τα μεγάλα αστικά κέντρα επιτρέπει το μικρό ταξίδι εκεί καθώς σχεδόν ισαπέχει από Αθήνα  (325 χλμ) και Θεσσαλονίκη (250 χλμ). Μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα και να επισκεφθείτε τα όμορφα γραφικά χωριά της. Πάμε λίμνη Πλαστήρα!

Τι θα δείτε
Κάθε ένα από τα χωριά (παραλίμνια ή ορεινά) έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα «κοσμοπολίτικα» Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας ή άλλα μικρά χωριά όπως Μεσενικόλας, Καστανιά, Μορφοβούνι και άλλα.
Τα Καλύβια Πεζούλας είναι ίσως το πιο οργανωμένο χωριό καθώς εκτός από ξενώνες και εστιατόρια, στη δυτική πλευρά, οργανώνονται οι περισσότερες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες. Το Νεοχώρι χαρακτηρίζεται ως  «το μπαλκόνι της λίμνης Πλαστήρα» λόγω της απίστευτης θέας του. Εκτός της μεγάλης ιστορίας του χωριού από εδώ μπορεί κανείς να δει το μεγαλύτερο κομμάτι της λίμνης, κάτι που εξηγεί και τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει, διαθέτοντας πλέον ξενοδοχειακές υποδομές πρώτης ποιότητας. Στο Νεοχώρι εκτός των άλλων θα συναντήσετε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ερευνας και Εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στα μικρότερα χωριά, μπορείτε να τα επισκεφθείτε όλα για περπάτημα. Ο Μεσενικόλας μπορεί να μην έχει θέα προς τη λίμνη όμως θα σας ικανοποιήσει όταν θα δοκιμάσετε το ονομαστό του μαύρο κρασί. Το Μορφοβούνι είναι η γενέτειρα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα. Φημίζεται για τη γραφικότητά του και το πετρόκτιστο μουσείο με φωτογραφίες και ντοκουμέντα για τη ζωή του Πλαστήρα. Η Καστανιά βρίσκεται σε μια προικισμένη από τη φύση γεωγραφική θέση, στην οποία αξίζει να επισκεφθείτε τη βιοτεχνία τσαρουχιών (μία από τις τρείς που έχουν απομείνει στην Ελλάδα).
Ταξίδι στη λίμνη ΠλαστήραΗ ονειρική ομορφιά της λίμνης επιφυλάσσει και πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων για τους επισκέπτες. Ας δούμε ορισμένα από τα κυριότερα αξιοθέατα.
  • Φράγμα. Μια τσιμεντένια εντυπωσιακή κατασκευή, που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης. Είναι ιδανικό για όσους αγαπάνε να αγναντεύουν την όμορφη θέα της λίμνης. Στη θέση Μούχα μπορείτε να θαυμάσετε τα «φιόρδ» της λίμνης και το απέναντι νησάκι Νιάγκα. Μπορείτε ακόμα και να ψωνίσετε καθώς στη μια μεριά της γέφυρας θα συναντήσετε μικρά μαγαζάκια και πάγκους των ντόπιων παραγωγών κατά μήκος του φράγματος. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρο, γλυκά και μέλι μέχρι χαλβά, κρασί, τυριά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
  • Βοτανικός κήπος. Βρίσκεται 1,5χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι, κατευθυνόμενοι προς τα Καλύβια Πεζούλας. Πρόκειται για έκταση περίπου 10 στρεμμάτων όπου οι ιθύνοντες έχουν συγκεντρώσει και διαχωρίσει τα χλωριδικά στοιχεία της περιοχής αλλά και γενικότερα της χώρας. Στόχος του Κήπου είναι η δημιουργία μιας περιβαλλοντικής υποδομής για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα οικοσυστήματα της περιοχής και βέβαια την προστασία του περιβάλλοντος. Το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί όλο το χρόνο και εκτός από την ενημέρωση, μπορεί κανείς να αγοράσει αρωματικά φυτά και βότανα, να πιεί καφέ  ή ακόμα και να κάνει βόλτα στη λίμνη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
  • Μοναστήρια. Η Μονή Κορώνης, η Μονή Παναγίας Πελεκητής και η Μονή της Πέτρας, είναι τα μοναστήρια που στεγάζονται περιμετρικά της λίμνης. Πρόκειται για εκπληκτικά μνημεία όχι μόνο θρησκευτικής αλλά και πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Άλλα που βρίσκονται κοντά στη λίμνη και έχουν εξίσου ενδιαφέρον είναι οι Μονές Σπηλιάς, Αγ. Τριάδας Μορφοβουνίου και Αγ. Τριάδας Δρακότρυπας.
  • Μετέωρα. Σε απόσταση μιας ώρας και ενός τετάρτου από τη λίμνη μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μετέωρα. Στο θέαμα των μοναστηριών που βρίσκονται μέσα στους βράχους θα κατακλυστείτε από δέος. Μπορείτε να δείτε όλα τα μοναστήρια με κυριότερο θέαμα το Μεγάλο Μετέωρο. Για να το επισκεφθείτε θα χρειαστεί να ανέβετε 300 σκαλιά.
Ταξίδι στη λίμνη ΠλαστήραΔραστηριότητες
Όπως ήδη αναφέραμε υπάρχει η δυνατότητα για τον επισκέπτη να πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες τόσο στη λίμνη όσο και περιμετρικά της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κέντρα που τις οργανώνουν. Ανάμεσα στα χωριά Κρυονέρι – Μορφοβούνι βρίσκεται το Saloon-Φάρμα Ζαμπέτας. Εδώ μπορείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες στη φύση που συνδυάζουν την αναψυχή, την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση, τον αθλητισμό και την αγάπη προς τη φύση. Μπορείτε συγκεκριμένα να κάνετε: Ιππασία (για αρχάριους και παιδιά), Τοξοβολία και Υδροποδήλατα (για περιήγηση μέσα στη λίμνη). Στη δυτική πλευρά της λίμνης και συγκεκριμένα στα Καλύβια Πεζούλας, υπάρχει το Κέντρο Ενημέρωσης και Διοργάνωσης Δραστηριοτήτων Tavropos.  Εδώ μπορείτε να κάνετε Ποδήλατο βουνού (Παραλίμνιες διαδρομές και στην ευρύτερη περιοχή), Υδροποδήλατο, Τοξοβολία,  Κανό και Πεζοπορία (με χαρτογραφημένες διαδρομές σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή).
Που να μείνετε
Το new entry για τη διαμονή σας είναι το  «Kazarma Lake Resort & Spa»  στα Καλύβια Φυλακτής. Είναι  ένας υπερπολυτελής χώρος τόσο για να διαμείνετε όσο και για να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης (τηλ.: 24410 92290). Εάν θέλετε μια εναλακτική στο ίδιο χωριό, επιλέξτε τις πετρόκτιστες επιπλωμένες κατοικίες στα «Ασπρολθια» (τηλ. 24410 92350), που ξεχωρίζουν για τα γήινα χρώματα και τη φιλική ατμόσφαιρα, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Εκτός αυτού μπορείτε να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων «Ναϊάδες» στο Νεοχώρι, (τηλ. 24410 93333)  είναι μια ακαταμάχητη πρόταση διαμονής. Στο Νεοχώρι μπορείτε να επιλέξετε και το «Νεβρός Hotel Resort and Spa» (τηλ. 24410 93201) με προσεγμένα δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια και spa center. Στο χωριό του Κρυονερίου μπορείτε να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο «Esperia» (τηλ. 24410 92993) , που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και σας προσφέρει μοναδική θέα.
Λίμνη ΠλαστήραΓια τη λίμνη
Η Λίμνη Πλαστήρα δεν υπήρχε πάντα. Πρόκειται για μια ανθρώπινη δημιουργία, που ολοκληρώθηκε το 1959 και ήταν πρωτοβουλία του Νικόλαου Πλαστήρα. Ο Πλαστήρας, λοιπόν, είχε την ιδέα ενός φράγματος, μιας τεχνητής λίμνης που θα συγκέντρωνε τα νερά από τους χείμαρρους των βουνών, τα ρυάκια και τις πηγές του ποταμού Μέγδοβα και θα πλημμύριζε το οροπέδιο. Η πρώην λίμνη Ταυρωπού και νυν λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, έχει έκταση 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 14 χλμ, πλάτος 4 χλμ και βάθος περίπου 65 μέτρα. Το φράγμα της έχει μήκος 220 μ. και ύψος 83 μ. Η λίμνη για να δημιουργηθεί μπορεί να πήρε από τους κατοίκους των γύρω χωριών αρκετά περιουσιακά στοιχεία όμως τους τα επέστρεψε διπλάσια μακροπρόθεσμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια