Ticker

6/recent/ticker-posts

Έρευνα με Έλληνα επικεφαλής φέρνει επανάσταση στη γεωργία!

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Warwick (UK) υπό τον Έλληνα Δρ. Ιanis Matsoukas, εξετάζει γιατί κάποια φυτά ανθοφορούν την άνοιξη και κάποια το καλοκαίρι.
Στόχος: να δημιουργήθουν φυτά ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές.
«Γνωρίζοντας τους βασικούς παράγοντες της ανθοφορίας, έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διασφάλιση του επισιτισμού σε μια εποχή έντονης κλιματικής αλλαγής»
Δήλωσε ο Δρ Ματσούκας σχετικά με την έρευνά του που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plant and Cell Physiology.


 
Η κατανόηση και τελικά ο έλεγχος της εποχιακής ανθοφορίας ενός φυτού θα επιτρέψει:
- καλύτερο προγραμματισμό και
- περιορισμό της σπατάλης που σχετίζεται με τις καλλιέργειες.
Επιπλέον, η γνώση του μηχανισμού μάς δίνει τα εργαλεία για την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών με την επιτάχυνση ή καθυστέρηση του χρόνου της ανθοφορίας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις των φυτών που καλλιεργούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων», διευκρινίζει ο κ. Ματσούκας (φωτο).
Η επιστημονική εξήγηση:

Πολλά φυτά ανθοφορούν συγκεκριμένες περιόδους του έτους ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας, διαδικασία που ονομάζεται φωτοπεριοδισμός. Σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους, τα ανθοφόρα φυτά παράγουν μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως Τ LOCUS και προκαλεί την ανθοφορία των φύλλων τους.

Μόλις σχηματιστεί αυτή η πρωτεΐνη, ταξιδεύει από τα φύλλα προς την κορυφή του βλαστού, ένα μέρος του φυτού, όπου τα κύτταρα είναι αδιαφοροποίητα, δηλαδή μπορούν είτε να γίνουν φύλλα είτε άνθη. Στην κορυφή του βλαστού, η πρωτεΐνη αυτή ξεκινά τις μοριακές αλλαγές που οδηγούν τα κύτταρα να γίνουν τελικά λουλούδια.

Η αλλαγή της φωτοπεριόδου ενημερώνει πολλούς οργανισμούς ότι η εποχή αλλάζει. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα φυτά χρησιμοποιούν έναν εσωτερικό μηχανισμό διατήρησης του χρόνου γνωστό ως κιρκαδικό ρολόι για να υπολογίσουν τις αλλαγές στη διάρκεια της ημέρας. Τα κιρκαδικά ρολόγια συγχρονίζουν τις βιολογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου στους ανθρώπους, τα ζώα, τα έντομα, τα φυτά και άλλους οργανισμούς.

Με την κατανόηση σε μοριακό επίπεδο του πώς τα φυτά ρυθμίζουν το χρόνο ανθοφορίας τους ανταποκρινόμενα στην ποιότητα και ποσότητα του φωτός, στο διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμοκρασία, η ομάδα ελπίζει να δημιουργήσει καλλιέργειες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στην αλλαγή του κλίματος.

Χρηματοδότηση έρευνας:

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), Ελλάδα

The Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA), Ηνωμένο Βασίλειο.

http://goodnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια