Ticker

6/recent/ticker-posts

Προϊστορικές τεχνικές και μέθοδοι κατεργασίας του λίθου

Εικ.1.
Του Χρήστου Ματζάνα, Αρχαιολόγου
Αν η κρούση, κυρίως η άμεση και σε πολύ μικρότερο βαθμό η έμμεση, ουσιαστικά μονοπωλεί το φάσμα των τεχνικών κατάτμησης λίθινων εργαλείων κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής εποχής, ήδη από το τέλος της, οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην αγροτική επανάσταση και στον Νεολιθικό πολιτισμό χαρακτηρίζονται από την εφαρμογή τεχνικών οι οποίες ελάχιστα είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα και σταδιακά υιοθετήθηκαν ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για την πίεση και την τριβή. 
Στο δεύτερο αυτό μέρος του άρθρου εξετάζονται η διαχρονία και η αλληλεξάρτηση των τεχνικών, οι μεταβατικές, οι παράγωγες και οι παρεμφερείς τεχνολογίες κατεργασίας του λίθου και κατασκευής εργαλείων στην Προϊστορία.
Εικ. 1. Αντικείμενα από μηρό και κνήμη βοοειδούς που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα στάδια κατασκευής οστέινης περόνης, αρχικά με απόκρουση (απόσπαση μικρών σχιδών) και στη συνέχεια με τριβή πάνω σε μεγάλο λίθινο τριβείο (Πειραματική Αρχαιολογία).




Εικ.2.


Εικ. 2. Αναπαράσταση του προϊστορικού συμπαγούς τρυπανιού (στέλεχος από βελανιδιά και αιχμή από λαξευμένο με πίεση πυριτόλιθο προσαρτημένη με κόλλα από κερί και ρετσίνι) με τα βοηθητικά σύνεργα (προστατευτικό παλάμης από ψαμμίτη και δοξάρι από πικροδάφνη με δερμάτινη χορδή).






http://www.archaiologia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια