Ticker

6/recent/ticker-posts

Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της αρχαίας Αλιάρτου


Νίκος Λάμπρου
Το Σάββατο , 29 Ιουνίου  2013,  ο καθηγητής Πάρις Βαρβαρούσης,ο Σπύρος Παπαδημητρίου ,ο Παναγιώτης Μάλαμας και ο γράφων περιηγηθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της ομηρικής πόλης Ωκαλέας, όπου βρίσκεται και η πηγή Κισσούσα στολισμένη με δουλεμένους λίθους από την αρχαιότητα. Επίσης επισκεφτήκαμε και τον αρχαιολογικό χώρο της Ογχηστού, όπου είναι ορατά τα θεμέλια του ιερού του Ποσειδώνα (στη σημερινή Στενή), που έφερε στο φως πριν από χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς και τη βραχοσκεπή Σεϊντί, όπου οι ανασκαφικές έρευνες βεβαίωσαν ανθρώπινη κατοίκηση πριν από 30.000 χρόνια περίπου.
Σε όλους αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους η πρόσβαση ήταν εύκολη.
Οι μύθοι αναφέρουν την Ωκαλέα  ως πόλη της Αλιαρτίας χώρας και τόπο κατοικίας του Ραδάμανθυ γιου του Δία μετά τον γάμο του με την Αλκμήνη.  
Στην Κισσούσα οι Αλιάρτιοι γιόρταζαν   τα ''Θεοδαίσια''   προς τιμή του Διονύσου και τελούσαν τα ''προτέλεια'' (προσφορά θυσίας) τη παραμονή της γαμήλιας τελετής. Κατά τη παράδοση στη κρήνη Κισσούσα οι νύμφες του Ελικώνα έλουζαν τον μικρό Διόνυσο.
Στον δρόμο μεταξύ της Αρχαίας Αλιάρτου και της Ογχηστού γινόντουσαν, σύμφωνα με τον Όμηρο αρματοδρομίες και ανακηρύσσονταν νικητές όσοι έφθαναν πρώτη στο ιερό του Ποσειδώνα.
Στο τέλος της περιήγησης αντηλλάγησαν  απόψεις για το χειρισμό ανάδειξης των αρχαιολογικών αυτών χώρων και μνημείων και προτάθηκε η αποστολή σχετικής επιστολής στην Δημοτική αρχή της Αλιάρτου με σχετικές προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια