Ticker

6/recent/ticker-posts

Μαθητές έβαλαν στο ποδήλατο... λέιζερ!! -Φωτεινός ποδηλατόδρομος από λέιζερ


Το οικολογικό σύστημα «Night Eye», που κάνει πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις, έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον

Ενα καινοτόμο και οικολογικό σύστημα φωτισμού για το ποδήλατο, που λύνει το πρόβλημα της ασφάλειας στις μετακινήσεις με ένα μέσο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας, δημιούργησε μια ομάδα μαθητών της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Το «Night Eye», που έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον των ποδηλατών, είναι αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας 20 μαθητών της Α' Λυκείου σε συνεργασία με δύο καθηγητές, την οικονομολόγο κυρία Ελένη Μαρκοπούλου και τον φυσικό κ. Γιάννη Αποστολάκη.


«Αρχικά δώσαμε την ιδέα στα παιδιά να ασχοληθούν στο πλαίσιο της εικονικής επιχείρησης με το ποδήλατο που όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται στην πόλη μας ως ένα φθηνό και οικολογικό μέσο μετακίνησης, για το οποίο όμως απαιτείται περισσότερη ασφάλεια»
αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Μαρκοπούλου. Ετσι η ομάδα ξεκίνησε στην αρχή της εφετινής σχολικής χρονιάς κάνοντας έρευνα αγοράς μέσω της οποίας διαπίστωσε ότι όλα τα ποδήλατα λειτουργούν με μπαταρία, ένα μέσο ελάχιστα φιλικό προς το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή η έλλειψη ποδηλατοδρόμων, κατάλληλου φωτισμού αλλά και κουλτούρας στους δρόμους της πόλης θέτει τους ποδηλάτες σε κίνδυνο. 

Φωτεινός ποδηλατόδρομος από λέιζερ


Η ερευνητική προσπάθεια των μαθητών, που διήρκεσε τρεις μήνες, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα: ένα ολοκληρωμένο σύστημα φωτισμού που συνδυάζει δύο πηγές ενέργειας, ηλιακή και δυναμική. Ενα πάνελ στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου συλλέγει ηλιακή ενέργεια και παράγει συνεχές ρεύμα που αποθηκεύεται στην μπαταρία. Επίσης, ενέργεια παράγει και το δυναμό του ποδηλάτου από την κίνηση της ρόδας, ενώ μια πλακέτα μετατρέπει αυτή την ενέργεια σε μορφή που αποθηκεύεται στην μπαταρία, η οποία όταν είναι πλήρως φορτισμένη έχει διάρκεια τριών-τεσσάρων ωρών.


Αυτό που κάνει το προϊόν ξεχωριστό είναι ότι, εκτός από το τυπικό μπροστινό φως και το πίσω led, διαθέτει στο πίσω μέρος δύο λέιζερ τα οποία οριοθετούν στη διάρκεια της κίνησης έναν φωτεινό ποδηλατόδρομο, επιτρέποντας στον ποδηλάτη να κινείται με ασφάλεια. Η ιδέα είναι απλή και πρωτότυπη: ένας φωτεινός διάδρομος που κινείται μαζί με τον ποδηλάτη ώστε να είναι ορατός στα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον ίδιο δρόμο. Η τιμή του «Night Eye» έχει προσδιοριστεί στα 29,90 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η απόσβεση γίνεται έπειτα από περίπου δύο χρόνια καθώς ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να αλλάξει μπαταρία.





Εικονική επιχείρηση με πραγματικές επιτυχίες


Ο σχεδιασμός ενός καινοτόμου και λειτουργικού προϊόντος δεν ήταν όμως η μόνη δουλειά που είχαν να κάνουν οι μαθητές. Επρεπε να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, εικονική μεν αλλά ολοκληρωμένη και πλήρως στελεχωμένη. «Αυτό ήταν ένα δύσκολο στάδιο επειδή έπρεπε να συνεργαστούν, να μοιράσουν ρόλους και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους» εξηγεί η καθηγήτρια. Για να γίνει αυτό, κάθε μέλος της ομάδας συμπλήρωσε το βιογραφικό του και ανάλογα με τις δεξιότητές του εντάχθηκε στο αντίστοιχο τμήμα της επιχείρησης με την ονομασία Athletic Technology Cooperation (ATC).


«Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά με χαρά διαπιστώνουμε τον τελευταίο μήνα ότι τα παιδιά εργάζονται εντατικά δίχως να χρειάζονται τη βοήθειά μας»
λέει η κυρία Μαρκοπούλου. Το πρότζεκτ γίνεται δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία», τα μέλη της ομάδας όμως εργάζονται εντατικά και εκτός του προγράμματος, χρησιμοποιώντας μάλιστα το Facebook για την επικοινωνία τους. Εχουν δημιουργήσει μια κλειστή ομάδα όπου καθημερινά ανεβαίνουν όλες οι εργασίες που γίνονται.



Το πάθος και η εργατικότητα των παιδιών έφεραν πολύ γρήγορα χαμόγελα ικανοποίησης, καθώς όχι μόνο ποδηλάτες αλλά και εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εχοντας χρησιμοποιήσει ως μέρος της έρευνάς τους την αναγνωρισμένη ελληνική εταιρεία Coco-Μat, η οποία στην Ολλανδία χρησιμοποιεί ποδήλατα για τη διανομή των προϊόντων της, παρουσίασαν το προϊόν τους στον πρόεδρό της κ. Παύλο Ευμορφίδη. Ως λάτρης του ποδηλάτου εκείνος αγκάλιασε αμέσως αυτή την προσπάθεια και ζήτησε από τα παιδιά να προσαρμόσουν το σύστημά τους στο δικό του ποδήλατο, που δεν διαθέτει δυναμό. «Η ικανοποίηση των παιδιών από την επαφή τους αυτή με έναν άνθρωπο η εταιρεία του οποίου κάνει πράξη την κοινωνική υπευθυνότητα ήταν μεγάλη. Τους έδωσε όραμα για τη συνέχεια» λέει η υπεύθυνη καθηγήτρια στο «Βήμα».


Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 18 Φεβρουαρίου 2014








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια