Ticker

6/recent/ticker-posts

Οδηγός - Υγεία: Πώς θα πάω στον γιατρό και πώς στο νοσοκομείο



Ολες οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού - Οι υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις -Τι θα ισχύει για τους χρονίως πάσχοντες - Πώς λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου - Τι θα κάνουν οι ανασφάλιστοι

Ο οικογενειακός γιατρός είναι το σημείο αναφοράς στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής την περασμένη Πέμπτη. Σε πλήρη εφαρμογή, το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί ύστερα από περίπου έναν χρόνο καθώς οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί οδηγούν σε ένα τελείως νέο περιβάλλον.
Ωστόσο, οι αλλαγές για τους πολίτες είναι πολλές καθώς επί σειρά ετών η άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία ακόμη και για... παρωνυχίδα ήταν απλή υπόθεση. Τώρα όμως καταργούνται όσα γνωρίζαμε. Με τον νέο νόμο αλλάζει πλήρως η διαδικασία με την οποία θα πρέπει να προσερχόμαστε στους γιατρούς. Οπως επίσης αλλάζει και ο τρόπος εισαγωγής σε νοσοκομεία, προβλέπονται συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις που θα είναι υποχρεωτικές να γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Το μοντέλο που ψηφίστηκε αποτελεί τη συνισταμένη των προτάσεων που είχαν υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα. Ολες οι προτάσεις κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: την απόδοση πρωταγωνιστικού ρόλου στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τις απαντήσεις για τον νέο χάρτη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνει στα «ΝΕΑ» ο διδάκτωρ Ιατρικής Παύλος Θεοδωράκης, σύμβουλος πολιτικής υγείας και πρόσωπο αναφοράς στο πρόγραμμα για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης στην υγεία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
1. Εως σήμερα μπορούσα απευθείας να κλείσω ραντεβού και να επισκεφθώ είτε τον γιατρό του ΕΟΠΥΥ είτε να κλείσω ραντεβού σε συμβεβλημένο γιατρό του Ταμείου είτε να πάω σε μια εφημερία και ας είχα μικρό πρόβλημα. Επίσης, μπορούσα να κλείσω ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου. Τώρα τι θα πρέπει να κάνω;

Η πρακτική να πηγαίνει όποτε και όπου επιθυμεί ο ασθενής καθυστερούσε πολύ την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε σε λάθος ειδικότητα γιατρού. Ετσι, θα έπρεπε ο ένας γιατρός να τον παραπέμψει σε άλλον, να περιμένει για νέο ραντεβού κ.λπ. Παράλληλα, η πρόσβαση του πολίτη απευθείας σε όλες τις δομές όχι απλώς δεν διευκόλυνε αλλά δημιουργούσε εμπλοκή σε ολόκληρο το σύστημα Υγείας, καθώς τα νοσοκομεία αντί να υποδέχονται σοβαρά περιστατικά και να προγραμματίζουν επεμβάσεις δέχονταν «υποχρεωτικά» περιστατικά που ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθούν σε ένα απλό ιατρείο, δίχως ιδιαίτερο εξοπλισμό. Τώρα, ο γιατρός που θα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τον κάθε ασθενή θα είναι ο οικογενειακός γιατρός. Αυτός λοιπόν θα είναι υπεύθυνος να μας εκτιμήσει, να μας προσανατολίσει και μας πει εάν κατ' αρχάς μπορεί αυτός να κάνει διάγνωση και να μας δώσει θεραπεία για το πρόβλημά μας ή να μας παραπέμψει σε άλλον ειδικό γιατρό, για εξετάσεις σε κάποιο κέντρο ή νοσοκομείο κ.λπ.

2. Πώς θα εγγραφώ στον οικογενειακό γιατρό;

Σε μικρό χρονικό διάστημα, περίπου σε δύο μήνες, θα ανακοινωθούν οι λίστες με τους γιατρούς ανά περιοχή που αναλαμβάνουν χρέη οικογενειακού γιατρού. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι μέσα σε έναν χρόνο να πάρετε τηλέφωνο και να κλείσετε ραντεβού. Για να γίνει αυτό, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει ειδικό κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό.

3. Τι θα γίνει στο πρώτο ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό;

Στο πρώτο ραντεβού ο οικογενειακός γιατρός θα κάνει πλήρη καταγραφή του ιατρικού ιστορικού. Γι' αυτό και είναι σημαντικό ό,τι πρόσφατες εξετάσεις έχετε στα χέρια σας ή ότι εξετάσεις έχετε από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που περάσατε στο παρελθόν να τις έχετε μαζί σας. Ετσι, ο γιατρός θα μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα και πιο σωστά τον προσωπικό σας ιατρικό φάκελο. Θα σας ενημερώσει επίσης για τη διαδικασία, για το πώς θα είναι η σχέση σας μαζί του και θα σας δώσει γραπτώς ενημερωτικό υλικό για τις νέες διαδικασίες. Επίσης, θα πρέπει να σας δώσει το τηλέφωνό του για να τον απασχολήσετε ανά πάσα στιγμή τον χρειαστείτε. Ο γιατρός θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον πολίτη, καθώς θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 

4. Εχω χρόνιο πρόβλημα υγείας, πάσχω από υπέρταση και έχω τον δικό μου γιατρό που με παρακολουθεί. Θα πρέπει να πάω και στον οικογενειακό γιατρό;

Ναι. Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό είναι υποχρεωτική. Ο καρδιολόγος ή οποιασδήποτε ειδικότητας γιατρός θα συνεχίσει να σας παρακολουθεί. Αλλά ο  οικογενειακός γιατρός επειδή θα είναι υπεύθυνος για ολόκληρο τον ιατρικό σας φάκελο θα πρέπει όχι απλώς να είναι ενήμερος για όλα τα θέματα υγείας αλλά να έχει και άμεση ενημέρωση από τον καρδιολόγο σας για την πρόοδο της υγείας σας, χωρίς να απασχολείστε εσείς. Ο καρδιολόγος θα γνωρίζει ποιος είναι ο οικογενειακός γιατρός σας και θα του στέλνει τα αποτελέσματα από τις προγραμματισμένες εξετάσεις σας για να τις βάζει στον φάκελό σας, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση, κάτι που διευκολύνει τον γιατρό για τη σωστή διαχείριση του προβλήματός σας.

5. Εχω χρόνιο νόσημα, πάσχω από διαβήτη τύπου 2. Θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να μου γράφει τα φάρμακα που παίρνω και τις εξετάσεις που κάνω κάθε μήνα ή θα πρέπει να πηγαίνω στον διαβητολόγο;  

Οπως και στην περίπτωση με την υπέρταση, θα έχετε άμεση πρόσβαση στον διαβητολόγο σας αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο οικογενειακός σας γιατρός για να ενημερώνεται ο φάκελός σας. Επίσης, θα μπορεί να σας γράφει και τις εξετάσεις και τα φάρμακά σας εφόσον είναι πιο βολικό για εσάς να επισκέπτεσθε αυτόν αντί για τον διαβητολόγο σας. Σε κάθε περίπτωση, ο ένας γιατρός θα ενημερώνει ηλεκτρονικά τον άλλον, ώστε ο ιατρικός φάκελός σας να είναι πάντα ενημερωμένος με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα εξετάσεων.

6. Αν δεν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να εγγραφώ;

Ναι. Ολοι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Και αυτό διότι ο οικογενειακός γιατρός δεν θα είναι υπεύθυνος μόνο όταν αρρωστήσεις. Θα είναι υπεύθυνος και για την πρόληψη. Εάν δηλαδή μια γυναίκα 22 ετών είναι υγιέστατη αλλά έχει σεξουαλική ζωή θα είναι υποχρεωτικό μία φορά τον χρόνο να κάνει τεστ Παπ, δηλαδή προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Και αυτό διότι όλες οι ασθένειες όσο πιο νωρίς διαγνωστούν, ειδικά οι καρκίνοι, τόσο πιο σίγουρη, απλή και οικονομική είναι η θεραπεία. Οπως βέβαια γνωρίζουμε όλοι κάποιες ασθένειες εάν δεν τις προλάβουμε νωρίς, από ένα σημείο και μετά είναι πολύ αργά για να θεραπευτούν ή να ρυθμιστούν.

7. Για ποιον λόγο θα πρέπει στα καλά καθούμενα να κάνω εξετάσεις;

Διότι ακόμη και υγιής να νομίζει πως είναι κάποιος, υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που δεν έχουν συμπτώματα τα οποία να αισθανόμαστε. Εξελίσσονται σιωπηλά, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος, ώσπου να εκδηλωθούν. Βέβαια, όταν εκδηλωθούν και μετά είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Γι' αυτό και βάσει των διεθνών ιατρικών οδηγιών είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και ο πρωσυμπτωματικός έλεγχος, όπως ονομάζεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα, το 55% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη ένα χρόνιο νόσημα, κάτι που μετατρέπει την πρόληψη για οτιδήποτε άλλο σε «σωτήρια διαδικασία». Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα θεσπιστεί καθολική εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου (πρόληψη) για συγκεκριμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και πνεύμονα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα θα επικεντρωθεί και στους υγιείς. Δηλαδή στην πρόληψη. Μάλιστα, ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υπεύθυνος βάσει των διεθνών οδηγιών να διαχειρίζεται και την πρόληψη όλων των ασθενών του.

8. Αν έχω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και θέλω να πάω π.χ. σε γαστρεντερολόγο, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορώ να πάω απευθείας ή θα χρειάζομαι παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό;

Θα μπορείτε να πάτε απευθείας στον ειδικό του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός που θα σας εξετάσει θα σας ρωτήσει ποιος είναι ο οικογενειακός σας γιατρός. Και αυτό για να τον ενημερώσει τι διάγνωση έκανε, τι εξετάσεις σας έγραψε, τι έδειξαν τα αποτελέσματα κ.λπ. ώστε και σε αυτήν την περίπτωση να ενημερωθεί και ο οικογενειακός σας γιατρός και φυσικά ο φάκελος υγείας σας.

9. Επειδή έχω χρόνιο νόσημα κάθε τρεις μήνες πρέπει να πηγαίνω στον ειδικό για να μου κάνει εξετάσεις και να ελέγχει την κατάσταση της υγείας μου. Τώρα πώς θα γίνεται αυτό, με ποιον γιατρό θα συνεννοούμαι;

Κάθε φορά που θα πηγαίνει κάποιος σε ειδικό γιατρό απευθείας, σε καρδιολόγο για παράδειγμα, ο οικογενειακός γιατρός θα ενημερώνεται αυτομάτως και θα μαθαίνει και το αποτέλεσμα της εξέτασης. Αρα δεν χρειάζεται ο ασθενής να ενημερώνει κάποιον, η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Παράλληλα, ο καρδιολόγος θα του κλείνει το επόμενο ραντεβού εκείνη τη στιγμή. «Επανεξέταση σε τρεις μήνες» θα καταχωρίζεται στο σύστημα και αυτό θα το βλέπει στο σύστημά του και ο οικογενειακός γιατρός αμέσως.

10. Ποιος θα έχει πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και τι πληροφορίες για εμένα θα περιλαμβάνει;

Οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα ενημερώνουν διαρκώς τον εν λόγω φάκελο, ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή σε κάθε του βήμα. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα αποτελείται από ιατρικές πληροφορίες που παράγονται σε οποιονδήποτε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας. Από μαγουλάδες που περάσαμε σε παιδική ηλικία μέχρι τους βαθμούς της μυωπίας στα μάτια. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η αξιοποίηση ιατρικών πληροφοριών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών.

11. Σε ποιες μονάδες Υγείας δεν θα μπορώ να πάω εφεαυτού και θα χρειάζομαι παραπεμπτικό;

Μόνο τα νοσοκομεία που θεωρούνται δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μονάδες Υγείας. Για να μπείτε σε νοσοκομείο, θα πρέπει να έχετε υποχρεωτικά παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

12. Δηλαδή αν εμπλακώ, για παράδειγμα, σε ένα τροχαίο και χρειαστώ πρώτες βοήθειες θα πρέπει να μιλήσω πρώτα με τον οικογενειακό γιατρό και μετά να πάω σε νοσοκομείο;

Οχι. Θα μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στο νοσοκομείο. Τα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά θα είναι τα μόνα που θα συνεχίζουν να εισέρχονται ως επείγοντα στα νοσοκομεία και θα γίνονται δεκτά. Για μία προγραμματισμένη επέμβαση όμως θα πρέπει ο οικογενειακός γιατρός να σας κανονίσει το ραντεβού σας, σε όποιο νοσοκομείο προτιμάτε.

13. Πώς θα γίνεται η διαλογή του επείγοντος από το μη επείγον;

Με το νέο σύστημα, ο ασθενής θα παίρνει τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό του και θα του περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Εκείνος, βλέποντας παράλληλα το ιστορικό και έχοντας την πλήρη εικόνα του ασθενούς του θα μπορεί όχι απλώς να τον παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα αλλά και να κρίνει εάν και πόσο επείγον περιστατικό είναι, να κρίνει εάν θα τον δει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή ή θα τον παραπέμψει σε κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου κ.λπ. Βεβαίως πάντα θα υπάρχει και η επιλογή του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ, 166).

14. Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να μην πάω στον οικογενειακό γιατρό μου;

Αντί να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό, θα μπορείτε να επισκεφθείτε απευθείας το Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας. Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσουν περίπου 100.

15. Θα προλαβαίνω να κλείσω ραντεβού ή θα γίνεται το αδιαχώρητο και δεν θα καταφέρνω να δω τον γιατρό μου;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας, περίπου το 40% του πληθυσμού θα είναι τυπικό με την εγγραφή τους πρώτους 8 μήνες.

Αυτός θα παραπέμπει στην κατάλληλη ειδικότητα και δομή, ανάλογα με την ανάγκη, κάθε φορά, του ασθενούς.

16. Αν δεν μείνω ευχαριστημένος με τον οικογενειακό γιατρό, μπορώ να αλλάξω;

Ναι. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος από τον οικογενειακό του γιατρό τού δίνεται το δικαίωμα μία φορά τον χρόνο να τον αλλάζει.

17. Σε περίπτωση που μετακομίσω σε άλλη πόλη τι θα κάνω;

Για τέτοιου είδους περιπτώσεις η αλλαγή του οικογενειακού γιατρού μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.

18. Είμαι ανασφάλιστος. Θα έχω οικογενειακό γιατρό; Πόσες επισκέψεις θα έχω δικαίωμα να κάνω;

Ο ανασφάλιστος όσον αφορά τον οικογενειακό γιατρό θα έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τον ασφαλισμένο πολίτη.

19. Είμαι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο (ΕΔΟΕΑΠ), θα πρέπει να εγγραφώ στον οικογενειακό γιατρό;

Οχι, ο οικογενειακός γιατρός είναι μόνο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια