Ticker

6/recent/ticker-posts

Τιμόκλεια: Η γυναίκα που ήρθε σε αντιπαράθεση με το Μέγα Αλέξανδρο


«Η Τιμόκλεια Κατακρημνίζει το Λοχαγό του Αλεξάνδρου του Μέγα σε ένα Πηγάδι»
1659, Ελιζαμπέτα Σιρανί, Μουσείο του Καποντιμόντε, Νάπολη, Ρώμη
Η Τιμόκλεια (Πλούταρχος, Γυναικών αρεταί - Τιμόκλεια) ήταν, αδελφή του στρατηγού Θεαγένη, αρχηγού του στρατού της Θήβας στη μάχη της Χαιρώνειας, όπου οι Θηβαίοι κατακρεουργήθηκαν. Μετά τη νίκη του στρατηλάτη, η πόλη ισοπεδώθηκε, χιλιάδες σκοτώθηκαν και πουλήθηκαν ως δούλοι. Ο Αλέξανδρος διέταξε να μη καταστραφεί μόνο η οικία του ποιητή Πινδάρου.  Ο Αλέξανδρος είχε παραδώσει ως τρόπαιο, την τιμή και την περιουσία των Θηβαίων στην διάθεση του στρατού του.  



Εισβολή στο σπίτι της Τιμόκλειας.



Σώμα Θρακών οπλιτών με επικεφαλής έναν αξιωματικό μπήκε στο σπίτι της Τιμόκλειας, ένα αρχοντόσπιτο, και «έκλεψε παρ’ αυτής ό,τι εις χρήμα και τιμήν είχε». Ο αξιωματικός αφού βίασε την Τιμόκλεια, την απειλούσε ότι θα τη σκότωνε αν δεν του έδινε όλα τα τιμαλφή της οικογένειας και όλα τα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια που είχε το σπίτι του Θεαγένη. Η Τιμόκλεια δεν του αποκάλυψε τίποτα. Αποφάσισε όμως ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί απ αυτόν ήταν να τον σκοτώσει. Έτσι προσποιήθηκε ότι θα του έδινε όλα τα κοσμήματα και τα τιμαλφή του σπιτιού.



Το κόλπο της Τιμόκλειας



Η Τιμόκλεια ισχυρίστηκε πως είχαν κρύψει τα πάντα στο πηγάδι της αυλής για ασφάλεια. Ο αξιωματικός ενθουσιάστηκε. Της ζήτησε να πάνε αμέσως να βγάλουν το θησαυρό χωρίς να υπολογίζει ούτε τον κίνδυνο, ούτε τη νύχτα και χωρίς να φαντάζεται τις προθέσεις της. Η Τιμόκλεια τον οδήγησε στην αυλή. Ο εισβολέας έσκυψε και κοίταγε το βαθύ πηγάδι και εκείνη του έφεγγε με το δαυλό. Τότε τον έσπρωξε και έπεσε στον πάτο του πηγαδιού. Η Θηβαία για να τον αποτελειώσει του πέταξε μεγάλες πέτρες και του φώναζε: «Έτσι πεθαίνουν όσοι κλέβουν τους θησαυρούς που δεν τους ανήκουν».



Η Τιμόκλεια συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Αλέξανδρο 



Το σώμα των Θρακών οπλιτών τη συνέλαβε και παραδόξως, αντί να τη σκοτώσουν επί τόπου, την οδήγησαν δέσμια μπροστά στον Αλέξανδρο για να την τιμωρήσει. Μπροστά στον νεαρό Αλέξανδρο στάθηκε με γενναιότητα.



Ο Αλέξανδρος την ρώτησε, τι περίμενε να της συμβεί μετά από την πράξη της. Η Τιμόκλεια του απάντησε, ότι αδερφός της  ήταν ο στρατηγός Θεαγένης που έπεσε πολεμώντας γενναία υπερασπιζόμενος την πόλη και την οικογένειά του:



«ἐμοὶ Θεαγένης ἦν ἀδελφός, ὃς ἐν Χαιρωνείᾳ στρατηγῶν καὶ μαχόμενος πρὸς ὑμᾶς ὑπὲρ τῆς τῶν Ἑλλήνων ἐλευθερίας ἔπεσεν, ὅπως ἡμεῖς μηδὲν τοιοῦτον πάθωμεν.»



Το ίδιο είχαν κάνει σε προηγούμενες μάχες εναντίον του Φιλίππου, ο πατέρας της και ο άντρας της. Του είπε επίσης ότι αν δεν την κρατούσαν τα δεσμά της θα τον κατασπάρασσε με τα ίδια της τα νύχια, επειδή αυτός ευθύνεται για την καταστροφή της πόλης και το θάνατο τόσων ανθρώπων. Του υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα παιδιά της γενναίους αετούς να κατασπαράξουν μια μέρα το μεγάλο δράκοντα, που ευθύνεται για όλα. Γύρισε τότε στα παιδιά της και είπε «Παιδιά μου αυτός είναι ο φονιάς της πατρίδας μας».



Η γυναίκα που έφτυσε τον Αλέξανδρο



Τότε γύρισε και έφτυσε το Αλέξανδρο δείχνοντάς του όλη την αηδία που ένιωθε. Οι στρατιώτες έπεσαν πάνω της αλλά ο Αλέξανδρος τους διέταξε να την αφήσουν ελεύθερη. Εκτίμησε τη γενναιότητά της και είπε ότι αν ζούσε ο αξιωματικός που την πρόσβαλλε θα τον τιμωρούσε παραδειγματικά. Έδωσε εντολή να αφεθεί η Τιμόκλεια ελεύθερη και οι στρατιώτες του να την προστατεύσουν και να την οδηγήσουν με ασφάλεια στο σπίτι του Πινδάρου που ήταν το μοναδικό σπίτι που δεν είχε καταστραφεί. 



Η Τιμόκλεια δεν πήρε μέρος στη μάχη της Χαιρώνειας, η γενναιότητά της όμως ήταν αντάξια κάθε ηρωισμού, γι αυτό και ο Αλέξανδρος τη σεβάστηκε και την τίμησε, αν και τον έφτυσε μπροστά στο στρατό του. Ο Αλέξανδρος όμως δεν ήταν ένας συμπλεγματικός ή προβλέψιμος στρατιωτικός, αλλά ένας μορφωμένος νέος, που διάβαζε με το δικό του καλλιεργημένο τρόπο τις ανθρώπινες πράξεις. 

Μηχανή του Χρόνου


Έρρωσο


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια