Γνώσεις από πορείες και συλλαλητήρια ομολογουμένως δεν έχουμε.
Προβληματιστήκαμε όταν οι διοργανωτές καλούσαν την Αστυνομία στις 13:00 να διευκολύνει κόσμο που δεν μπορούσε για άγνωστο λόγο σε μας να πλησιάσουν προς τη πλατεία Συντάγματος.
Αυτό που μπορώ προσωπικά να ομολογήσω είναι ότι στις 15:00 χιλιάδες κόσμου από το Μοναστηράκι όδευαν προς το Σύνταγμα μέσω της Ερμού.
Αυτό που μπορώ προσωπικά να ομολογήσω είναι ότι στις 15:00 χιλιάδες κόσμου από το Μοναστηράκι όδευαν προς το Σύνταγμα μέσω της Ερμού.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα είχαν ως έναυσμα της κινητοποίησής τους ένα συγκεκριμένο ζήτημα: το Σκοπιανό και την διαδήλωση της θέσης ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ο όρος “Μακεδονία” στο πλαίσιο μιας λύσης στο ονοματολογικό. Από την άλλη, οι κεντρικές ομιλίες και κυρίως εκείνη του Μίκη Θεοδωράκη περιείχαν σαφώς μια ευρύτερη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής.
Για παράδειγμα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης έκανε λόγο για “αριστερόστροφο φασισμό” και “εθνομηδενιστές” ή ακόμη και για “μειοψηφίες που κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα”.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν έναν παράγοντα που θα ληφθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπόψη στον τρόπο που θα εξελιχθούν οι συνομιλίες το επόμενο διάστημα. Εκείνο που απομένει να φανεί είναι εάν τα συλλαλητήρια θα χρησιμοποιηθούν ως ένας μοχλός πίεσης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή ως μια διέξοδος για να κερδηθεί το blame game σε περίπτωση μη-λύσης.
0 Σχόλια