Από το 2016, γίνεται προσπάθεια μέσα από αυτή την ιστοσελίδα να κάνω γνωστό στους φίλους που αγαπούν το περιβάλλον και κυρίως την Κωπαΐδα με το ευρύτερο πεδίο αυτής, τις δημόσιες διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν τότε για την ένταξη της καταβόθρας Αλιάρτου , μέρος του Βοιωτικού Κηφισού και των Λιμνών Υλίκης και Παραλίμνης στο δίκτυο Natura 2000.
Στην ουσία μας ''χαρίζουν'' περιοχές για τουριστική ανάπτυξη, δίπλα στην πόρτα μας τις οποίες ονοματίζουν χαρακτηριστικά ανεξάρτητα αν τα Διοικητικά όρια είναι στο όριο τους ή και δυσδιάκριτα.πχ Καταβόθρα Αλιάρτου...Τμήμα Βοιωτικού Κηφισού....! Υλίκη...Παραλίμνη..!
Το 2017 πραγματοποιήθηκε 2η νέα Δημόσια Διαβούλευση για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας και τον καθορισμό των φορέων διαχείρισης.
Με λύπη διαπίστωσα ότι κανείς φορέας, και στις 2 διαβουλεύσεις, από τη Βοιωτία δεν υπέβαλλε ούτε μια πρόταση.
Προσπάθησα να προτείνω στη διαβούλευση ως ιδιώτης ότι μπορούσα.
Έβλεπα παράλληλα όμως ότι αιρετοί όλων των βαθμίδων από άλλες περιοχές να επιδιώκουν το καλύτερο για τις περιοχές τους.
Έτσι φθάσαμε στο σημείο που ενώ την Κωπαΐδα διαχειρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας - όμοροι Δήμοι και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να φέρουν σε πέρας τις δύσκολες υποχρεώσεις τους να ιδρύεται φορέας στην Εύβοια για τις δικές μας περιοχές.
Για πρώτη φορά νομοθετείται η επιχορήγηση από πιστώσεις που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ, ενώ μέχρι σήμερα οι ΦΔΠΠ επιχορηγούνταν και λειτουργούσαν με πόρους μόνο από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και το Πράσινο Ταμείο.
Επίσης μερικές από τις αρμοδιότητες του φορέα είναι:
α. η έγκριση δραστηριοτήτων ξενάγησης εντός της περιοχής ευθύνης του ΦΔΠΠ,
β. η χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας, καθώς και τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων για τα προστατευτέα αντικείμενα, εντός των ορίων της περιοχής ευθύνης τους, σε συνεργασία με αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, με απαραίτητη προϋπόθεση τη γνωστοποίηση των πορισμάτων από τις παραπάνω δραστηριότητες στον οικείο ΦΔΠΠ αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους,
γ. η υποστήριξη οικοτουριστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κλπ.
Παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι ότι τελευταία μεμονωμένες κινήσεις ατομικές ή αιρετών ..αντιπολιτευομένων κυρίως από την Θήβα κάνουν την εμφάνισή τους και ζητούν κατόπιν εορτής βέβαια να γίνει και άλλος φορέας στη Βοιωτία ενώ έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο.(Νόμος 4519/2018)
Μπορεί να σημειωθεί επίσης ότι τις παραπάνω προστατευόμενες περιοχές τις επισκέπτονται ανά διαστήματα διάφορες οικολογικές ομάδες , σπηλαιολόγοι κλπ. χωρίς να λαμβάνουν γνώση οι Δημόσιοι φορείς της Βοιωτίας.
Μπορεί να σημειωθεί επίσης ότι τις παραπάνω προστατευόμενες περιοχές τις επισκέπτονται ανά διαστήματα διάφορες οικολογικές ομάδες , σπηλαιολόγοι κλπ. χωρίς να λαμβάνουν γνώση οι Δημόσιοι φορείς της Βοιωτίας.
Το θέμα πλέον μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ή με παρέμβαση του Βοιωτού Βουλευτή Κου Θηβαίου Ν. που ασχολείται με τα τοπικά και κάνει ερωτήσεις στη Βουλή, ώστε να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος προς το καλύτερο όσο αφορά τη Βοιωτία.
Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κάθε ενδιαφερόμενος στις παρακάτω παραπομπές.
Νόμος 4519/2018 – Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura
Νόμος 4519/2018 – Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura
https://aliartos-boiotias.blogspot.gr/2017/11/blog-post_92.html
0 Σχόλια