Ticker

6/recent/ticker-posts

15 λεπτά αρκούν για να μάθει ο παραγωγός την ποσότητα και την ποιότητα λαδιού που θα παραγάγει

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον παραγωγό είναι ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζει το δίλημμα του πότε πρέπει να ξεκινήσει η συγκομιδή.
Η εξωτερική εμφάνιση του καρπού και ιδίως το χρώμα δεν είναι ασφαλές κριτήριο και κάθε χρόνο οι κλιματικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί εύκολα να οδηγήσει είτε σε μεγάλη απώλεια απόδοσης (π.χ. υπερβολικά πρώιμη συγκομιδή), είτε σε απώλεια των ευεργετικών συστατικών (π.χ. καθυστερημένη συγκομιδή). Στο ζήτημα αυτό έρχεται να δώσει λύση το σύστημα «Olive Predictor», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό μέσα σε λίγα λεπτά και με ελάχιστο κόστος να προβλέψει με ελάχιστη ποσότητα καρπού την ποιότητα και την ποσότητα του λαδιού που θα παραγάγει.




Ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, τονίζει στην «ΥΧ» πως «το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να επιλέξει την καταλληλότερη εποχή συγκομιδής, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση και ποιότητα ελαιολάδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο μικρός παραγωγός, επιτυγχάνοντας αύξηση της αξίας του προϊόντος του χωρίς πολυδάπανες δοκιμές ή αποτυχημένες παραγωγές, βελτιώνοντας παράλληλα τη σχέση εμπιστοσύνης ελαιοπαραγωγού – ελαιοτριβέα, καθώς η απόδοση και η ποιότητα θα είναι γνωστές εκ των προτέρων και ο σοβαρός επαγγελματίας ελαιοτριβέας θα γνωρίζει πώς θα ρυθμίσει κατάλληλα τη διαδικασία παραγωγής».

Λειτουργία συστήματος

Η συσκευή αποτελείται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος είναι μια μικρογραφία ελαιοτριβείου που περιλαμβάνει έναν μίνι μύλο άλεσης, έναν μίνι μαλακτήρα και ένα σύστημα φυγοκέντρησης ικανό να παράγει επαρκή ποσότητα λαδιού ακόμα και από 200 γραμμάρια καρπού. Το δεύτερο μέρος της συστοιχίας συσκευών που είναι και η μεγάλη καινοτομία του συστήματος είναι η συσκευή ARISTOMETRO. H συσκευή αυτή με ελάχιστη ποσότητα λαδιού (~7 γρ.) μπορεί σε 15 λεπτά να προβλέψει την περιεκτικότητα του παραγόμενου λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και, επομένως, αν το λάδι έχει ισχυρισμό υγείας. Ο Π. Μαγιάτης τονίζει πως «έχει γίνει πλέον γνωστό σε όλη την Ελλάδα ότι ένα ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας μπορεί αναμφίβολα να επιτύχει υψηλότερη χύμα τιμή σε σχέση με ένα λάδι άγνωστης περιεκτικότητας σε φαινόλες. Ήδη, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια εξειδικευμένη αγορά ελαιολάδου στο εξωτερικό που αναζητά ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη σε πολύ υψηλές τιμές. Οι σπουδαίες ιδιότητες της ουσίας αυτής, ιδίως για την προστασία του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, καθιστούν τον συγκεκριμένο τύπο ελαιολάδου ως μια νέα «υπερτροφή» και οι εμπορικές προοπτικές για το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Πριν από λίγες ημέρες, σε ειδική εκπομπή, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό «υπερτροφή» για το ελαιόλαδο υψηλής ελαιοκανθάλης.

Χρήση συστήματος

Τη χρονιά που πέρασε, η πλήρης συσκευή χρησιμοποιήθηκε σε εκατοντάδες εργαστηριακές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ η συσκευή ARISTOMETRO χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά σε δέκα ελαιοτριβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος ARISTOIL, τονίζει ο Π. Μαγιάτης. «Τη νέα χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 50 επιλεγμένα ελαιοτριβεία», καταλήγει.

Η συσκευή αναπτύχθηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, ενώ την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν οι Δρ. Ελένη Μέλλιου, Παναγιώτης Διαμαντάκος, Ηλιάνα Καλαμπόκη, Τριάδα Γιανναρά, Αιμιλία Ρηγάκου, Άννια Τσολάκου, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δρ. Χρήστος Παπανικολάου, σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ (Δρ. Γιώργος Σταυρόπουλος) και την εταιρεία ARISTOLEO LTD (Athan Gadanidis), στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG MED ARISTOIL (Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια