Κρίσιμη η φετινή χρονιά για τη μείωση των αποθεμάτων, σύμφωνα με τη βιομηχανία
Με αυξημένη κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι, αν και αρκετά κάτω από τα επίπεδα που οι μεταποιητές θεωρούν ικανοποιητικά, την τιμή του ντοματοπολτού στη διεθνή αγορά ξεκίνησαν φέτος οι φυτεύσεις της βιομηχανικής στις παραγωγικές περιοχές της χώρας.
Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές της βιομηχανίας, η τιμή του πελτέ αυτές τις μέρες βρίσκεται στα 680 ευρώ/τόνο, έχοντας ανακάμψει από τα 600 ευρώ/τόνο, στα οποία πουλούσαν κατά κανόνα τα ελληνικά εργοστάσια πέρυσι, με το νούμερο αυτό ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, να εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου κόστους παραγωγής. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στις επιχειρήσεις η διαφαινόμενη, στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας, αύξηση στις ποσότητες πρώτης ύλης παγκοσμίως, αφού υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα δημιουργηθεί το απαραίτητο περιθώριο, ώστε να μειωθεί το στοκ.
Μιλώντας στην «ΥΧ» ο Δ. Νομικός, πρόεδρος της Δ. Νομικός ΑΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), σημειώνει ότι «θα θέλαμε αντί για 37,5-37,7 εκατ. τόνους που προβλέπεται η φετινή παγκόσμια παραγωγή, να είναι 36 εκατ. τόνοι, ώστε να ανακάμψει η αγορά. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, οι αυξημένες ποσότητες προέρχονται από χώρες που δεν είναι τόσο σκληροί ανταγωνιστές της Ελλάδας, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, κάτι που μένει να δούμε».
Ο ίδιος προσθέτει πως παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξος», σχολιάζοντας, πάντως, πως εάν τελικά η παραγωγή αποδειχτεί μεγαλύτερη από την επισήμως δηλωθείσα κάθε χώρας, «είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε αποθέματα αντί να καταναλώσουμε».
Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό κλάδο, ο κ. Νομικός τονίζει πως μια παρατεταμένη κακή περίοδος θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή προφίλ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία στις περισσότερες χώρες, με γνώμονα ότι «δεν μπορούμε πιθανότατα να κινούμαστε με την παλαιότερη λογική πως ‘‘όλοι βγάζουμε απ’ όλα’’. Να δούμε πού είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, να κινηθούμε στις αγορές που μας ευνοούν κ.λπ.».
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας για τις χώρες ΑΜΙΤΟΜ τοποθετούν τη φετινή ελληνική παραγωγή στους 400.000 τόνους, ενώ οι τιμές, όπως αναφέρεται, θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από τις περυσινές των 85 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο.
Στη Γαλλία οι τιμές δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, όπως και η παραγωγή που προβλέπεται μεταξύ 155.000 και 160.000 τόνων από 20.740 συνολικά στρέμματα (εκ των οποίων 3.420 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας).
Μικρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η φετινή παραγωγή της Ουγγαρίας, καθώς η πλειονότητα των παραγωγών που καλλιεργούν για τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας (Univer) μείωσαν τα στρέμματα, αφού δεν τα βρήκαν στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία.
Περίπου 5 εκατ. τόνοι πρώτης ύλης αναμένονται στις άλλες πέντε χώρες της AMITOM (Αλγερία, Ρωσία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία). Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση της ΑΜΙΤΟΜ, η τιμή βάσης στην Τυνησία για φέτος είναι τα 50 ευρώ/τόνο και στην Τουρκία τα 79,3 ευρώ/τόνο στο χωράφι.
Δεν δέχονται τα 86+1 ευρώ οι Ιταλοί
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών στην Ιταλία για τον καθορισμό του φετινού τιμολογίου βρίσκονται σε εξέλιξη, με την τελευταία προσφορά των μεταποιητών στα 86+1 ευρώ/τόνο στο χωράφι να μη γίνεται αποδεκτή από τους καλλιεργητές. Οι εταιρείες έχουν, πάντως, συμφωνήσει να κρατήσουν την καλλιέργεια κάτω από τα 358.000 στρέμματα μέσω του εσωτερικού συστήματος επιβολής κυρώσεων.
Η συνολική παραγωγή της χώρας υπολογίζεται για φέτος στους 4,9 εκατ. τόνους. Παρόμοιες με τις περσινές αναμένονται οι τιμές στην Ισπανία καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WPTC, θα κινηθούν κοντά στα 70 ευρώ/τόνο στο χωράφι ή στα 75-77 ευρώ/τόνο για παράδοση στα εργοστάσια.
Ίδιο σκηνικό και στην Πορτογαλία όπου, παρά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται μεταξύ των εταιρειών, αναμένεται να κινηθούν από 70 έως 80 ευρώ/τόνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η τιμή στο χωράφι στην Αργεντινή διαμορφώνεται κοντά στα 74 δολάρια/τόνο και στη Βραζιλία 78 δολάρια/τόνο.
0 Σχόλια