Ticker

6/recent/ticker-posts

Ο Αλιαρτινός Χάρης Παπαδιάς στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ





Με 81 ψήφους ο Χάρης Παπαδιάς από το Μούλκι Αλιάρτου Βοιωτίας εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του ΣΕΓΑΣ.

Ο Χαράλαμπος Παπαδιάς (γενν. 24 Ιανουαρίου 1975) είναι πρώην Έλληνας δρομέας των 100 μέτρων.

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του 1997, με χρόνο 6,50 δευτερόλεπτα (εθνικό ρεκόρ). Επίσης, τερμάτισε τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του 1996, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του 1998 και τερμάτισε έκτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της IAAF του 1998. Αγωνίστηκε επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1997, χωρίς να φτάσει στον τελικό.

Ο καλύτερος του προσωπικός χρόνος ήταν 10,15 δευτερόλεπτα, που επιτεύχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της IAAF του 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτός τον κατατάσσει τέταρτο σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των δρομέων 100 μέτρων, πίσω από τον Άγγελο Παυλακάκη, τον Αριστοτέλη Γκαβέλα και τον Χριστόφορο Χοΐδη.





Σε ηλικία μόλις 22 ετών βρέθηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1997 στην Πόλη του φωτός, στο Παρίσι. Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε παγκόσμιο μετάλλιο στις ταχύτητες με επίδοση ρεκόρ που κρατά μέχρι σήμερα. Το 1998 επανέλαβε τον θρίαμβο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κέρδισε τον Κάμπελ, τον τότε Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο πρωταθλητή, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε και το παγκόσμιο κύπελλο στο Γιοχάνεσμπουργκ στην Νότια Αφρική. Από τότε οι διακρίσεις και οι συμμετοχές πολλές.

Ο Χάρης Παπαδιάς μίλησε στον «Δημοσιογράφο» για τις επιτυχίες του, την αγάπη του για τον κλασικό αθλητισμό, τις ακαδημίες στίβου στον ΑΟ Βάρης «Δρομέας» και το ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Αστέρι στην πόλη του φωτός

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του Χάρη Παπαδιά σημειώθηκε στο Παρίσι. Ο τότε 22χρονος Χάρης Παπαδιάς έγινε ο πρώτος Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στον στίβο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 60 μέτρων και παράλληλα ο πρώτος Ευρωπαίος που κέρδισε αυτή την κούρσα. Ο Τύπος της εποχής μιλούσε για «θαύμα», ωστόσο η απάντηση του Χάρη Παπαδιά είναι αφοπλιστική: «Έτρεξα για μένα, δεν κοίταζα ποιος έτρεχε δίπλα μου. Κάθε άλλο παρά θαύμα ήταν, αφού χρειαζόταν σκληρή δουλειά για να έρθει η επιτυχία».

Ο Χάρης Παπαδιάς ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών να πατάει τα κουλουάρ του στίβου. «Ξεκίνησα σχετικά μεγάλος και το λέω μεγάλος γιατί τώρα τα παιδιά ξεκινούν από τις ακαδημίες σε ηλικία 5 ετών. Βέβαια, όποια ηλικία κι αν έχεις, τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η προπονητική ηλικία, ποια θα είναι η επιβάρυνση που θα δεχτεί ο αθλητής προοδευτικά και διαδοχικά ώστε να έχει την εξέλιξη που αναμένεται. Είχα την τύχη να έχω ένα παρά πολύ καλό προπονητή, τον Σπύρο Τσούτσουρα που εκείνη την εποχή ήταν εθνικός προπονητής στα άλματα και είχα την απαιτούμενη προσοχή που έπρεπε για να μπορέσω να προχωρήσω και να δώσω αυτό που έπρεπε», τονίζει στον «Δημοσιογράφο».

Οι περισσότεροι αθλητές τέτοιου επιπέδου για να φτάσουν στην κορυφή θυσιάζουν πολλά πράγματα στη ζωή τους. Ο Χάρης Παπαδιάς αποτελούσε την εξαίρεση του κανόνα. «Η αλήθεια είναι ότι στην εφηβεία μου δεν έκανα τα συνηθισμένα, δηλαδή δεν έβγαινα συχνά να διασκεδάσω, να πηγαίνω διακοπές με τους φίλους μου αλλά δεν το έβλεπα σαν θυσία. Μου άρεσε τόσο πολύ ο στίβος, που ήταν η ζωή μου και όλα τα υπόλοιπα τα έβαζα σε δεύτερη μοίρα» τονίζει.

Τα κυκλώματα της ντόπας

Το ντόπινγκ, αυτή η θανατηφόρα βιομηχανία παραγωγής ψεύτικων αθλητικών ειδώλων, θρέφει πολλούς εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου. Όλοι θυμόμαστε την πολύκροτη υπόθεση στον ελληνικό στίβο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, την υπόθεση Κεντέρη Θάνου. Ο Χάρης Παπαδιάς δεν κρύβεται. «Κυκλώματα υπάρχουν παντού σε όλα τα σπορ, είναι στην ευχέρεια του αθλητή να επιλέξει να κάνει κάτι τέτοιο ή όχι». Ο Χάρης Παπαδιάς είναι προπονητής στις ακαδημίες στίβου του ΑΟ Βάρης «Δρομέας» και εκτός από την προπόνηση, μαθαίνει στα παιδιά τους κινδύνους του ντόπινγκ. «Κάνω πάρα πολλές διαλέξεις στα παιδάκια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, εκτός από τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής που προσπαθώ να τους φτιάξω, τους ενημερώνω συχνά για το θέμα του ντόπινγκ, πώς μπορούν να το αποφύγουν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις» όπως μας εξηγεί.

Κλασικός αθλητισμός στα 3Β

Μπορεί η καριέρα του ως αθλητή του στίβου να έχει τελειώσει, ωστόσο ο Χάρης Παπαδιάς δεν θα μπορούσε να μείνει μακρυά από το δεύτερό του σπίτι. Έτσι, το 2015 ίδρυσε τον ΑΟ Βάρης «Δρομέας» με σκοπό τη διάδοση του κλασικού αθλητισμού στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. «Είμαι κάτοικος της Βάρης τα τελευταία 20 χρόνια. Η φιλοδοξία που είχα με την γυναίκα μου ήταν να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στην περιοχή και κυρίως στο να γαλουχηθούν τα παιδιά της πόλης με το πνεύμα του αθλητισμού. Αυτή τη στιγμή στον Δρομέα προπονούνται και μαθαίνουν τα μυστικά του κλασικού αθλητισμού περισσότερα από 380 παιδιά ηλικίας από 5 ετών», αναφέρει ο Χάρης Παπαδιάς.

Εμπνευστής της επιτυχημένης διοργάνωσης «Δρόμεια» που θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά στο δημοτικό στάδιο της Βάρης είναι ο Χάρης Παπαδιάς. Η φετινή διοργάνωση που θα γίνει στις 7 Ιουνίου έχει μπει στην κατηγορία 5 και η επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς να έρθουν να αγωνιστούν. Ήδη δέκα χώρες, ανάμεσά τους και η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ, έχουν αποστείλει αίτημα συμμετοχής.



https://dimosiografos.com/








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια