Ticker

6/recent/ticker-posts

Απίστευτη Ελληνική Πατέντα: Εξυπνος «συναγερμός» κατά του βιασμού





Τι απέμεινε από το τεράστιο κύμα οργής που ξεσήκωσε το ελληνικό #MeToo; Τρεις φοιτητές από την Αθήνα απαντούν με τρόπο δημιουργικό: Κατασκεύασαν μια «έξυπνη συσκευή» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, φιλοδοξώντας να προσθέσουν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των υποψήφιων θυμάτων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που αποτελείται από μια φορητή συσκευή η οποία φοριέται μέσα από τα ρούχα και μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σημαίνει «συναγερμό» σε περίπτωση παραβίασης της «ιδιωτικής ζώνης» του χρήστη. Οι δημιουργοί της πρωτότυπης συσκευής τονίζουν πως η εφεύρεσή τους αποτελεί μια προσωρινή λύση, καθώς το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα παρά μόνο με βαθιές αλλαγές στην κοινωνία. Οταν, όμως, η ευαισθητοποίηση μετουσιώνεται σε εφευρετικότητα, το μέλλον φαντάζει ελπιδοφόρο.

Η ιδέα ανήκει στην Ιφιγένεια Βασιλάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μαζί με τους συμφοιτητές της Ράνια Βλάχου και Γιώργο Μπακάλη έδωσαν «πνοή» στην πρωτοποριακή συσκευή. Το δημιούργημά τους, με το όνομα «Amie», αναδείχθηκε στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece.

«Αναζητούσαμε μια ιδέα με κοινωνικό αντίκτυπο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Ιφιγένεια Βασιλάκη και προσθέτει: «Ηταν η περίοδος που είχε προκληθεί σάλος με τις αποκαλύψεις για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού. Ετσι σκέφτηκα να φτιάξουμε κάτι σχετικό» λέει. «Κάτι που θα μπορούσε να φορεθεί, που θα ήταν διακριτικό και που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί με πολλούς τρόπους, ακόμη και αν το υποψήφιο θύμα ήταν ακινητοποιημένο, χωρίς δηλαδή να απαιτεί την παρέμβασή του όπως σε αντίστοιχες συσκευές που κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Ετσι προέκυψε η ιδέα».

 
Αισθητήρες

Το «Amie» τοποθετείται στο εσωτερικό κάποιου ενδύματος, συνήθως φούστας ή παντελονιού, και φέρει ειδικούς αισθητήρες. Σε περίπτωση αφαίρεσης του ρούχου και εφόσον ο χρήστης έχει δηλώσει εξαρχής ότι είναι σε κατάσταση «μη συναίνεσης», οι αισθητήρες το αντιλαμβάνονται και στέλνουν ηχητικό συναγερμό ή και γραπτή ειδοποίηση στις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη. Ταυτόχρονα στέλνει σε αυτές τις επαφές και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το υποψήφιο θύμα. Ολα αυτά μέσω της εφαρμογής που έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα φίλοι, γονείς, κηδεμόνες ή οποιοσδήποτε άλλος έχει οριστεί ως επαφή έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι η συσκευή παρέχει τριπλό τρόπο ενεργοποίησης του συναγερμού: αυτόματη ενεργοποίηση μέσω των σενσόρων σε περίπτωση ανίχνευσης αφαίρεσης του ενδύματος, χειροκίνητη ενεργοποίηση μέσω της εφαρμογής αλλά και ενεργοποίηση με φωνητική εντολή του χρήστη τη στιγμή που κινδυνεύει.

«Στόχος μας είναι να εξελίξουμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, ώστε να εκτελεί χρέη «φύλακα» για ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με νοητικές διαταραχές, φιλοξενούμενους σε ιδρύματα. Αλλωστε, γι’ αυτό αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη συσκευή «Amie», από τη γαλλική λέξη «φίλος», καθώς στόχος της είναι να παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας και στήριξης λειτουργώντας ως «φίλος» του ατόμου που το φοράει, ως κάποιος στον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθυνθεί όταν χρειάζεται βοήθεια» λέει η φοιτήτρια.

Η εργασία των φοιτητών έγινε υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Λουνή, διδάσκοντος του μαθήματος Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και ερευνητή στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πρόθεση της ομάδας είναι να εξελίξουν ακόμη περισσότερο την κατασκευή τους, ώστε να σύντομα να αξιοποιηθεί εμπορικά. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη συσκευή και να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό στην αγορά. Στην παρούσα φάση έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή του πρωτοτύπου, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, όμως θεωρούμε ότι μέχρι τις αρχές του νέου έτους μπορούμε να το έχουμε φτάσει σε μέγεθος κονκάρδας, ώστε να τοποθετείται μέσα στην τσέπη κάποιου ρούχου. Θεωρούμε σημαντικό το να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία στην οποία θα έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε και έχουμε ήδη σχεδιάσει τις συνεργασίες που πρέπει να κάνουμε για αυτόν τον σκοπό».

Το κόστος της συσκευής υπολογίζεται αρχικά στα 90-100 ευρώ, ενώ οι δημιουργοί της επιθυμούν να μειώσουν σταδιακά την τιμή, ώστε να είναι ευρέως προσβάσιμη.

Οι τρεις φοιτητές είναι περήφανοι για την εφεύρεσή τους, καθώς στόχος τους είναι να διαλύσουν τον φόβο ή να τον μεταφέρουν από το θύμα στον θύτη. Οπως λένε, οι ίδιοι γίνονται σχεδόν καθημερινά γνώστες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι μόνο αυτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και εκείνων που συμβαίνουν στους δικούς τους κύκλους. Γι’ αυτό και πιστεύουν απόλυτα πως «τον τελικό λόγο για την πάταξη φαινομένων κακοποίησης που στερούν την ελευθερία και τη ζωή ενός ατόμου τον έχει η κοινωνία που πρέπει να εκπαιδεύσει αντίστοιχα τα μέλη της».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια