Ticker

6/recent/ticker-posts

Κωσταράκος για Αφγανιστάν: Μια προαναγγελθείσα ήττα της Δύσης





Το 2013 σαν ΑΓΕΕΘΑ στη σύσκεψη των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ , την MC/CS, πήρα το λόγο και διατύπωσα την άποψη μου ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά και ολοι αυτοί οι Αφγανοι δήθεν σύμμαχοι, δήθεν φίλοι, δήθεν μισθοφόροι που υποτίθεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις σε πολιτικά προβλήματα. Μόνο η reconciliation (η συμφιλίωση) είναι λύση για το Αφγανιστάν για την αποκατάσταση της ειρήνης και τη δική μας απεμπλοκή με δόξα και τιμή. Eπί μια ώρα ο SACEUR Νχος Σταυριδης με τον Διοικητή του Αφγανιστάν που ήταν εκεί, Στγο των Πεζοναυτών Τζων Αλλεν, προσπαθούσαν να με πείσουν ότι κάνω λάθος και ότι οι Ταλιμπάν, τρομοκράτες κλπ τελικά θα συντριβούν από τον νέο Αφγανικό στρατό.

Σε σύσκεψη με το ΝΑΤΟ το 2018, σαν Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ανέφερα σε πραγματικά φιλική ατμόσφαιρα και όχι επικριτικά, ότι νομοτελειακά οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα θα χάσουν στο Αφγανιστάν γιατί οι Ταλιμπάν επέκτειναν την κυριαρχία τους σταθερά κατά 5% κατ έτος. Ο τότε Στρατηγικός Διοικητής Μετασχηματισμού Γάλλος Πτέραρχος Mercier αντεδρασε έντονα και απέρριψε την άποψη μου. Τελικά είχα δίκαιο σ όλα. Τα σημάδια ήταν εκεί. Δεν υπήρχε ουσιαστική κοινωνική και πολιτική πρόοδος. Η διαφθορά κυριαρχούσε παντού. Δεν ειμασταν αποδεκτοί. Ούτε εμείς ούτε ο τρόπος ζωής μας. Ήταν φανερό. Οι Αφγανοί ήθελαν να τους αφήσουμε ήσυχους.


Οι Πακιστανοί με τους οποίους έκανα συνομιλίες για το θέμα το 2017 με κρυφή υπερηφάνεια αντιπαράθεταν τυποποιημένα τα ονόματα όλων των διοικητών των δυνάμεων των Άγγλων, των Ρώσων και των Αμερικανών που νικήθηκαν στο Αφγανιστάν και αποχώρησαν.

Παραδεχόντουσαν ότι αυτοί ήταν πίσω από τους Ταλιμπάν, από το 1996 που πρωτοεμφανίστηκαν, λέγοντας ότι οι πλούσιοι δίνουν χρήματα ενώ οι φτωχοί σαν αυτούς δεν είχαν άλλο μέσο παρουσίας και επηρεασμού στο Αφγανιστάν από την ενίσχυση των ανταρτικών ομάδων που εμείς αποκαλούσαμε τρομοκρατικές. Από ευγένεια σε μένα δεν μιλούσαν για τον Μέγα Αλέξανδρο που έφτασε μέχρι την Κανταχαρ και μετά αν και δεν νικήθηκε, τελικά αποχώρησε, μη βρίσκοντας νόημα στο να παραμείνει εκεί.

Για όποιον είχε μελετήσει στο παρελθόν τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα σημάδια και οι ομοιότητες ήταν ξεκάθαρες και ήταν εκεί. Στρατιωτικές λύσεις σε πολιτικά προβλήματα με παράλληλη υποστήριξη ενός ανίκανου και διεφθαρμένου καθεστώτος. Στο παρελθόν σαν νέος αξιωματικός μελέτησα πολύ βαθιά το Βιετνάμ και δημοσίευσα άρθρα. Και είναι μια παρόμοια κατάσταση. Σχεδόν ίδια στις βασικές στρατιωτικές παραμέτρους. Οι ΗΠΑ αδυνατούν να καταλάβουν την κατάσταση στο έδαφος και οι εσωτερικές πιέσεις τους εξαναγκάζουν σε λήψη αποφάσεων που θιγούν τη δύναμη, την αξιοπιστία και το κύρος τους. Εδώ με πολύ λιγώτερες δυνάμεις βέβαια και πολύ λιγώτερα θύματα. Με μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή. Με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Με την ίδια απορία όμως και το ίδιο αίσθημα ταπείνωσης για την ήττα μιας υπερδύναμης σαν τις ΗΠΑ και μιας super στρατιωτικής συμμαχίας σαν το ΝΑΤΟ από ενοχλημένους από την παρουσία ξένων και αποφασισμένους Αφγανούς χωρικούς οπλισμένους με Καλασνικοφ και λάφυρα. Λέγαμε πάντα στο ΝΑΤΟ (και καποιες φορές στην ΕΕ) ότι «η αποτυχία δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές μας» (failing is not an option). Τώρα τι θα λέμε;

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Αφγανιστάν – Οι έλληνες στρατιωτικοί στην Καμπούλ




Μόνον τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν και βοηθούσαν στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά είχαν αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα, μαζί με την αποχώτηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων..

Οι Έλληνες στρατιωτικοί που μέχρι προσφάτως υπηρετούσαν στην ταραγμένη αυτή χώρα της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, ήταν δύο αξιωματικοί από την Πολεμική Αεροπορία και δύο από τον Στρατό Ξηράς. Και οι τέσσερις βρίσκονται σήμερα ασφαλείς στην πατρίδα, προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ.

Στην πραγματικότητα αυτό που ανάγκασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μειώσει δραστικά τη δύναμη των Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν δεν ήταν η εντολή που έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά ο …κορωνοϊός.

Πέρυσι, προ κορωνοϊού, η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν αριθμούσε συνολικά 11 στρατιωτικούς, από τους οποίους οι έξι ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και οι πέντε του Στρατού Ξηράς. Αλλά πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ περισσότεροι, με θέσεις ευθύνης γύρω από την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Συνολικά από την ημέρα που αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνδράμει το NATO στην αποστολή στρατευμάτων σε αυτή τη χώρα περίπου 2.500 έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν εκεί κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.


Φωτογραφία αρχείου ΓΕΕΘΑ: Έλληνες Στρατιώτες στο Αφγανιστάν



Τον Νοέμβριο του 2005 δύο Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της διπλής επίθεσης που σημειώθηκε στην Καμπούλ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ η φάλαγγα επτά Ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων της τότε νατοϊκής δύναμης (ISAF) στο Αφγανιστάν, στην οποία συμμετείχαν 120 στρατιωτικοί, κινούνταν στα περίχωρα της Καμπούλ, επιστρέφοντας από αποστολή παροχής υπηρεσιών σε αφγανικό σχολείο, και έπεσε σε ενέδρα.

Οι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί ανάμεσα στους Αφγανούς. Δεν πήγαν εκεί ως κατακτητές ή ως τιμωροί αλλά για να προσφέρουν κοινωφελές έργο. Έως και κινητό χειρουργείο «κουβάλησαν» στο Αφγανιστάν, όχι μόνο για την παροχή (εάν απαιτηθεί) βοήθειας στους στρατιώτες σε περίπτωση επίθεσης, αλλά και για να περιθάλψει τους ντόπιους. Το κινητό χειρουργείο, το οποίο ήταν υπερσύγχρονο, έφυγε από το Αφγανιστάν όταν για πρώτη φορά μειώθηκε η Ελληνική στρατιωτική αποστολή. Σήμερα βρίσκεται στο προαύλιο του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη και δίνει και αυτό τη μάχη κατά της COVID-19.

Όπου υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό σε εμπόλεμες ζώνες, είτε αυτές βρίσκονται στο Κόσοβο είτε στη Βοσνία είτε στο Αφγανιστάν, και μετέχουν Έλληνες, οι στρατιώτες μας παράγουν και κοινωνικό έργο. Βοηθούν τους ντόπιους στην κατασκευή δρόμων, καθαρίζουν ναρκοπέδια, παρέχουν υπηρεσίες στην εκπαίδευση και προσφέρουν αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες. Ακόμα και εργασία στους ντόπιους προσέφεραν, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν, τότε που η Ελληνική δύναμη εκεί αριθμούσε πάνω από 150 στρατιωτικούς και έδωσε δουλειά σε Αφγανούς μεταφραστές, τους οποίους δεν εγκατέλειψε αλλά ζήτησε την προστασία τους λόγω του ότι είχαν συνεργαστεί με δυνάμεις του ΝΑΤΟ..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια