Ticker

6/recent/ticker-posts

Δουλειά – Πώς να βρεις πιο εύκολα τη θέση που σου ταιριάζει






Η αναζήτηση εργασίας είναι μία από τις πιο ψυχοφθόρες διαδικασίες, ιδίως εάν το πολυπόθητο «προσλαμβάνεσαι» αργεί να έρθει. Μπορεί να έχεις συντάξει το πιο αξιόλογο βιογραφικό, να το συνοδεύεις με ένα εξαιρετικό cover letter, αλλά να μην φτάνεις ποτέ ούτε στο στάδιο της συνέντευξης. Προφανώς τα γραφεία προσωπικού που λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες ή χιλιάδες αιτήσεις ή ακόμα περισσότερο τα αυτομοτοποιημένα φίλτρα που εξειδικεύονται στο να βρίσκουν λέξεις κλειδιά αντί για ταλέντα, δυσκολεύουν τη ζωή σου.

Καλό είναι να αλλάξεις ρότα και να βγεις από την πεπατημένη. Το βασικό είναι να αναθεωρήσεις κάποιες αντιλήψεις που πιστεύεις ότι είναι μονόδρομος. Η αποστολή πολλών αιτήσεων καθημερινά μπορεί να φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες, αλλά στην ουσία μειώνει τον στόχο. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις ποια θέση σε ενδιαφέρει, ποια εταιρία και να κινηθείς με αποφασιστικότητα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Διάλεξε το αντικείμενο, το περιβάλλον, μάθε για τις εργασιακές συνθήκες και για τη φιλοσοφία της επιχείρησης και εάν θέλεις να δουλέψεις εκεί, κινητοποιήσου και φρόντισε να ξεχωρίσεις.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

1. Βρες την εταιρεία για την οποία θέλεις να δουλέψεις

Κάνε έρευνα αγοράς και αποφάσισε σε ποια εταιρία θα ταίριαζες. Τόσο από άποψη προσόντων όσο και από άποψη της παρεχόμενης εργασίας. Θέση, περιβάλλον, εργασιακές συνθήκες, πολιτική εταιρίας, είναι αυτά που πρέπει να σε ενδιαφέρουν για να πάρεις την απόφαση ότι αυτή η θέση σου ανήκει και θα την κυνηγήσεις.

2. «Ξεσκόνισε» την εταιρία

Απέφυγε τα γενικά σχόλια του στυλ, «Θα ήθελα πολύ να δουλέψω για εσάς» και μίλα συγκεκριμένα. Μάθε όσα μπορείς για την εταιρία και χρησιμοποίησέ τα. Κάνε έρευνα στο ίντερνετ, μάθε για τους υπεύθυνους, ρώτα γνωστούς εάν ξέρουν το οτιδήποτε, και μην πας σε συνέντευξη εάν δεν έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιοι είναι οι μελλοντικοί εργοδότες σου και τί ακριβώς πρεσβεύει αυτή η εταιρία.
3. Αποφάσισε ποια θα είναι η δική σου συνεισφορά στη θέση εργασίας

Δυστυχώς οι περισσότερες εταιρίες δεν θέλουν να αφιερώσουν χρόνο και χρήμα για να εκπαιδεύσουν τους νέους εργαζόμενους ακόμα και αν καταλαβαίνουν πως θα ήταν ικανοί να στελεχώσουν τη θέση εργασίας. Γι αυτό προτιμούν τους εκπαιδευμένους. Μην τρομοκρατείσαι. Κάνε σαφές και επικεντρώσου σε αυτά τα δύο ή τρία πράγματα που μπορείς να φέρεις εις πέρας γρήγορα εάν προσληφθείς, και σύντομα θα μάθεις και τα υπόλοιπα.

Δείξε ότι από την πρώτη μέρα θα είσαι παραγωγικός και ότι η εταιρία θα δει μία άμεση απόσβεση. Εξάλλου και οι εργοδότες γνωρίζουν ότι και ο πιο έμπειρος υπάλληλος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί να διαχειριστεί έστω κάποια αντικείμενα.
4. Μην λες απλά, δείξε κιόλας.

Πιθανώς δεν θα σου αρέσει αυτό το βήμα, αλλά δες το αλλιώς. Αντί να πεις όσα ξέρεις, απόδειξέ το. Εάν είσαι προγραμματιστής φτιάξε ένα προσχέδιο εφαρμογής. Εάν είσαι επικοινωνιολόγος, φτιάξε ένα project για το πως πιστεύεις ότι πρέπει να προωθηθεί μία καμπάνια. Εάν είσαι γραμματέας, πρότεινε ένα σχέδιο αρχειοθέτησης.

Είναι αλήθεια ότι μιλάμε για απλήρωτη εργασία, που κανείς, και δικαίως, δεν θέλει να προσφέρει. Ούτε και πρέπει για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά θυμήσου ότι μιλάμε για μια θέση εργασίας που θέλεις πολύ, που έχεις αποφασίσει ότι σου ταιριάζει και θέλεις να ξεχωρίσεις. Μια τέτοια πρωτοβουλία ακόμα κι αν δεν αξιοποιηθεί, θα εκτιμηθεί από τους εργοδότες. Απλώς συμφώνησε αμέσως μετά την πληρωμή σου.

 
5. Χρησιμοποίησε τις συστάσεις για να ενισχύσεις τη θέση σου.

Μία σύσταση από κάποιον που εμπιστεύεται ο εργοδότης μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πριν βιαστείς να πεις δεν ξέρω κάποιον, σκέψου, ψάξε και ίσως στο περιβάλλον σου να έχεις κάποιον που μπορεί να σου ανοίξει μια χαραμάδα.
6. Χτύπα πόρτες

Μην περιμένεις να σε καλέσουν για συνέντευξη. Μην περιμένεις καν να ανοίξει κάποια θέση εργασίας. Στην τελική έχεις ήδη βρει τον τρόπο να συμβάλλεις στην εταιρεία για την οποία θέλεις να δουλέψεις. Κάνε μια δυνατή εισαγωγή, βρες κάποιον που μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της πρόσληψης και προσπάθησε να του μιλήσεις για εσένα.

Οπλίσου με θάρρος και πήγαινε να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει. Ζήτα να σου αφιερώσει λίγο χρόνο για να του μιλήσεις για τις ιδέες σου, με την αποφασιστικότητα κάποιου που ξέρει ότι ταιριάζει σε αυτήν τη δουλειά και τη διεκδικεί. Εκεί παρουσίασε του τις ιδέες σου για το πως μπορείς να βοηθήσεις στην εταιρία. Με τον σωστό τρόπο προσέγγισης θα κεντρίσεις το ενδιαφέρον και πολύ πιθανόν να τα καταφέρεις.

Παράδειγμα εάν είσαι προγραμματιστής μπορείς να πεις: “Η ιστοσελίδα σας είναι πολύ καλή αλλά μπορώ να την κάνω ακόμα καλύτερη. Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείνω για τον πρώτο μήνα και εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν τα αποτελέσματα της διαφήμισης. Και αυτό είναι ένα προσχέδιο που έφτιαξα για το πώς θα μπορούσε να είναι ίσως μια νέα δομή της ιστοσελίδας.”

Αν προσεγγίσεις τους ανθρώπους με τον σωστό τρόπο θα σου δώσουν όλη την προσοχή που θέλεις, ειδικά άνθρωποι που δουλεύουν σε μικρές επιχειρήσεις ή σε startups. Δεν ξέρω κανέναν που θα πετούσε μια ευκαιρία να μάθει πως μπορεί να βελτιώσει την επιχείρησή του.
7. Υποστήριξε τον εαυτό σου.

Πολλοί άνθρωποι είναι κακοί στο να παίρνουν συνεντεύξεις. Αυτό κυρίως συμβαίνει σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό να είσαι άμεσος και εύστοχος .Εξήγησε τι μπορείς να κάνεις. Εξήγησε τι έχεις κάνει ήδη. Μη μιλάς γενικά για το τι σημαίνει για εσένα αυτή η θέση εργασίας, μίλα ειδικά για το πώς η εταιρεία θα ωφεληθεί από την πρόσληψή σου. Δείξε ότι γνωρίζεις ότι το να εργάζεσαι για τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι διαφορετικό (κάθε εταιρεία πιστεύει ότι είναι διαφορετική) από ότι έχεις κάνει και πόσο σε ενθουσιάζει αυτή η νέα πρόκληση. Χρησιμοποίησε όλα όσα έχεις μάθει για την εταιρεία το προηγούμενο διάστημα.
8. Ζήτα τη θέση

Αν πραγματικά ξέρεις ότι θέλεις τη θέση – και για να έχεις φτάσει ως εδώ θα έπρεπε να το ξέρεις – τότε ζήτα τη. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, έχεις τα πάντα για να κερδίσεις. Αν έχεις δουλέψει σκληρά για να κάνεις τον εαυτό σου να ξεχωρίσει, τότε είναι πολύ πιθανό να προσληφθείς αμέσως.

Ίσως όλα αυτά είναι πολλά για μια θέση που μπορεί να μην είναι καν η πιο καλοπληρωμένη. Αλλά σκέψου ότι είναι καλύτερο να κυνηγήσεις κάτι που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σου παρά να στέλνεις βιογραφικά στο σωρό. Έτσι μπορείς να καταφέρεις τον στόχο σου και σίγουρα αυτές οι εμπειρίες σε δυναμώνουν στην δύσκολη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια