Ticker

6/recent/ticker-posts

Κορωνοϊός – Αφήνουν πίσω τους την πανδημία οι εμβολιασμένοι – Τι αλλάζει από 13 Οκτωβρίου




Επιστροφή στην ομαλή ζωή έτσι όπως ήταν πριν την επέλαση του κορωνοϊού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους πάνω από 6 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και οι οποίοι –όπως εκτιμά και αποτιμά το Μαξίμου– νιώθουν εγκλωβισμένοι σε ένα αέναο lockdown παρά την προθυμία που έδειξαν να συστρατευτούν στις τάξεις του προγράμματος «Ελευθερία».

Από 13 Οκτωβρίου

Καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρι ο υπουργός Υγείας να εξειδικεύσει το χρονοδιάγραμμα ανάκτησης της χαμένης κανονικότητας, τα όποια σενάρια υπήρχαν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και απέκτησαν κανονιστική ισχύ το βράδυ της ίδιας μέρας, ύστερα από πυρετώδεις συσκέψεις, θα τεθούν σε ισχύ ως φαίνεται από τις 13 Οκτωβρίου.










Μεταξύ της παγιωμένης δυσφορίας της πλειοψηφίας των πολιτών για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της εμμονής ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού να απέχει από τον εμβολιασμό, στρώνοντας έτσι το χαλί στην έλευση ενός νέου πανδημικού κύματος, με εφαλτήριο τη βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι:
Οπως πριν την πανδημία

*Σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

*Οσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα αυτά όση ώρα θέλουν και εφόσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός σε τετραγωνικά, αποστάσεις, χορό, κλπ. Σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ πανδημία.

*Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα περιορίζονται από κανένα lockdown σε κόκκινη περιοχή, θα μπορούν να κινούνται κανονικά και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας –από 01:00 έως 06: 00– σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτια τους.

Στους κινηματογράφους και τα θέατρα

Στους κινηματογράφους και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε αποκλειστικά εμβολιασμένους με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του 100% του χώρου της επιχείρησής τους.

Αυτό σημαίνει πως θέατρα και κινηματογράφοι θα μπορούν να γεμίζουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν μέσα είτε εμβολιασμένους, είτε ανθρώπους που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Η περίεργη εμμονή στη Βόρεια Ελλάδα

Και ενώ πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοιάζει με εισιτήριο για ταξίδι στον ανέμελο Οκτώβρη του 2019, όταν κανείς δεν είχε ακούσει για κοροναϊό, στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, κάποιοι βλέπουν ότι σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, ισάριθμες εξάρσεις της πανδημίας αυτοσχηματίζονται για διαφορετικούς φαινομενικά λόγους στην ίδια περιοχή αλλά αποδίδονται σε διαφορετικές αιτίες.





Και στις δύο περιπτώσεις των κυμάτων της πανδημίας που ξεκίνησαν πρώτα στη βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, για το βάρος και την αποδιοργάνωση που προκάλεσαν στη λειτουργία των νοσοκομείων και την ικανότητα αυτών να προσφέρουν υπηρεσίες όχι μόνο στα θύματα του κορωνοϊού αλλά και στους άλλους ασθενείς, που έπρεπε να νοσηλευτούν σε κλινικές που έμειναν υποστελεχωμένες.
Ίδια στιγμή, ίδια εποχή

Η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την εκκόλαψη της τελευταίας μετάλλαξης του ιού, αποδόθηκε φέτος στα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, που σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι κάτω από το 50%, όμως την περυσινή χρονιά κατά την οποία εμβόλια δεν υπήρχαν, προφανώς συνέτρεξαν άλλοι λόγοι, ακόμη κι αν είχαμε την προγονική μορφή της Δέλτα.



Γεγονός είναι ότι την Τρίτη η Επιτροπή Επιδημιολόγων εισηγήθηκε να παραμείνουν σε κόκκινο βαθμό συναγερμού η Θεσσαλονίκη και ακόμη δέκα περιοχές ενώ αποφάσισε πως πρέπει να ανέβουν επίπεδο επικινδυνότητας στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σέρρες και η Καρδίτσα.

Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί πως αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεγαν τις γειτονικές Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην συμπρωτεύουσα.


Έτσι, εκτός από Σέρρες και Καρδίτσα, τα μέτρα παρατείνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Το τι θα ισχύσει, θα το ξέρουμε την Τετάρτη.
Κόστος σε ζωές

Για κάποιους ειδικούς, η εξανθηματική εξάπλωση των παραλλαγών του ιού φαίνεται να μην ξεκινά ταυτόχρονα από πολλά μέρη, παρόλο που στο μεσοδιάστημα από την εξελικτική δοκιμή από τη μία μετάλλαξη στην άλλη, αναφύονται παροδικές πηγές έξαρσης, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη.

Στην περίπτωση αυτή, η παρατηρούμενη αύξηση κατά 308% του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο, δείχνει ότι καμία εστία δεν αδρανοποιείται αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Ο ιός πάντως, για δεύτερη φορά ενδυναμώνεται στη βόρεια Ελλάδα και πλέον οδηγεί τις δομές Υγείας στα όριά τους, πολύ χειρότερα όμως σκοτώνει τουλάχιστον 30 ανθρώπους τη μέρα, πάνω από 250 την εβδομάδα, είμαστε ήδη μερικές δεκάδες πριν τις 15.000, εφιαλτικό νούμερο που θα έχει ξεπεραστεί σε λίγα 24ωρα.
Βιοχημικό εργαστήριο

Το αν είναι στη φύση του ιού να επιτελεί τις εσωτερικές διεργασίες πολλαπλασιασμού του σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό εύρος – στο οποίο μπορεί να κυριαρχούν ειδικές συνθήκες – προτού εξαπλωθεί ευρύτερα, μένει να φανεί, όμως γεγονός είναι ότι το βόρειο διαμέρισμα της χώρα μας μετατρέπεται στο κατάλληλο βιοχημικό εργαστήριο από το οποίο οι επάλληλες πτυχώσεις στο νερό μετουσιώνονται σε κύμα.


Η κατάσταση με 30 και πλέον νεκρούς τη μέρα δεν είναι υπό έλεγχο, ήδη δεκάδες άνθρωποι διασωληνώνονται ή διακομίζονται σε βαριά κατάσταση όπως το 14χρονο κορίτσι στη Δράμα. Του οποίου οι γονείς ειπώθηκε ότι ήταν αρνητές, το κορίτσι έμεινε σπίτι, και επενέβη εισαγγελέας για να μεταφερθεί με βαριάς μορφής πνευμονίας σε νοσοκομείο, όπου ευτυχώς άρχισε να ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.
Οικογένειες ορφανές

Την Τρίτη τα κρούσματα πλησίασαν τις 2.876 ενώ ακόμη 34 άνθρωποι πέθαναν. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διέψευσε στοιχεία που μας κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων», ανέφερε, «είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης.



Οικογένειες πάντως μένουν ορφανές, όπως εκείνη ενός 40χρονου ανθρώπου από την Κρήτη, που όπως είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, ήταν υγιέστατος και πάλεψε ένα μήνα στο νοσοκομείο χωρίς στο τέλος να τα καταφέρει.

Αφησε πίσω του τέσσερα παιδιά. Ο άνθρωπος αυτός, δεν ανήκε στο 58,7% του γενικού πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δεν ήταν αρνητής, είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, όμως ασαφές παραμένει ακόμη γιατί ορισμένοι πλήρως εμβολιασμένοι προσβάλλονται από τον ιό και μέχρι πόσο καιρό μετά τη δεύτερη δόση εξακολουθούν να διατηρούν ετοιμοπόλεμα αντισώματα.

Η χώρα αφήνει πίσω τα παλαιού τύπου lockdown, φαινομενικά όλοι είμαστε ίδιοι όπως πριν μπει το εμβόλιο στη ζωή μας, μέσα μας διαφέρουμε, αποκτήσαμε ή όχι αντισώματα, θα ξεχωρίζουμε από εκείνους που στις ανέμελες στιγμές τους θα βρίσκονται με τις παρέες τους πίσω από τις τζαμαρίες των «κλειστών» καταστημάτων, τα φώτα, τη δυνατή μουσική, κι εκείνους που θα αποταβιούνται πριν το ρολόι δείξει μία. Θυμίζει το γνωστό παραμύθι, αλλά η ζωή είναι πολύ σκληρότερη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια