Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να εγκαταλείψει τη βιολογική καλλιέργεια του αγροκτήματος στα Σπάτα –του οποίου έχει την εκμετάλλευση–, προκειμένου να «αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσοδο από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτήματος», όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης της σχολής, Σπυρίδωνας Κίντζιος, καθηγητής του τμήματος Βιοτεχνολογίας στο Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας. Πρόκειται για κτήμα συνολικής έκτασης 430 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 245 στρέμματα είναι αμπελώνας με οινοποιήσιμα σταφύλια, ελληνικές ποικιλίες, Μαλαγουζιά, Αθήρι, Σαββατιανό, Ασύρτικο και Φιλέρι κυρίως. Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η πρόθεση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να εφαρμόσει συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας σε ένα κτήμα που το ίδιο διαχειρίζεται, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση επενδύει και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Ειδικά όσον αφορά την καλλιέργεια των οινοστάφυλων όλο και περισσότεροι ιδιώτες οινοποιοί στρέφονται στη βιολογική παραγωγή.
Ο αμπελώνας του κτήματος από το 2005 καλλιεργείται βιολογικά και τα σταφύλια που παράγονται πωλούνται σε οινοποιούς με τους οποίους συνεργάζεται το πανεπιστήμιο. Το ίδιο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην οινοποίηση σταφυλιών του αμπελώνα, παρασκευάζοντας και διαθέτοντας στην αγορά κρασί με την επωνυμία «Γνώση», προκειμένου να σηματοδοτηθεί η γνώση που παράγει το πανεπιστήμιο και με κάποιο τρόπο περιέχεται στο συγκεκριμένο προϊόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδιάζει να προτείνει τη μετατροπή της καλλιέργειας του αμπελώνα σε συμβατική. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση», την οποία και ο ίδιος στηρίζει. «Ως βιολογικό κρασί δεν έχει κάποια μεγαλύτερη αξία για την αγορά, ενώ στο κρασί σημασία έχει η ποιότητά του», αναφέρει ο κ. Κίντζιος. Η εταιρεία, όπως εξηγεί, πρέπει να έχει κέρδη και «η αποτελεσματική εκμετάλλευση του κτήματος θα έδινε χρήματα στο πανεπιστήμιο, τα οποία τα έχει ανάγκη». Ο πρύτανης του Γεωπονικού δήλωσε στην «Κ» ότι το κόστος της βιολογικής καλλιέργειας είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμο το αμπέλι, πολύ περισσότερο εφόσον η Αττική «έχει εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις της βιολογικής γεωργίας». Οσον αφορά την εκπαίδευση των φοιτητών, ο κ. Κίντζιος εκτιμά ότι μπορεί να γίνει και σε μικρότερες εκτάσεις που διαθέτει το πανεπιστήμιο.
«Τι διδάσκουμε τους φοιτητές μας τότε. Το μήνυμα που δίνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δηλαδή είναι “σταματήστε να κάνετε βιολογικά, δεν συμφέρει”», λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Ηλίας, γεωπόνος και πρόεδρος του οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ. Οπως επισημαίνει μάλιστα, ο οργανισμός δεν χρεώνει με έξοδα πιστοποίησης το πανεπιστήμιο, προκειμένου να υποστηρίξει την παραγωγή γνώσης στην πηγή της. «Υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία, υπάρχει και η αγορά. Αν δεν μπορεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να εφαρμόσει αποδοτικά τη βιολογική γεωργία, τότε κανείς δεν θα έπρεπε να μπορεί», καταλήγει.
www.kathimerini.gr
0 Σχόλια