Πώς μπορούμε με χρήση καινοτόμου τεχνολογίας να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές νερού, έτσι ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της λειψυδρίας, που αποτελεί ογκούμενο πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος; Στην απάντηση αυτού του ερωτήματος ήρθε να συμβάλει ο 2ος διαγωνισμός καινοτομίας InnoWise Scale στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» – Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης και το EIT Climate-KIC. Αντικείμενο του συγκεκριμένου διαγωνισμού ήταν η λειψυδρία, στο πλαίσιο του έργου Water Scarcity project, που έχει ως στόχο την υποστήριξη νέων, καινοτόμων λύσεων από όλη την Ευρώπη για την καλύτερη διαχείριση του νερού.
Ο διαγωνισμός είχε πεδίο ανάπτυξης τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Πυλαίας – Χορτιάτη και ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου με την απονομή των χρηματικών βραβείων σε τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το πρώτο βραβείο, αξίας 12.000 ευρώ, απονεμήθηκε στη νεοφυή επιχείρηση Shayp από το Βέλγιο για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας ανίχνευσης διαρροών νερού από σπίτια, κτίρια, εργοστάσια κ.ά. Οι εκπρόσωποι της startup Shayp δήλωσαν: «Στόχος μας με τη λύση αυτή είναι η μείωση της χρήσης νερού κατά 20% σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση».
Το δεύτερο βραβείο, αξίας 10.000 ευρώ, δόθηκε στη νεοφυή επιχείρηση Enging – Make Solutions από την Πορτογαλία για την ανάπτυξη της πρώτης, μη επεμβατικής πρωτοποριακής τεχνολογίας στην αγορά, που επιτρέπει την εξαιρετικά ακριβή και έγκαιρη ανίχνευση βλαβών σε περιστρεφόμενα μηχανήματα, μετασχηματιστές, μετατροπείς ισχύος, φωτοβολταϊκά πάρκα, συσκευές αποθήκευσης ενέργειας.
Το ειδικό βραβείο, αξίας 30.000 ευρώ, για την πιλοτική εφαρμογή της λύσης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Πυλαίας – Χορτιάτη δόθηκε στη νεοφυή επιχείρηση Fibsen Monitoring από την Ισπανία, η οποία ανέπτυξε έναν ελεγκτή νερού που θα παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με συνδυασμό τεχνολογίας οπτικών ινών και μηχανικής εκμάθησης για την παρακολούθηση του δικτύου διανομής νερού και τον εντοπισμό διαρροών νερού και σπασμένων σωλήνων, την ανάλυση της ποιότητας του νερού, την κατανομή πίεσης κ.λπ.
0 Σχόλια