Ticker

6/recent/ticker-posts

«Το αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών» του Β. Αραβαντινού

Η πλούσια ιστορία και τέχνη της Βοιωτίας από την παλαιολιθική εποχή έως τη βυζαντινή περίοδο, ζωντανεύουν μέσα από την έκδοση «Το αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών» του αρχαιολόγου Βασίλειου Αραβαντινού. 

Πρόκειται για τη 12η προσθήκη στη σειρά «Ο κύκλος των μουσείων» και παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Παλλάς Αθηνά, στην έδρα του κοινωφελές ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.
Ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, η Μαριάννα Λάτση και ο συγγραφέας του βιβλίου. 
 "Στις αρχαιότητες της Βοιωτίας, άφθονες, σημαντικές αλλά λιγότερο προβεβλημένες, αφιερώνεται ο δωδέκατος τόμος αυτής της εκδοτικής και συνάμα πολιτιστικής πρωτοβουλίας», σημείωσε κατά την ομιλία της η κ. Μαριάννα Λάτση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιδιώκουμε τις ασφαλείς και προφανείς χορηγικές επιλογές που απλά θα ενισχύσουν το κύρος και την αξιοπιστία του Ιδρύματός μας. 
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επαφή με την κοινωνική επικαιρότητα και αναζητούμε νέους και πρωτότυπους τρόπους αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία, στηρίζοντας συχνά καινοτόμα προγράμματα».
 «Ο πλούτος των ελληνικών μουσείων δεν έχει αναδειχθεί στον βαθμό που θα μπορούσε. 
Κι αυτό διότι, ενώ η πολιτεία επενδύει σημαντικά ποσά στην καταγραφή και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διαθέτει αρκετά λιγότερα για την αξιοποίηση και προβολή της», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Τηλέμαχος Χυτήρης. 
Για να προσθέσει ότι το υπουργείο «συνεχίζει να στηρίζει το αρχαιολογικό μουσείο Θηβών -μιας περιοχής που εμπλούτισε όσο λίγες την ελληνική τέχνη, την ιστορία και τη μυθολογία με θεούς, ήρωες αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που συνθέτουν το ‘παζλ’ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς- και έχει ήδη δρομολογήσει την επανέκθεση των προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων του με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της οικείας περιφέρειας». 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νίκος Νανόπουλος τόνισε ότι «στη συγκυρία που ζούμε σήμερα ειδικό βάρος έχει η σημασία της υπαγωγής του ιδιωτικού προτάγματος στο κοινό καλό, ως τρόπος ζωής. 
Γιατί όταν το δημόσιο ήθος διαμορφώνει την ατομική συμπεριφορά, τότε οι άνθρωποι είναι ικανοί για μεγάλα έργα και οι κοινωνίες ικανές να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Η προσφορά, η αυταπάρνηση, η αίσθηση του καθήκοντος, η πειθαρχία, η στοίχιση στις ανάγκες της πατρίδας, είναι αξίες που σήμερα είναι και πάλι βασανιστικά επίκαιρες. Τέτοιες αξίες κληροδότησε ο ελληνικός πολιτισμός στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων». 
 Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βασίλης Αραβαντινός, τονίζοντας ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών συνιστά μια σπάνια κιβωτό πολιτισμού και θησαυροφυλάκιο ιστορικών κειμηλίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ιστορική και καλλιτεχνική πορεία της Βοιωτίας, δια μέσου των χιλιετηρίδων, προβάλλονται σήμερα στις σελίδες ενός βιβλίου, που προϊδεάζει για τη μελλοντική έκθεση των αρχαιοτήτων στις προθήκες και τους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, διευρυμένου, ανανεωμένου και πλούσιου, όσο ποτέ άλλοτε στα χρονικά του». 
 Τονίζεται ότι, το Μουσείο, η επαναλειτουργία του οποίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς.
 Όπως δήλωσε ο κ. Αραβαντινός, τα έργα της επέκτασης και ανακαίνισης του μουσείου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έδωσαν κι άλλους, μισοξεχασμένους θησαυρούς: πρόσωπα εξαίσιων αρχαίων μορφών, μισοκρυμμένα ακόμα στον πηλό της ανασκαφής τους, αγγεία σε πλήθος οστράκων, μικροτεχνήματα σε δίσκους, χιλιάδες ευρήματα σε κιβώτια, μεγάλα αγάλματα σε χαλύβδινους θαλάμους κ.α. 
 Το βιβλίο «Το Μουσείο των Θηβών» παρουσιάζεται στον πολυτελή τόμο των 400 σελίδων και των 671 φωτογραφιών. 
Την έκδοση επιμελήθηκε η κ. Ειρήνη Λούβρου, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγινε από τον κ. Δημήτρη Καλοκύρη και η φωτογράφηση από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη. 
Η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από την κ. Τζούντη Γιαννακοπούλου. Ο τόμος είναι διαθέσιμος, σε ψηφιακή μορφή στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στον ιστότοπο www.latsis-foundation.org. ".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια