Ticker

6/recent/ticker-posts

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Βιομάζα-Βιοαέριο στον Αλίαρτο

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Βιομάζα-Βιοαέριο,παραγόμενα υλικά,Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα. 
Πραγματοποιήθηκε την 2 Φεβ 2011 ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Δ Νομικός ΑΒΕΚ να κατασκευάσει στον Αλίαρτο μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 MW.Ο Δήμαρχος Κος Ντασιώτης Γ.  αναφέρθηκε στην ομαλή συμβίωση ανάπτυξης ,σχετικά με επενδύσεις  στην περιοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη περίοδο κρίσης που περνά η χώρας μας και την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
Τον λόγο αρχικά έλαβε ο Κος Ζαφείρης Χρήστος από το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υπεύθυνος έργων Βιοαερίου ο οποίος:

α.Παρουσίασε τις δυο ''σχολές ''μονάδων παραγωγής Βιοαερίου ,που εφαρμόζουν η Δανία και η Γερμανία αντίστοιχα. 
β.Έδωσε λεπτομέρειες για τον χώρο που απαιτείται για εγκατάσταση μιας τέτοιας Μονάδας καθώς και στοιχεία τεχνικά με την αλυσίδα παραγωγής εντός της Μονάδας. 
γ.Παρουσίασε την ιδέα της κεντρικής μονάδας συνδυασμένης χώνευσης, που βασίζεται στην παραγωγή βιοαερίου με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης (ΑΧ),χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα οργανικών αποβλήτων που αποτελούνται κατά 80% από κτηνοτροφικά απόβλητα και κατά 20% από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, αστικά οργανικά απορρίμματα και λύματα βιολογικών καθαρισμών.
Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, όπως είναι τα λύματα των χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, βουστασίων καθώς και άλλων αγροτο- βιομηχανικών μονάδων, λύματα των βιολογικών καθαρισμών καθώς και από την αποσύνθεση του οργανικού κλάσματος απορριμμάτων. 
Έδωσε έμφαση στην μέριμνα,ώστε το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας και ασφαλές για ανακύκλωση ως λίπασμα Για το σκοπό αυτό, πριν τη μεταφορά τους στις δεξαμενές, για το κάθε είδος από τα απόβλητα συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν:
α) προέλευσή τους (στοιχεία της εταιρείας που τα παρήγαγε, πρώτες ύλες και τρόποι κατεργασίας, διαθέσιμες ποσότητες κλπ), 
β) περιεκτικότητά τους σε μακρο- και μικρο-στοιχεία,βαρέα μέταλλα, pH, ξηρή ουσία, κλπ, 
γ) οργανοληπτικές ιδιότητες,όπως χρώμα, υφή, οσμή, κλπ και 
δ) πιθανά παθογόνα για την κατεργασία ή την τελική χρήση ως λίπασμα.  
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Κος Γρηγορίου Δημήτριος από την GREENPEACE υπέυθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, ο οποίος τόνισε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προβλέπει διπλασιασμό της ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2050. Οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη αναμένεται να καλυφθούν από ακόμα μεγαλύτερη χρήση ορυκτών καυσίμων: άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατακόρυφα. Ωστόσο, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό έως το 2050.
Η ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ της Greenpeace είναι μία μελέτη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η έξυπνη κατανάλωσή της μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ενεργειακές μας ανάγκες και να συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. 
Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί θα έχουν κλείσει έως το 2030 σύμφωνα με την ‘Ενεργειακή Επανάσταση’, ενώ έως το 2050 πάνω από το 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, η βιομάζα, η γεωθερμία, κτλ.οι οποίες σε κάθε περίπτωση  δεν επιτείνουν την κλιματική αλλαγή και κατά συνέπεια το φαινόμενο Θερμοκηπίου. 
Στην συνέχεια εκπρόσωπος της Δ.Νομικός ΑΒΕΚ Κος Αϊμακάμης Ε.
υπέδειξε τον χώρο που προτίθεται η εταιρεία να κατασκευάσει το έργο (Έναντι του ήδη υπάρχοντος στην είσοδο της πόλης του Αλιάρτου) και επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα χρησιμοποιεί κατόπιν ιδιωτικών συμφωνιών με γεωργούς-κτηνοτρόφους κλπ 
α) Υπόλειμμα τομάτας (σπόρος φλούδα κλπ) 
β) Ενσίρωμα καλαμποκιού 
γ) Τσίπουρα οινοπαραγωγών 
δ) Υπόλειμμα ελαιοτριβείων 
ε) Λοιπά ενεργειακά φυτά 
στ)Υπολείμματα κτηνοτροφικών μονάδων κλπ
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Κος Τσαντήλας Χρήστος ,Διευθυντής Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης εδαφών του ΕΘΙΑΓΕ.
Τοποθετήθηκε στην αξιολόγηση της ''βιοϊλύος''όπως επιστημονικά ονομάσθηκε το τελικό προϊόν της όλης επεξεργασίας που θα είναι σε στερεά (κομπόστ)-υγρή μορφή και θα χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό σε αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων. 
Τόνισε την ανάγκη τερματισμού της χρήσης νιτρικών στον Κωπαϊδικό χώρο και αντικατάσταση με φιλικά προϊόντα όπως η χρήση ''βιοϊλύος''. 
Τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις από το πλήθος των κατοίκων που παρακολούθησαν την ενημέρωση σε πολλές από τις οποίες απάντησε ο ίδιος ο επιχειρηματίας Κος Μάριος Νομικός . 
Επιπρόσθετα δεσμεύτηκε έναντι του Δημάρχου Αλιάρτου και των κατοίκων για συντονισμό με τον Δήμο και λήψη μέτρων για το πρόβλημα με την οσμή από τα φορτηγά που μεταφέρουν τομάτα τη περίοδο του καλοκαιριού. 
Το αντικείμενο της εσπερίδας περιείχε επιστημονικά δεδομένα και λεπτομέρειες ,που δεν μπορούν να καταγραφούν σε μια απλή ανάρτηση από μη ειδικό.
Πάντως διαφάνηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερώσεις για το συγκεκριμένο θέμα και θα περιμένουμε την ανακοίνωση των συμπερασμάτων στην ιστοσελίδα του Δήμου. 


 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. SUPER ENDIAFERON TO THEMA, PARAKALO NA MAS ENIMERONETE!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. PAIDIA DIABASA TO ARTHRO ALLA EINAI SE ASFALH APOSTASH APO TON ALIARTO? SKEFTITE PERIPTOSH EKRHXHS, OSMHS, AERION ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή