Ticker

6/recent/ticker-posts

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Κλειδί επιτυχίας τα ειδικά µαθήµατα

Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις χιλιάδες υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (τελειόφοιτοι - απόφοιτοι) θα διεκδικήσουν θέσεις σε πάνω από 80 Σχολές οι οποίες απαιτούν προκαταρκτικές εξετάσεις ή κάποια ειδικά µαθήµατα.
Οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, οι Στρατιωτικές και Αστυνοµικές Σχολές, τα Τµήµατα Ξένων Φιλολογιών, τα Τµήµατα Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), τα Μουσικά Τµήµατα καθώς και πολλά άλλα ακόµη τµήµατα των πανεπιστηµίων και των ΤΕΙ απαιτούν πέρα από την εξέταση στα 6 µαθήµατα της Κατεύθυνσης και προκαταρκτικές εξετάσεις ή εξετάσεις σε ειδικά µαθήµατα. 
Σε ποια ΑΕΙ και ΤΕΙ εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι 
οσοι επιθυµουν να είναι υποψήφιοι για τα Τµήµατα: n Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ∆ιακόσµησης και Σχεδιασµού Αντικειµένων,Τεχν. Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων εξετάζονται στα ειδικά µαθήµατα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραµµικό Σχέδιο. 
Πλαστικών Τεχνών και Επιστηµών της Τέχνης εξετάζονται στο ειδικό µάθηµα Ελεύθερο Σχέδιο. 
n Μουσικών Σπουδών,Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης εξετάζονται στα ειδικά µαθήµαταΑρµονία και Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων. n Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισµού, ∆ηµοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των Πανεπιστηµίων Παντείου, Πειραιά και Μακεδονίας, Εφαρµογών ΞένωνΓλωσσών στη ∆ιοίκηση και στο Εµπόριο του TEI Ηπείρου, Τουριστικών Επιχειρήσεων των TEI και Τουριστικών Επαγγελµάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης εξετάζονται σε µία από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερµανική, Ιταλική. 
n Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πειραιάεξετάζονται στο ειδικόµάθηµα τηςΑγγλικής Γλώσσας. n Αγγλικής, Γαλλικής, Γερµανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τουΤµήµατος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και ∆ιερµηνείας του Ιονίου Πανεπιστηµίου εξετάζονται στο ειδικό µάθηµα της αντίστοιχης µε την κατεύθυνση ξένης γλώσσας.
n Ειδίκευση Μετάφρασης ή ∆ιερµηνείας του Τµήµατος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και ∆ιερµηνείας του Ιονίου Πανεπιστηµίου εξετάζονται σε δύο από τις τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερµανική (Πίνακας 1, σελ. 2).
Τµήµατα Φυσικής Αγωγής 
Υγειονοµική εξέταση και πρακτική δοκιµασία απαιτείται για τα Τµήµατα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού. Οσοιεπιθυµούν εισαγωγήστα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποβληθούν σε παθολογικές, οφθαλµολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, καθώς και πρακτική δοκιµασία σε τρία (3) από τα τέσσερα (4) αγωνίσµατα που αναφέρονται παρακάτω. Η υγειονοµική εξέταση και πρακτική δοκιµασία διενεργείται από επιτροπή. Ο χρόνος και ο τόπος της εξέτασης και πρακτικής δοκιµασίας ανακοινώνεται πριν από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ Τάξης Λυκείου. 
Οι ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ κατά τηνπροσέλευσή τους στην επιτροπή πρέπει να έχουν µαζί τους το δελτίο ταυτότητας που τους έχει χορηγηθεί από το Λύκειο για να συµµετάσχουν στις εξετάσεις της τελευταίας τάξης, δύο (2) µικρές φωτογραφίες, ακτινογραφία θώρακα, βεβαίωση οπτικής οξύτητας και καρδιογράφηµα από νοσηλευτικό ίδρυµα του ∆ηµοσίου ή ΝΠ∆∆ ή ιατρό του ∆ηµοσίου. Οι ιατρικές αυτές εξετάσεις µπορεί να είναι και απόιδιώτη ιατρό, εφόσον βεβαιώνεται από τον υποψήφιο µε υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 (ΦΕΚ 75 Α’) θεωρηµένη για το γνήσιο της υπογραφής από δηµόσια, δηµοτικήή κοινοτική αρχή, ότι στον νοµό που διαµένει δεν υπάρχει ιατρός του ∆ηµοσίου, αντίστοιχης ειδικότητας. τα αγωνίσµατα και η βαθµολογική κλίµακα των αντιστοίχων επιδόσεων αναλυτικά στον πίνακα 2 (αρρένων) και πίνακα 3 (θυλέων). Τα παραπάνω αγωνίσµατα διεξάγονται σύµφωνα µε τους διεθνείς κανονισµούς. Στο άλµα εις µήκος και στη σφαιροβολία οι υποψήφιοι δικαιούνται τρεις (3) προσπάθειες, από τις οποίες βαθµολογείται ηκαλύτερη. Οµέσος όρος της βαθµολογίας των αγωνισµάτων αποτελεί τον βαθµό των πρακτικών δοκιµασιών που λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό των µορίων (Πίνακας 4). 
Συντελεστές βαρύτητας για πρακτικές δοκιµασίες 
Οι συντελεστές βαρύτητας για τα ειδικά µαθήµατα και τις πρακτικές δοκιµασίες ανάλογα µε το τµήµα είναι: 2 για τα τµήµατα και τις κατευθύνσεις ξένων φιλολογιών (αγγλικής, Γαλλικής, Γερµανικής, ίταλικής, ίσπανικής), της ειδίκευσης ίσπανικής Γλώσσας και Πολιτισµού του τµήµατος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερµηνείας του ίονίου Πανεπιστηµίου και της ειδίκευσης Μετάφρασης ή Διερµηνείας του τµήµατος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερµηνείας του ίδιου Πανεπιστηµίου. 2 για τα τµήµατα για τα οποία απαιτούνται τα ειδικά µαθήµατα Ελεύθερο και Γραµµικό Σχέδιο ή αρµονία και Ελεγχος Μουσικών ίκανοτήτων. 1 για τα λοιπά τµήµατα για τα οποία απαιτείται ειδικό µάθηµα ξένης γλώσσας, όπως αυτά των ΜΜΕ, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διεθνών Σπουδών κ.λπ. 2 για τα ΤΕΦΑΑ.  
Τµήµατα µε ιδιαιτερότητες 
Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός από τα τµήµατα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά µαθήµατα και τα στρατιωτικά - αστυνοµικά τµήµατα που απαιτούν ειδικές προϋποθέσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις, υπάρχουν και άλλα τµήµατα µε ιδιαιτερότητες. Συγκεκριµένα: (
α) τµήµα ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής ακαδηµίας. Στο τµήµα αυτό εισάγονται µόνο Πυρονόµοι, αρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες που υπηρετούν στο Σώµα της Πυροσβεστικής. 
(β) οι ενδιαφερόµενοι για τα τµήµατα: Λογοθεραπείας πρέπει να γνωρίζουν ότι στα τµήµατα αυτά δεν µπορεί να φοιτήσει όποιος παρουσιάζει κώφωση - βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισµα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου - άρθρωσης ή παθολογική φωνή. οσοι εισάγονται στα τµήµατα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις µε ευθύνη του τµήµατος και, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει µια από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το συγκεκριµένο τµήµα. 
Μουσικής Επιστήµης και τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας οφείλουν, βάσει του καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διέπει τη φύση των οικείων σπουδών, να διαθέτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, στις ακόλουθες ανά Κατεύθυνση Ειδικεύσεις: Ευρωπαϊκής (Κλασικής) Μουσικής - Βυζαντινής Μουσικής - Ελληνικής Παραδοσιακής (∆ηµοτικής) Μουσικής - Σύγχρονης Μουσικής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις κατευθύνσεις, τις ειδικεύσεις καλλιτεχνικών γνωστικών αντικειµένων και το διδακτικό προσωπικό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του τµήµατος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας: www.uom.gr. 
Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΊ Ηπείρου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν µπορεί να παρακολουθήσει το τµήµα αυτό όποιος δεν έχει κατακτηµένο ήδη ένα καλό επίπεδο µουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα. τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων ασιατικών Σπουδών πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραµµα σπουδών του τµήµατος αυτού καλύπτει το πρώτο σκέλος των τουρκικών Σπουδών και δεν έχει αναπτυχθεί ακόµη για να καλύπτει και το σκέλος των ασιατικών Σπουδών. (γ) οι ενδιαφερόµενοι για τα προγράµµατα σπουδών των ανώτατων Εκκλησιαστικών ακαδηµιών πρέπει να γνωρίζουν ότι υποψήφιοι µπορούν να είναι µόνο χριστιανοί ορθόδοξοι. 
Ειδικά δε στα Προγράµµατα ίερατικών Σπουδών, δεκτοί γίνονται µόνον άρρενες υποψήφιοι. Περισσότερες πληροφορίες για τις ανώτατες Εκκλησιαστικές ακαδηµίες δίνονται στα τηλέφωνα: 210-6204714 & 8070088 (αθήνα), 2310-397732 & 301784 (Θεσσαλονίκη), 26530-41281, 42160, 41236 (Βέλλα-ίωάννινα), 2810-232193 & 239123 (Ηράκλειο). 
Στρατιωτικές και Αστυνοµικές Σχολές Προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονοµικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) απαιτούνται για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές Αστυνοµικής Ακαδηµίας, ενώ για τις Σχολές των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού οι προκαταρκτικές εξετάσεις περιλαµβάνουν µόνο υγειονοµική εξέταση. Οσοι εισαχθούν στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού, Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών εξετάζονται κατά τη διάρκεια του Α’ διδακτικού εξαµήνου στη γνώση της κολύµβησης.
Για όσους αποτύχουν διακόπτεται η φοίτηση µέχρι επιτυχούς επανεξέτασης. 
ΛΟΓΩ των ιδιαιτερων ΣΥΝΘΗΚΩΝ παρακολούθησης των σχολών αυτών, απαιτείται να διαπιστωθεί πριν από την εισαγωγή η ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει καθεµιά από αυτές. Η διαπίστωση αυτή γίνεται µε τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται σύµφωνα µε τις προκηρύξεις που εκδίδονται κάθε χρόνο από τα υπουργεία Εθνικής Αµυνας, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. 
Οι προκηρύξεις διατίθενται από τα στρατολογικά γραφεία, τα αστυνοµικά τµήµατα και τις κατά τόπους λιµενικές αρχές αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες γιατις σχολές αυτές δίδονται: n Για τις Στρατιωτικές Σχολές από τα Γραφεία Ενηµέρωσης Κοινού Αθήνας (Σόλωνος 34, Κολωνάκι) στα τηλέφωνα: για τις σχολές Στρατού 210.36.30.081, 210.36.30.579, για τις σχολές Ναυτικού: 210.36.30.742, 210.36.30.247 και για τις σχολές της Αεροπορίας: 210.36.30.360 και 210.36.30.076 και Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα: 231.085.00.60, 231.089.33.78 και 231.089.32.38, στα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία, καθώς και στη διεύθυνση www.mod.gr. 
n Για τις Σχολές Αστυνοµικής Ακαδηµίας από τη ∆/νση Αστυνοµικού Προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης στα τηλέφωνα: 210.69.80.910 και 210.69.28.510, καθώς και από τα κατά τόπους αστυνοµικά τµήµατα. 
n Για τις Σχολές Ακαδηµίας Εµπορικού Ναυτικού από τη ∆/νση ΕκπαίδευσηςΝαυτικών (τηλ. 210.4124054, 210.4064192) και το Γραφείο Πολίτη (τηλ. 210.41.91.480, 210.41.91.413) του υπουργείου Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Ακτή Βασιλειάδη εντός λιµένα, πύλη Ε1, Πειραιάς), καθώς και από την ιστοσελίδα του YEN http//www.yen.gr και τις ίδιες τις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού.
Τρόπος εξέτασης των Ειδικών Μαθηµάτων ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. 
Δίνεται στους υποψηφίους αυθεντικό κείµενο έκτασης 330-370 λέξεων. Στον αριθµό αυτό προσµετρώνται όλες οι λέξεις συµπεριλαµβανοµένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσµων κ.λπ. Το περιεχόµενο του κειµένου είναι γενικού ενδιαφέροντος. Προτιµώνται θέµατα σχετικάµε την εκπαίδευση, τον επαγγελµατικό προσανατολισµό, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, τα ταξίδια, τις διακοπές, τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχαγωγία. Δίνονται 8-10 ερωτήσεις επί του κειµένου. (α) Οι τρεις τέσσερις (3-4) πρώτες απαιτούν µια «σύντοµη απάντηση». 
Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί το γενικό νόηµα του κειµένου, καθώς και το πεδίο αναφοράς του ή το συγκειµενικό του πλαίσιο (δηλαδή, ποιος γράφει σε ποιον και για ποιο σκοπό, πού δηµοσιεύεται το κείµενο κ.λπ.). Kατά τη βαθµολόγηση των σύντοµων αυτών απαντήσεων δεν λαµβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά και γραµµατικά λάθη εφόσον αυτά δεν εµποδίζουν την επικοινωνία, δηλαδή την κατανόηση της απάντησης από τον βαθµολογητή. 
Οι ασκήσεις γλωσσικής επίγνωσης δεν είναι πάντα µέσα από το κείµενο της εξέτασης (β) Οι υπόλοιπες είναι του τύπου «πολλαπλή επιλογή», δηλαδή ερωτήσεις που απαιτούν από τον υποψήφιο να επιλέξει µεταξύ τριών (3) δυνατών απαντήσεων. Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί επιµέρους νοήµατα του κειµένου, ρητά ή υπαινικτικά διατυπωµένα. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθµολογείται µε τριάντα (30) µονάδες στην 100βαθµη κλίµακα, οι οποίες κατανέµονται στην κάθε ερώτηση µε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθηµάτων. 
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ.  
Δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις µε στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιµοποιεί τη γλώσσα µε τρόπο ορθό και κατάλαληλο για την κάθε περίσταση. Η κάθε δραστηριότητα/άσκηση περιλαµβάνει πέντε (5) ερωτήσεις. Ειδικότερα ελέγχονται: 
(α) Η λεξιλογική ικανότητα (επίγνωση σε επίπεδο λέξης). Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιµοποιεί τις κατάλληλες λέξεις από άποψη σηµασίας, κρίνοντας από τα συµφραζόµενα, µε τρόπο ορθό από άποψη γραµµατικής. Τύπος εξέτασης: «συµπλήρωση» ή/και «αντιστοίχιση». 
(β) Η γραµµατική ικανότητα (επίγνωση σε επίπεδο πρότασης). Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιµοποιεί τη γλώσσα µε γραµµατική ορθότητα στο επίπεδο τηςπρότασης. Τύπος εξέτασης:«συµπλήρωση».
(γ) Η πραγµατολογική ικανότητα (επίγνωση σε επίπεδο κειµένου). Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος είναι σε θέση να χρησιµοποιεί τα στοιχεία εκείνα που εξυπηρετούν τη συνοχή και συνεκτικότητα του λόγου. Τύπος εξέτασης: «αντιστοίχιση» ή/και «τοποθέτηση στη σωστή σειρά». Οι δραστηριότητες/ασκήσεις µε τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από τοκείµενο τηςεξέτασης. Η γλωσσική επίγνωση βαθµολογείται µε τριάντα (30) µονάδες στην 100βαθµη κλίµακα, οι οποίες κατανέµονται ισότιµα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο (2) µονάδες κάθε ερώτηση. 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δίνεται στους υποψηφίους ένα θέµα και τουςζητείταινα συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείµενο έκτασης περίπου 180-200 λέξεων. Στον αριθµό αυτό προσµετρώνται όλες οι λέξεις συµπεριλαµβανοµένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσµων κ.λπ. Το θέµα διατυπώνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορίζεται µε σαφήνεια τόσο η γενική περίσταση επικοινωνίας (δηλαδή µε ποια ιδιότητα γράφει ο υποψήφιος, σε ποιον απευθύνεται, ποια σχέση υποτίθεται ότι έχουν µεταξύ τους κ.λπ.) όσο και η λεκτική/ ές πράξη/εις που πρέπει να αναπτύξει ο υποψήφιος (π.χ. να χαιρετήσει, να περιγράψει κάτι, να διηγηθεί κάτι που συνέβη, να διατυπώσει µιαν άποψη ή επιχειρήµατα για κάτι κ.λπ.).
Η παραγωγή γραπτού λόγου µπορεί να είναι περιγραφή ή/και διήγηση ή/και έκφραση άποψης ή/και διατύπωση επιχειρηµατολογίας. Το θέµα της παραγωγής γραπτού λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια µε το περιεχόµενο του κειµένου το οποίο δίνεται για την κατανόηση του γραπτού λόγου. Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθµολογείται µε σαράντα (40) µονάδες στην 100βαθµη κλίµακα. 
Αρµονία δίνονται στους εξεταζόµενους για εναρµόνιση ένα ή δύο µουσικά κείµενα, που αντιστοιχούν στις γνώσεις του υποχρεωτικού αρµονίας. 
Οι υποψήφιοι πρέπει να γράφουν ξεκάθαρα, µε σαφήνεια, δικαιολογώντας όλους τους ξένους φθόγγους, να µην παρεκτρέπονται και διπλασιάζουν φθόγγους χαρακτηριστικούς της τονικότητας που εννοούν, να εκµεταλλεύονται τυχόν δυνατότητες του θέµατος για πτώση, γιατί οι πτώσεις εµπεδώ νουν την τονικότητα. Να είναι προσεκτικοί τόσο στην αξιοποίηση των αλυσίδων όσο και στη µετάβαση από τη µία τονικότητα στην άλλη (µετατροπίες) και ας έχουν υπόψη ότι οι δοσµένες µελωδίες των τελευταίων ετών δυσκολεύουν και πυκνώνουν µετά τα 4-5 πρώτα µέτρα, οπότε απαιτείται καλή κατανοµή του χρόνου εξέτασης ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν την εναρµόνιση. 
Ελεύθερο Σχέδιο Περιλαµβάνει ελεύθερη σχεδίαση αντικειµένων, που τοποθετούνται πάνω σε βάθρο και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου να αποδίδει και να εκφράζει τα χαρακτηριστικά µορφικά γνωρίσµατα του θέµατος που δίνεται για σχεδίαση. 
Κατά την εξέταση στο Ελεύθερο Σxέδιο  δίνεται στους υποψήφιους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 µ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,50 µ. Για τον λόγο αυτό ο υποψήφιος πρέπει να έχει µαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων µε το χαρτί σχεδίασης. Η εξέταση γίνεται µε µολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει µαζί του, εκτός από την πινακίδα, µολύβια µαλακά και σκληρά, γοµολάστιχα, ξύστρα. Επίσης επιτρέπεται η χρησιµοποίηση βελόνας µετρήµατος και νήµατος στάθµης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρησιµοποίηση σπρέι. 
Γραµµικό Σχέδιο  
Περιλαµβάνει σχεδίαση γεωµετρικών σχηµάτων και µορφών, τα οποία δίνονται στον πίνακα ή σε φύλλο χαρτιού και επιδιώκεται ηεξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου για σχεδίαση µε ακρίβεια και καθαρότητα. Κατά την εξέταση στο Γραµµικό Σχέδιο δίνεται στους υποψήφιους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 µ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται ησχεδίαση, 0,50 Χ 0,58 µ. 
Γιατον λόγο αυτό ο υποψήφιος πρέπει να έχει µαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων µε το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης, όργανα για σχεδίαση µε σινική µελάνη για διαφορετικάπάχη γραµµών, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάµετρο και τα λοιπά αναγκαία µέσα σχεδίασης (διαβήτης, καµπυλόγραµµο, µολύβι, γοµολάστιχα, ξύστρα κ.λπ.). 
Απαγορεύεται όµως να χρησιµοποιεί συστήµατα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά µηχανήµατα γραφής και σχεδίασης γραµµάτων, ζελατίνες ή µεταλλικά στοιχεία τυποποιηµένων γραµµάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λπ.) γραµµάτων ή γραµµοσκιάσεων, µηχανικούς σχεδιαστικούς βραχίονες για τη σχεδίαση γραµµών σε διάφορες κλίσεις, αρθρωτά τρίγωνα µεταβαλλόµενων γωνιών, αρθρωτούς παράλληλους κανόνες, κλιµακόµετρα (υποδεκάµετρα σε διάφορες κλίµακες, ένα/είκοσι, ένα/πενήντα κ.λπ.), υπολογιστικές µηχανές (κοµπιούτερ). 
Ο χρόνος διάρκειας της εξέτασης των Ξένων Γλωσσών και της Αρµονίας είναι τρεις (3) ώρες και του Ελεύθερου και Γραµµικού Σχεδίου έξι (6) ώρες. Ειδικά για το µάθηµα Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, διευκρινίζεται ότι η διάρκεια εξέτασης είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά. 
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια