Ticker

6/recent/ticker-posts

Φυματίωση: Η ''νόσος των φτωχών''

Η φυματίωση ονομάζεται και «νόσος των φτωχών», αφού αναπτύσσεται σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και προτιμά τους οργανισμούς που είναι ήδη εξασθενημένοι από τις ασθένειες, τις κακουχίες και την ελλιπή διατροφή. 
Στις δυτικές κοινωνίες, αιτίες της είναι η αύξηση της μετανάστευσης, οι τοπικές εστίες φτώχειας και εξαθλίωσης. Αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. 
Τα στοιχεία... αποστομωτικά
- Το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. 
- 9,4 εκατ. άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο.
- 2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. 
- 1 δισ. άνθρωποι θα μολυνθούν μέχρι το 2020 
- Το 75% των ασθενών είναι μεταξύ 15-54 ετών 
- Το 95% των περιστατικών ανήκει σε χώρες του τρίτου κόσμου. 
Η Ελλάδα 
Με την αυξημένη μετανάστευση, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με μία υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μετά, παρουσιάστηκε μια ήπια αύξηση των δεικτών της φυματίωσης και της επικίνδυνης πολυανθεκτικής φυματίωσης στην Ελλάδα. 
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, με τη δραστηριοποίηση της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να επικρατεί πάλι μια τάση μείωσης της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ. 
Η Επιτροπή Φυματίωσης εκπονεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Φυματίωσης (ΕΠΕΦ) ώστε να είναι εφικτοί οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι η μείωση του ρυθμού μετάδοσης αλλά και των θανάτων έως το πρώτο μισό του 2015, με απώτερο στόχο την εκρίζωση της νόσου. 
Το αίτιο και η μετάδοση της φυματίωσης 
Η φυματίωση δεν είναι κληρονομική νόσος, αλλά οφείλεται σε μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch. Είναι ένας μικροοργανισμός που πολλαπλασιάζεται πολύ αργά, γι'αυτό και η αρρώστια δεν εκδηλώνεται αμέσως μετά τπ μόλυνση, όπως γίνεται με άλλα μικρόβια, αλλά πολύ αργότερα. 
Ζει για μερικές ώρες στο έδαφος ή στο πάτωμα του δωματίου ή στα οικιακά σκεύη (πιρούνια, κουτάλια, πιάτα), όμως η μόλυνση γίνεται κατά 98% από τους πνεύμονες με την αναπνοή σταγονιδίων που αποβάλλει ο ενήλικος άρρωστος. Η μόλυνση των παιδιών γίνεται πάντοτε από έναν ενήλικο με φυματίωση, ο οποίος αποβάλλει πολλά μικρόβια με το βήχα, το τραγούδι, το φτάρνισμα ή την ομιλία. Τα κλειστά δωμάτια, χωρίς ήλιο και αερισμό, είναι ο ιδανικός χώρος για τη μόλυνση του παιδιού. 
Το 75% των παιδιών μολύνεται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος (γονείς, παππούς, γιαγιά, θείοι, θείες κλπ) και το υπόλοιπο 25% μολύνεται ευκαιριακά από φιλικά πρόσωπα, επισκέπτες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. 
Τα παιδιά που πάσχουν από φυματίωση δεν μεταδίδουν την αρρώστια και συνεπώς δεν απαιτούνται μέτρα προστασίας των άλλων παιδιών με τα οποία μπορούν να παίζουν, να τρώνε και να κοιμούνται μαζί.
Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ένας έφηβος μπορεί να μεταδώσει φυματίωση, θα σας επιστήσει την προσοχή ο γιατρός. 
www.aftodioikisi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια