Λιγότερο από δύο µήνες από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η µεγάλη αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης συγκεκριµένων θέσεων εισακτέων κρατάει αυξηµένο και φέτος τον ανταγωνισµό των υποψηφίων για τις περιζήτητες και υψηλόβαθµες σχολές.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα ορισµένα αθέατα στοιχεία που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και το «ιστορικό» της διακύµανσης των βάσεων εισαγωγής την τελευταία δεκαετία έτσι ώστε οι 100.000 υποψήφιοι να έχουν µια πλήρη εικόνα για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΌ ΕΤΟΣ 2011-2012
Η ένταξη των παρακάτω Τµηµάτων σε Επιστηµονικά Πεδία µεταβάλλεται:
(α) Το Τµήµα Μηχανικών Επιστήµης Υλικών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο Επιστηµονικό Πεδίο. (β) Τα παρακάτωΤµήµατα ΤΕΙθα παραµείνουν στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο καιθα ενταχθούν και στο 3ο Πεδίο: Τµήµα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας (µε έδρα τη Φλώρινα) Τµήµα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τµήµα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας Τµήµα Ζωικής Παραγωγήςτου ΤΕΙ Ηπείρου (µε έδρα την Αρτα)
Οι επαγγελµατικές προοπτικές σε κάθε επιστηµονικό πεδίο Στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:
(1) Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Φιλοσοφίας Πάτρας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων, όπως και του Ιστορίας- Αρχαιολογίας και ∆ιαχείρισης Πολιτισµικών Αγαθών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.
(2) Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας (κοινό Τµήµα του 1ου και 2ου Πεδίου), Κατεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, εντάσσονται στο ΠΕ71 ∆ασκάλων Ειδικής Αγωγής, ενώ της Συνεχούς Εκπαίδευσης στο ΠΕ72 Εκπαιδευτικών Ενηλίκων. Επίσης πρόσφατα εντάχθηκαν και στο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων. Προσοχή, στο αντίστοιχο Τµήµα της Κορίνθου δεν υπάρχει η πρώτη κατεύθυνση.
(3) Οι απόφοιτοι του Τµήµατος ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Παντείου (κοινό Τµήµα του 1ου και 5ου Πεδίου) εγγράφονται στο Οικονοµικό Επιµελητήριο (χωρίς να εξεταστούν στο ΑΟΘ).
(4) Οι απόφοιτοι Τµηµάτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας φέρουν τον τίτλο του κοινωνιολόγου. Αν όµως µετεγγραφούν στο Τµήµα Ιστορίας - Αρχαιολογίας που αντιστοιχίζεται, κατοχυρώνουν τον επαγγελµατικό τίτλο του φιλολόγου.
Στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:
(5) Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών και Φυσικών Επιστηµών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Κατεύθυνσης Μαθηµατικού Εφαρµογών (κοινό Τµήµα του 2ου και 4ου Πεδίου) και εκείνοι τουΤµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Κρήτης, στο ΠΕ03 Μαθηµατικών.
(6) Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών και Φυσικών Επιστηµών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρµογών (κοινό Τµήµα του 2ου και 4ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ04 Φυσικών.
(7) Γεωγραφίας εντάσσονται στο ΠΕ04 Γεωλόγων για την εκπαίδευση, καθώς και στο ΠΕ Περιβάλλοντος για πρόσληψη σε φορείς του ∆ηµοσίου.
(8) Οι απόφοιτοι του Tµήµατος Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηµατοοικονοµικών Μαθηµατικών Αιγαίου (Σάµος) µπαίνουν στον κλάδο ΠΕ09 Οικονοµολόγων και εγγράφονται στο Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος.
Στο 3ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:
(9) Βιοχηµείας καιΒιοτεχνολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας (κοινό Τµήµα του 3ου και 4ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ04 Χηµικών.(10) Βιολογικών Εφαρµογών & Τεχνολογιών Ιωαννίνων (κοινό Τµήµα του 3ου και 4ου Πεδίου)& Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης εντάσσονται στο ΠΕ4 Βιολόγων.
Στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:
(11) ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας καθώς και Βιοµηχανικής ∆ιοίκησης και Τεχνολογίας (κοινά Τµήµατα του 4ου και5ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ09Οικονοµολόγων και εγγράφονται και στο Οικονοµικό Επιµελητήριο. (12) Πολιτισµικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (κοινό Τµήµα του 1ου και 4ου Πεδίου), Ψηφιακών Συστηµάτων, Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, Επιστήµης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής µε Εφαρµογές στη Βιοϊατρική (κοινά Τµήµατα του 2ου και 4ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ19 Πληροφορικής.
(13) Οι απόφοιτοι του Tµήµατος Μηχανικών Οικονοµίας και ∆ιοίκησης Αιγαίου, εφόσον επιλέξουν την Κατεύθυνση Χρηµατοοικονοµική Μηχανική, έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος. Στο 5ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:
(14) Εµπορίας και ∆ιαφήµισης και Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ) έχουν το δικαίωµα να εργαστούν ως λογιστές, ενώ εντάσσονται και στο ΠΕ18 για διδασκαλία στα σχολεία (ΕΠΑΛ).
Περισσότερα εδώ
ΤΑ ΝΕΑ
0 Σχόλια