Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων
(ΟΠΕΓΕΠ-AGROCERT), καλεί τους εγκεκριμένους Φορείς Πιστοποίησης, τους
νόμιμους εκπροσώπους των ελαιοτριβείων και των επιχειρήσεων μεταποίησης
επιτραπέζιας ελιάς, να υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π., το αργότερο έως 10
Μαΐου 2011, τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την
υπ΄ αριθμ. 263343 Υ.Α. (ΦΕΚ Β 778/04.06.2010), προκειμένου οι παραγωγοί
ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς να καταστούν δικαιούχοι της ειδικής
στήριξης για την ελαιοκομική περίοδο 2010-2011. Το ποιοτικό παρακράτημα
είναι μια εξτρά επιδότηση που δίνεται στους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν
ποιοτικό και πιστοποιημένο ελαιόλαδο.
Για την περίοδο 2009 - 2010,
δικαιούχοι της επιδότησης αυτής είναι οι παραγωγοί που παρήγαγαν
ελαιόλαδο ΠΓΕ ή ΠΟΠ (Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη ή Προϊόν με Ονομασία
Προέλευσης) και ταυτόχρονα ήταν ενταγμένοι σε προγράμματα Ολοκληρωμένης
Διαχείρισης ή Βιολογικής Γεωργίας.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ
Μεσσηνίας, κ. Βασίλη Κοζομπόλη ο οποίος μας ανέφερε: «Η ανακοίνωση αφορά
το 2010. Ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ύψος της στρεμματικής
ενίσχυσης αλλά ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ. Αρχικά
ξεκίνησε με 33 εκατ. ευρώ, κατέβηκε στα 21 εκατ. και τώρα στα 10 εκατ.
ευρώ. Συνήθως οι πληρωμές γίνονται αρχές Ιουλίου».
Και πρόσθεσε: «Για να λάβει ένας παραγωγός το ποιοτικό παρακράτημα πρέπει να είσαι στην ζώνη ΠΟΠ και ταυτόχρονα να συνδυάζει ολοκληρωμένη διαχείριση ή βιολογική καλλιέργεια» Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ένωσης κ. Δημήτρης Ραπτέας συμπληρώνει: «Θα πρέπει επίσης το λάδι να έχει παραχθεί σε πιστοποιημένα ελαιοτριβεία. Σε σχέση με το ποσό που είχε διατεθεί πέρσι είναι τα μισά αλλά πέρσι είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών διότι το ποιοτικό παρακράτημα πέρσι δίνονταν σε όλους όσους ήταν όχι μόνο ΠΟΠ αλλά και εκτός ΠΟΠ με ολοκληρωμένη διαχείριση. Φέτος λοιπόν επειδή περιορίστηκε ο αριθμός των δικαιούχων θα έχουμε αύξηση της ενίσχυσης ανά παραγωγό».
Και πρόσθεσε: «Για να λάβει ένας παραγωγός το ποιοτικό παρακράτημα πρέπει να είσαι στην ζώνη ΠΟΠ και ταυτόχρονα να συνδυάζει ολοκληρωμένη διαχείριση ή βιολογική καλλιέργεια» Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ένωσης κ. Δημήτρης Ραπτέας συμπληρώνει: «Θα πρέπει επίσης το λάδι να έχει παραχθεί σε πιστοποιημένα ελαιοτριβεία. Σε σχέση με το ποσό που είχε διατεθεί πέρσι είναι τα μισά αλλά πέρσι είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών διότι το ποιοτικό παρακράτημα πέρσι δίνονταν σε όλους όσους ήταν όχι μόνο ΠΟΠ αλλά και εκτός ΠΟΠ με ολοκληρωμένη διαχείριση. Φέτος λοιπόν επειδή περιορίστηκε ο αριθμός των δικαιούχων θα έχουμε αύξηση της ενίσχυσης ανά παραγωγό».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, δικαιολογητικά υποχρεούνται να υποβάλλουν:
1. Οι ενταγμένοι στο Μητρώο του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. Φορείς
Πιστοποίησης του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, βάσει των εθνικών
προτύπων της σειράς AGRO 2 και οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και
Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας:
- ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή EXCEL με τα στοιχεία των πιστοποιημένων παραγωγών, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Α
- τα σχετικά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης
2. Τα πιστοποιημένα από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. ελαιοτριβεία και οι επιχειρήσεις μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ ή ΠΓΕ:
- Ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή EXCEL των συνεργαζόμενων παραγωγών, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Β
- Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 22000:2005.
Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, τα εν λόγω Υποδείγματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. (http://www.agrocert.gr).
www.agrotypos.gr
0 Σχόλια