Απολογιστικό χαρακτήρα για το μέχρι στιγμής έργο του ΥΠΑΑΤ είχε η εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη προς τους δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ σε 32.463 περίπου αγρότες που ζημιώθηκαν από πλημμύρες και το πράσινο σκουλήκι. Από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ προκύπτει ότι 9.284 βαμβακοπαραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση γιατί φέτος είχαν μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, ενώ άλλοι 8.546 βαμβακοπαραγωγοί είχαν ζημιά μικρότερη του 20% της παραγωγής.
Σχετικά με το ν/σ που αφορά στους συνεταιρισμούς ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσής του, καθώς η διαδικασία ακόμη «τρέχει» και ουσιαστικά βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Για το ΟΣΔΕ ανέφερε ότι το έργο αναλαμβάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, και πως οι ενισχύσεις θα καταβληθούν το φθινόπωρο, ενώ για την επιστροφή ΦΠΑ, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει σύντομα διευκρινιστική εγκύκλιο.
Αναφερόμενος στην πορεία του νομοθετικού έργου έκανε γνωστό ότι πριν το Πάσχα θα τεθούν στο υπουργικό το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα και αυτό που αφορά στα φυτοφάρμακα, ενώ μετά το Πάσχα, θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την ενοποίηση των οργανισμών έρευνας και πιστοποίησης, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση ενός τρίτου, που θα αφορά στη σχολάζουσα γη. Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη θα συσταθεί επιτροπή που θ’ αναλάβει να κωδικοποιήσει τη νομοθεσία για την ελληνική γεωργία.
ΟΣΔΕ
Ειδικότερα, για το θέμα του ΟΣΔΕ ο υπουργός ανέφερε ότι Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ταχυδρομηθούν οι επιστολές με τις αιτήσεις για τους αγρότες που δεν έχουν μεταβολές. Επίσης έκανε γνωστό ότι: «υπάρχει ανάδοχος για το έργο του ΟΣΔΕ και είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ την απόφαση την υπέγραψα εγώ πριν από λίγο». Και κατέληξε ότι δεν πληρώνουν οι αγρότες φέτος για το ΟΣΔΕ.
Δήλωση καλλιέργειας και ΦΠΑ
Σχετικά με το θέμα της δήλωση καλλιέργειας ο υπουργός τόνισε ότι θα μπορεί ο παραγωγός να δηλώνει ± 20% της ασφαλισμένης παραγωγής σε σχέση με το τιμολόγιο του ΕΛΓΑ σε περίπτωση που διαφωνεί μαζί του.
Επίσης, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την επιστροφή του ΦΠΑ ο κ. Σκανδαλίδης αποσύνδεσε την διαδικασία ελέγχου από την καταβολή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι την επιστροφή του ΦΠΑ οι αγρότες θα την λάβουν όπως πάντα και το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει σχετική εγκύκλιο στις κατά τόπους εφορίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Αποζημιώσεις βαμβακοπαραγωγών
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 50.593 βαμβακοπαραγωγούς. Δεν αποζημιώνονται οι 9.284 επειδή είχαν αύξηση της παραγωγής σε σχέση με την περσινή περίοδο. Επίσης δεν αποζημιώνονται 8.546 που είχαν απώλειες μέχρι 20% στην παραγωγή τους. Έτσι αποζημιώνονται δυνητικά 32.463. Από ΕΛΓΑ αποζημιώνονται για ζημιές από βροχοπτώσεις ενώ για ζημιές που προκλήθηκαν πράσινο σκουλήκι από ΠΣΕΑ. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα αποζημιωθούν για τις ζημιές από βροχοπτώσεις.
Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης έκανε γνωστό ότι πρόκειται να συσταθούν επιτροπές από τον ΕΛΓΑ οι οποίες θα μελετήσουν - θα αξιολογήσουν όλα τα στοιχεία και θα συντάξουν πορίσματα εκτίμησης τα οποία θα είναι οριστικά και τελεσίδικα.
Δήλώσε ακόμα ότι με βάση το μετεωρολογικό κέντρο του ΕΛΓΑ θα γίνεται κατανομή των ζημιών σε 25%, 30% και 35%.
Συνεταιρισμοί
Ειδική μνεία στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός έκανε και στο πολυσυζητημένο ν/σ που αφορά τους συνεταιρισμούς. Ειδικότερα τόνισε: Αντιπαρέρχομαι τις λεκτικές ακρότητες που διατυπώθηκαν τον τελευταίο καιρό. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε στην Βουλή, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αποσύρει. Η κυβέρνηση ενέκρινε μια πρόταση νόμου αλλά όλα είναι προς συζήτηση. Η πρόταση είναι σε διαβούλευση και θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς τις: ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και την ΠΕΝΑ.
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε τρεις άξονες γι’ αυτό το νομοσχέδιο:
1. Συμφωνούμε όλοι με το ξεκαθάρισμα του τοπίου που γίνεται με τον νόμο 2810. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να είναι εθελοντική ή προαιρετική η εκκαθάριση. Εμείς πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να υπάρξει ανανέωση πρέπει να είναι υποχρεωτική η εκκαθάριση.
«Οι συνεταιρισμοί σφραγίδες δεν αφήνουν τίποτα να ανθήσει. Στην Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφασίστηκε να γίνει εκκαθάριση. Εμείς θα ακολουθήσουμε ότι ειπώθηκε στην Γενική Συνέλευση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
2. «Η πρότασή μας για μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς συμπεριλαμβάνεται σε μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εμείς θα εφαρμόσουμε αυτή την πρόταση και λέμε να γίνουν πρωτοβάθμιες γιατί έτσι θα δοθεί η δυνατότητα ενοποίησης του συνεταιριστικού κινήματος. Αν θέλουν μπορούν να μετατραπούν οι ΕΑΣ σε εταιρείες όπως λέει το σχέδιο νόμου», δήλωσε ο υπουργός.
3. Όσον αφορά το θέμα των εκλογών ανέφερε: «Εμείς πιστεύουμε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται με την παρουσία φυσικών προσώπων. Αν υπάρχει πρόβλημα με ενώσεις παραγωγών που είναι εταιρείες το συζητάμε αλλά κάθε κίνημα πρέπει να είναι αυτόνομο. Γι’ αυτό εμείς με το ν/σ θέλουμε να προσδιορίσουμε την σχέση των συνεταιρισμών με το κράτος. Όσον αφορά την ΠΑΣΕΓΕΣ εάν θέλει και προτείνει την απόλυτη αυτονομία της εγώ το συζητάω. Δηλαδή να καταργήσουμε από το σχέδιο νόμου το άρθρο 8 και ότι αναφέρεται στην ΠΑΣΕΓΕΣ».
Καταγραφή της κτηματικής περιουσίας από το ΥΠΑΑΤ
Αρχίζει η καταγραφή της κτηματικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ετοιμάζεται και νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της αργούσας κτηματικής περιουσίας αρμοδιότητας του υπουργείου.Ο υπουργός κ.Κ.Σκανδαλίδης παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χωραφιών.
Έτσι, αγροτεμάχια μικρότερα των 10 στρεμμάτων (μόνο στην κεντρική Μακεδονία ξεπερνούν τις 5.500) θα δοθούν σε αγρότες για εκμετάλλευση με συμβολικό ενοίκιο.Αγροτεμάχια πάνω από 10 στρέμματα θα ενοικιασθούν για πολλές χρήσεις.
Προτεραιότητα θα έχουν ενεργειακές καλλιέργειες και θα διατεθούν σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς, ενώ θα υπάρξει και αξιοποίηση για οικιστική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.
Αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος της κρατικής περιουσίας που ελέγχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν εκτάσεις 2-3 εκατ.στρέμματα. Μόνον στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί εκτάσεις 640.000 στρεμμάτων.
0 Σχόλια