Ticker

6/recent/ticker-posts

ΕΛΓΑ :Τον Ιούνιο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το βαμβάκι

Η είδηση της αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι ήταν σίγουρα αυτή που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αγροτών στην χθεσινή εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους δημοσιογράφους. 
Παρά το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων, αλλά και ο αριθμός των παραγωγών που τις δικαιούνται, πολλά είναι τα ερωτήματα αναγνωστών του ΑγροΤύπου για το πότε θα δοθούν τελικά οι αποζημιώσεις; 
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν η διαδικασία που ανακοίνωσε ο υπουργός χρειάζεται μια δουλειά περίπου δύο μηνών. «Θα πρέπει να γίνουν επιτροπές, να βγουν πορίσματα, να εκτιμηθεί η ζημιά σε σχέση με το ύψος βροχής. 
Για τα ΠΣΕ ήδη το πρόγραμμα ετοιμάζεται. Το υπουργείο θα έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα ΠΣΕΑ με την έγκρισή τους. Δεν θα γίνει τίποτα που να μην είναι συμβατό με την Ε.Ε. Ήδη έχουμε πάρει το πρώτο «οκ» και πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία», τονίζουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ΕΛΓΑ
Όσον αφορά στους βαμβακοπαραγωγούς που δεν θα αποζημιωθούν – όπως ανακοίνωσε και ο κ. Σκανδαλίδης - είναι αυτοί που έχουν ζημιά μέχρι 20% και είναι στο όριο της απαλλαγής και αυτοί που έχουν συγκομίσει παραγωγή μεγαλύτερη από πέρσι. Αυτοί είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεις. Σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις από τον ΕΛΓΑ μας κάνουν γνωστό ότι «ήδη υπάρχουν κάποια στοιχεία επιστημονικά τα οποία δείχνουν το ύψος της βροχόπτωσης ανά νομό. Αυτά αν μελετηθούν μας δίνουν κάποια δεδομένα. 
Για παράδειγμα τα στοιχεία για τον Οκτώβριο δείχνουν ότι στην Βόρεια Ελλάδα έβρεχε 21 ημέρες, στην Θεσσαλία 12-13 ημέρες. 
Με βάση αυτά τα στοιχεία έγινε και η κλιμάκωση στις 3 κατηγορίες (όπου ο συντελεστής είναι 25, 30 και 35). Ένα ακόμη στοιχείο που συνυπολογίστηκε για τις ζημιές ήταν και οι παραδόσεις βάμβακος σε αυτές τις περιοχές. 
Στην Κεντρική Μακεδονία για παράδειγμα οι μέσες παραδόσεις ήταν στα 180 κιλά, ενώ όσο πιο νότια πάμε οι παραδόσεις είναι πολύ πιο αυξημένες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια