Ticker

6/recent/ticker-posts

Τι θα δούμε φέτος στο Ηρώδειο

Τις φετινές εκδηλώσεις, που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο ενέκρινε χθες το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκτός από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, 18 επιπλέον εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν από τα τέλη Αυγούστου έως τον Οκτώβριο.

Στη σκηνή του Ηρωδείο θα ανέβουν, μεταξύ άλλων, οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Σταύρος Ξαρχάκος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Βουτσάς.Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχαν υποβληθεί 28 αιτήματα κι εγκρίθηκαν τα 18. Οι εκδηλώσεις είναι λιγότερες από άλλη χρονιά.

Από τους ξένους καλλιτέχνες ,ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κάρλος Σάουρα, της Βανέσα Μέι και της Αΐντα Γκόμες.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Την 1η, 3-5 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν οι όπερες «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ.

Στις 12 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και με σολίστ τον Κυπριανό Κατσαρή (πιάνο), θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ούγγρου συνθέτη, ενώ στις 18 Ιουνίου θα δοθεί η παράσταση «Νιζίνσκι: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού ...», μια φιλόδοξη περφόρμανς του Σταύρου Τσακίρη με τους Κωνσταντίνο Ρήγο, Γιάννη Τσορτέκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Τατιάνα
Παπαμόσχου.

Στις 24 Ιουνίου, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Θα ακουστεί το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21» του Μότσαρτ, αγαπημένο κομμάτι του Ελύτη, και ο Γιώργος Κουρουπός θα παρουσιάσει το μελοποιημένο «Μονόγραμμα» του ποιητή. Θα συμμετέχει επίσης η Χορωδία της ΕΡΤ.

Στις 26 Ιουνίου, η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Σεμιόν Μπίτσκοφθα, είναι αφιερωμένη στον Γκουστάβ Μάλερ με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, ενώ στις 29 και 30 Ιουνίου το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ με την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Στις 5 Ιουλίου, θα δοθεί η παράσταση «Θρόνος Ατρειδών» του Άρη Ρέτσου με τους Κωσταντίνο Αβαρικιώτη (Αγαμέμνων), Κόρα Καρβούνη (Κλυταιμνήστρα), Ερμή Μαλκότση (Ορέστη) και Αλεξία Καλτσίκη (Ηλέκτρα).

Στις 9 και 10 Ιουλίου, ο Ουζντί Μουαουάντ θα παρουσιάσει την παράσταση «Γυναίκες: Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη», μια τριλογία βασισμένη στις τρεις τραγωδίες του Σοφοκλή. Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός Μουαουάντ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Λίβανο, την εφηβεία του στο Παρίσι και κάποιο διάστημα στον Καναδά, πριν επιστρέψει στη Γαλλία. Σκηνοθετεί τις τραγωδίες του Σοφοκλή μαζί με τον γαλλοκαναδικό του θίασο.

Θα ακολουθήσουν, στις 13 Ιουλίου, συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Θεάτρου Μπολσόι με έργα Ραχμάνινοφ και Ντβόρζακ και στις 15 Ιουλίου, η παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας του Γκουστάβ Μάλερ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.

Στις 19-20 Ιουλίου, η χορευτική παράσταση από την κορυφαία Γαλλίδα χορεύτρια Σιλβί Γκιγιέμ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού. Το ρεσιτάλ της αποτελείται από τρεις καινούργιες δημιουργίες που χορογράφησαν ειδικά γι αυτήν ο Ματς Εκ, o Γουίλιαμ Φόρσαϊθ και o Γίρζι Κίλιαν.

Ο Ιούλιος ολοκληρώνεται στο Ηρώδειο με την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα παρουσιαστεί εκτός Φεστιβάλ. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, ενώ οι ημερομηνίες που θα ανέβει είναι 23, 24, 26 και 27 Ιουλίου.

Ακόμα, θα παρουσιαστούν οι εξής εκδηλώσεις:
  • 28 Αυγούστου: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Κώστα Βουτσά, Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Κωνσταντίνου.
  • 30 Αυγούστου: Συναυλία που οργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ – Νόστος με έργα Μίκη Θεοδωράκη και με τους Γιώργο Νταλάρα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Χορωδία της ΔΕΗ.
  • 4 Σεπτεμβρίου: Συναυλία του συνθέτη Yanni με 17μελή ορχήστρα.
  • 5 Σεπτεμβρίου: Συναυλία – αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με την Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
  • 7 Σεπτεμβρίου: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Μικρά Διονύσια», παράσταση για τα 50 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και σύνθεση κειμένων Κώστα Γεωργουσόπουλου με τον Γιώργο Αρμένη, την Ταμίλα Κουλίεβα κ. ά.
  • 9 Σεπτεμβρίου: Συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη
  • 11 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με έργα Σταύρου Ξαρχάκου
  • 13 Σεπτεμβρίου: «Οθέλλος» του Σέξπιρ με τον Γιώργο Κιμούλη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τη Σμαράγδα Καρύδη.
  • 14 Σεπτεμβρίου: Συναυλία της βιολονίστας Βανέσα Μέι.
  • 19 Σεπτεμβρίου: Παράσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τίτλο «Το θέατρο σε δύσκολους καιρούς»
  • 21 Σεπτεμβρίου: Φλαμένκο από τον Κάρλος Σάουρα
  • 22 Σεπτεμβρίου: Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου στο πλαίσιο του 25ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγγειακής Χειρουργικής.
  • 23 Σεπτεμβρίου: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαρσοβίας
  • 25 Σεπτεμβρίου: Μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου με τους «Αχαρνείς» και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη
  • 26 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Κάντο Χενεράλ» και «Ενας όμηρος» με την Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Μαρία Φαραντούρη σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
  • 27 Σεπτεμβρίου: Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ με το έργο «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
  • 3 Οκτωβρίου: Μουσικό αφιέρωμα στο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
  • 4 Οκτωβρίου: «Σαλώμη» μουσικοχορευτική παράσταση με την Αΐντα Γκόμες.
  • 5 ή 6 Οκτωβρίου: Συναυλία της Αρλέττας (ανάλογα με την πραγματοποίηση συναυλίας και του Γιάννη Σπανούσε μία από τις δύο ημερομηνίες)
Την επιλογή των εκδηλώσεων έκανε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Νικολέττα Βαλάκου, την έφορο Ακροπόλεως κυρία Σταυρούλα Σαμαρτζίδου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χορού και Θεάτρου Νικόλαο Λένο, την προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κυρία Ελενα Κουντούρη, τους συνθέτες Γιώργο Κουρουπό και Χρήστο Αναστασίου, την διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης κυρία Παυλίνα Βερέμη και τον νομικό σύμβουλο του ΥΠΠΟ Αντώνη Κλαδιά.

Προβληματισμό προκάλεσε ωστόσο στο συμβούλιο η, για μία ακόμη χρονιά, συνεχής χρήση του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, που έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του μνημείου.

Σύμφωνα με πρόταση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνας Μενδώνη, επιτροπή επιστημόνων θα μελετήσει τις αντοχές του και να καταθέσει τις απόψεις της για το αν και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του.

Η έγκαιρη παράδοση του πορίσματος -ως τον Σεπτέμβριο- κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τόνισε η ίδια, προκειμένου να ενημερωθούν και οι ενδιαφερόμενοι. Να σημειωθεί ότι στο Ηρώδειο είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης και αναστηλώσεων.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: tanea.gr, Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια