Ticker

6/recent/ticker-posts

Το πράσινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού που εμφανίζεται σε βαμβακοκαλλιέργειες, σε κάποιες δραστικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή του, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, το ΓΕΩΤΕΕ κάνει λόγο για ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις δραστικές ουσίες της ομάδας κυρίως των πυρεθροειδών αλλά και των οργανοφωσφορικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την τεκμηρίωση αυτού του γεγονότος υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές και εργασίες με εργαστηριακά δεδομένα και μακροσκοπικές ενδείξεις από παρατηρήσεις αγρού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας:

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα από το πράσινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας ως επιστημονικός φορέας και θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα αγροτικής παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος στην Αν. Μακεδονία (Ν.1474/1984), μετά από αιτήματα των γραφείων Φυτοπροστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, θέλει να επισημάνει ένα σοβαρό θέμα προς όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και τα μέλη του, το οποίο έχει επιπτώσεις τόσο στη βαμβακοπαραγωγή της περιοχής μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα θα θέλαμε να επισημάνουμε την ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις δραστικές ουσίες της ομάδας κυρίως των πυρεθροειδών αλλά και των οργανοφωσφορικών κατά την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Για την τεκμηρίωση αυτού του γεγονότος υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές και εργασίες με εργαστηριακά δεδομένα και μακροσκοπικές ενδείξεις από παρατηρήσεις αγρού. Αυτή η ανθεκτικότητα έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια και έχουν διατυπωθεί οι αντίστοιχες επισημάνσεις, τόσο από τους δημόσιους φορείς (λ.χ. με το υπ. αριθμ. πρωτ. 601/25-10-2011 του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ), όσο και από συναδέλφους γεωπόνους που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι και το σοβαρό έλλειμμα στο οπλοστάσιο της χημικής καταπολέμησης των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι για τη χώρα μας. Λύσεις όμως θα πρέπει να αναζητηθούν και στον τομέα της ολοκληρωμένης καταπολέμησης του εντόμου σε συνδυασμό με την περαιτέρω έρευνα πάνω στην καταπολέμηση του εντόμου.
Μέχρι τότε όμως προτείνουμε με την έναρξη της δεύτερης γενιάς του εντόμου, όπου χρειάζεται και αν χρειάζεται (ενημερώνεστε από τα κατά τόπους γραφεία φυτοπροστασίας των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των περιφερειακών Ενοτήτων και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας), να επιλέγονται σκευάσματα δραστικών ουσιών διαφορετικά αυτών που εφαρμόστηκαν στις προηγούμενες εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την προστασία της καλλιέργειας αλλά και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
ΑγροΤύπος

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αναμενόμενο ήταν. Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις υπερβολές της κατάφερε να απαγορεύσει σχεδόν όλα τα εντομοκτόνα, αναγκαστικά οι ψεκασμοί γίνονταν με πυρεθρίνες που είναι μεν καλές, πλην όμως χωρίς την δυνατότητα εναλλαγής κατηγοριών δραστικών ουσιών η ανθεκτικότητα ήταν θέμα χρόνου. Εμ βέβαια, τι ξέρουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους;

    Τώρα τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή