Ticker

6/recent/ticker-posts

Βιομηχανική ντομάτα: Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή. Κάνουν ταμείο οι παραγωγοί

Στο στάδιο του απολογισμού βρίσκονται οι ντοματοπαραγωγοί στους νομούς Ηλείας και Λάρισας μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής. 
Ενώ στην Ηλεία τα εργοστάσια έκλεισαν περίπου στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Λάρισα αυτές τις ημέρες τελειώνουν και οι τελευταίοι το μάζεμα. 
Για το πώς έκλεισε φέτος η χρονιά, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών. Όσον αφορά την Ηλεία τα πράγματα από την αρχή κύλησαν ομαλά με μοναδική παρατήρηση των παραγωγών το αυξημένο κόστος παραγωγής φέτος. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε ωστόσο η πορεία της βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα,
η οποία ξεκίνησε με πολλά προβλήματα όσον αφορά την μείωση της καλλιέργειας αλλά τελικά η κίνηση κάποιων εργοστασίων στην μέση της συγκομιδής να ανεβάσουν τις τιμές έσωσε κάπως την κατάσταση. Ειδικότερα, ογδόντα τρία ευρώ τον τόνο πλήρωσαν τελικά οι βιομηχανίες τους ντοματοπαραγωγούς στην Λάρισα ενώ στα 85 ευρώ/τόνο πληρώθηκαν οι συνάδελφοί του στην Ηλεία.

Λάρισα

«Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος από την Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Λάρισας ήταν στα 9.500 από 25.500 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν το 2010», μας ενημερώνει ο κ. Στέλιος Ρίζος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λάρισας.
Και προσθέτει: Η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας στη Λάρισα ολοκληρώνεται. Η χρονιά όπως τελικά εξελίχθηκε ήταν μια μέτρια χρονιά από άποψη παραγωγής αφού η άνοιξη δεν ήταν καλή. Από θέμα τιμής ήταν άσχημα στην αρχή αλλά τελικά βγήκαν δύο εργοστάσια που ανέβασαν την τιμή και έτσι εισέπραξε ο παραγωγός κάτι παραπάνω (83 ευρώ/τόνο). Βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την περυσινή συγκομιδή. Για την φετινή παραγωγή μας λένε ωστόσο ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πληρωθούμε».

Προβλέψεις για του χρόνου

Σύμφωνα με όσα μας τονίζει ο κ. Ρίζος: «Η ντομάτα είναι συμβολαιακό προϊόν και αρχίζεις την καλλιέργεια γνωρίζοντας εκ των προτέρων την τιμή διαφορετικά δεν ξεκινάς. Όλες οι ενδείξεις πριν την καλλιέργεια ήταν αρνητικές γι’ αυτό είχαμε και αυτή την μείωση στην καλλιέργεια. Ας ελπίσουμε αυτό να μην επαναληφθεί. Οι ενδείξεις αυτή την στιγμή είναι ότι η ντομάτα για τα έτη 2012, 2013, 2014 θα πάει καλά αφού η μείωση των καλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε σαν αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα. Ελπίζουμε να επαληθευτούν τελικά αυτές οι προβλέψεις και να μην μείνουμε πάλι στα λόγια».

Ηλεία

Τον απολογισμό της χρονιάς για την περιοχή της Ηλείας κάνει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος: «Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Από θέμα τιμής θα πρέπει να πούμε πέρσι και στα δύο εργοστάσια η μέση τιμή ήταν γύρω στα 72 ευρώ τον τόνο ενώ φέτος κινηθήκαμε στα 84 με 85 ευρώ τον τόνο. Η παραγωγή το 2010 στον νομό κυμάνθηκε στους 73.000 τόνους. Φέτος και τα δύο εργοστάσια παρέλαβαν περίπου 64.000 τόνους. Λιγότερα ήταν και τα στρέμματα παρουσιάζοντας πτώση γύρω στα 10%».

Αυξημένο το κόστος παραγωγής

Και καταλήγει: «ήταν μια καλή χρονιά αλλά τα έξοδα ήταν πολλά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Σχετικά με τις πληρωμές θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής η ΕΛΑΪΣ έχει πληρώσει το 40% της αξίας και η εξόφληση θα γίνει στις 15/12/2011. Ο Κύκνος μας έχει ενημερώσει ότι σε δύο μήνες θα έχει δώσει το 70% και μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2012 θα έχει εξοφλήσει.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για του χρόνου αναμένεται ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών και ειδικά μετά την καταστροφή που υπήρξε φέτος στον νομό με τα καρπούζια».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια