Ticker

6/recent/ticker-posts

Σε καλή εμπορική τιμή ελπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, με τις καιρικές συνθήκες κατά τη συγκομιδή να επηρεάζουν την ποιότητα

Φέτος είχαμε μια αύξηση του κόστους καλλιέργειας στο βαμβάκι, η οποία οφείλεται κυρίως στους ψεκασμούς που αναγκάστηκαν να κάνουν οι παραγωγοί για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Παρόλα αυτά και φέτος η καλλιέργεια του σύσπορου βαμβακιού πλήττεται από το πράσινο σκουλήκι αν και οι ζημιές αναμένεται να είναι μικρότερες σε σχέση με της περσινής χρονιάς. Μεγάλες ζημιές αναμένεται να έχουμε στην Καρδίτσα, στη Μαγνησία και σε περιοχές της Λάρισας.


Στο μεταξύ έχουμε μια αύξηση περίπου 20% των στρεμμάτων καλλιέργειας σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η συγκομιδή βάμβακος σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, αλλά οι βροχές των τελευταίων ημερών επέβαλλαν τη διακοπή της. Τώρα, οι παραγωγοί και τα εκκοκκιστήρια περιμένουν την παύση των βροχοπτώσεων.
Ο καιρός που ήταν βροχερός την Άνοιξη πήγε πίσω την σπορά. Θυμίζουμε ότι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι αγρότες στις περισσότερες περιοχές της χώρας προχώρησαν στην σπορά βάμβακος κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάει πίσω η καλλιέργεια. Όμως οι ζέστες και η έλλειψη βροχών κατά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κάλυψαν τον χρόνο της οψίμησης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να είναι καλής ποιότητας το βαμβάκι. Οι στρεμματικές αποδόσεις αναμένονται να είναι καλές. 
Όμως μεγάλη «ρευστότητα» υπάρχει για τις τιμές παραγωγού. Οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αγορές ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου 2011-12. Η περσινή σεζόν με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους παραγωγούς, οι οποίοι λόγω των χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων δεν συνάντησαν δυσκολίες στη διάθεση του προϊόντος. Η κατάσταση ωστόσο φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC), δείχνει να «διορθώνει» με τη χρηματιστηριακή τιμή στο σύσπορο βαμβάκι και να διαμορφώνεται στα 105 σεντς ανα λίμπρα (για παράδοση τον προσεχή Δεκέμβριο), δηλαδή 53 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Πάντως τα εκκοκκιστήρια στη χώρα μας δύσκολα κάνουν συμβόλαια προπώλησης αν δεν έχουν στα χέρια τους το προϊόν. Έγιναν κάποια συμβόλαια προπώλησης με μικρές ποσότητες. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 105 - 110 σεντς ανά λίμπρα τιμές που θεωρούνται ικανοποιητικές. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε αστάθεια στις τιμές.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος της ΕΑΣ Λάρισας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
Ξεκίνησε δειλά η συγκομιδή του βάμβακος σε κάποιες ξερικές περιοχές της Λάρισας. Οι βροχές όμως σταμάτησαν τη συλλογή. Πάντως δεν μπορούμε ακόμη να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις στρεμματικές αποδόσεις. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε αύξηση στρεμμάτων καλλιέργειας σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όμως το μεγάλο «αγκάθι» των βαμβακοπαραγωγών φέτος είναι το κόστος από τους ψεκασμούς. Εκτός από το σκάλισμα και την περιποίηση του χωραφιού, έχει προστεθεί στο κόστος καλλιέργειας και ένα πόσο περίπου 50 ευρώ στο στρέμμα από τους ψεκασμούς. Ανταποδοτικά αυτό σημαίνει ότι το συνδεδεμένο ποσοστό που εισπράττει ο καλλιεργητής 65 ευρώ (με την στρεμματική αύξηση που έχουμε θεωρώ ότι δύσκολα θα κρατήσουμε τα 70 ευρώ) έχει «εξατμιστεί» τότε στο μόνο που ελπίζουμε είναι στην εμπορική τιμή. Αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται να κυμαίνεται στα 49 μέχρι 51 λεπτά το κιλό. Με το που θα ξεκινήσει να δουλεύει ο ανταγωνισμός πιστεύω ότι είναι εφικτό να φτάσουμε και στα 55 λεπτά.

Ο διευθυντής της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Νίκος Λάζος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Στα Τρίκαλα υπάρχουν περίπου 110.000 δηλωμένα στρέμματα με βαμβάκι. Είχαμε πάλι προβλήματα με το πράσινο σκουλήκι, αλλά δεν ήταν οι ζημιές στο μέγεθος που είχαμε πέρσι. Κυρίως έπληξαν περιοχές με υγρασίες. Οι παραγωγοί που ήταν «κοντά» στην καλλιέργεια και έκαναν επεμβάσεις άμεσες και γρήγορες περιόρισαν τις ζημιές.
Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, τη συγκομιδή βαμβακιού και η Ένωση πήρε περίπου 100 τόνους σύσπορου. Όμως οι βροχές των τελευταίων ημερών διέκοψαν τη συγκομιδή που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.
Πέρσι οι στρεμματικές αποδόσεις στην περιοχή μας ήταν γύρω στα 200 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 300 κιλά».

Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λαμίας κ. Χρήστος Καρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Αναμένεται να ξεκινήσουμε την συγκομιδή τέλος Σεπτεμβρίου. Η συγκομιδή στην περιοχή μας θα γίνει αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Ελπίζουμε από τώρα και στο εξής να μην υπάρξουν βροχές για να μην έχουμε προβλήματα στην ποιότητα. Έχουμε μια αύξηση των στρεμμάτων κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Τις στρεμματικές αποδόσεις δεν τις γνωρίζουμε ακόμη επειδή είχαμε τα προβλήματα με τον καιρό και το πράσινο σκουλήκι. Πάντως οι ζημιές από το σκουλήκι αναμένεται να είναι μικρότερες σε σχέση με πέρσι. Η τιμή παραγωγού που δίναμε πέρσι στον παραγωγό ήταν στα 53 λεπτά το κιλό».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Νίκος Καραγιώργος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Η ποιότητα του βαμβακιού θα εξαρτηθεί από τον καιρό που θα έχει κατά την συγκομιδή. Η υγρασία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα. Οι τιμές αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τις περσινές. Η παραγωγή αναμένεται να είναι γύρω στους 900.000 τόνους σύσπορο. Ελπίζουμε να είναι καλός ο καιρός κατά τη διάρκεια της συγκομιδής ώστε αν μην έχουμε προβλήματα με την υγρασία. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει σε κανονικούς ρυθμούς η συγκομιδή. Υπάρχει φέτος πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας λόγω της οικονομική κρίσης. Ακόμη δεν νομίζω να αποθεματοποιηθεί το βαμβάκι, αφού όλοι θα χρειάζονται χρήματα για να πληρώσουν τους παραγωγούς. Όλοι θα θέλουν να πουλήσουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Πέρσι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για βαμβάκι. Όμως φέτος αναμένεται να έχουμε δυσκολίες στο να πουλήσουμε το προϊόν και δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα όσο ήταν πέρσι. Το ελληνικό βαμβάκι πηγαίνει κυρίως στις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν τώρα στην Αίγυπτο, κάνουμε προσπάθειες να πουλήσουμε το βαμβάκι μας στην Κίνα.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια