Ticker

6/recent/ticker-posts

Επιληψία και πρώτες βοήθειες

Η επιληψία είναι μια συχνή νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κρίσεις επιληψίας. Οι κρίσεις αυτές προκαλούνται από την υπερβολική νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Υπάρχουν περίπου 50.000.000 επιληπτικοί παγκοσμίως (100.000 στην Ελλάδα).
Τι προκαλεί μια κρίση επιληψίας;

Σε επιληπτικούς, μία κρίση μπορεί να προκληθεί αν παραλείψουν να πάρουν μία δόση από το φάρμακό τους, η στέρηση ύπνου, το stress (μέσω του υπεραερισμού), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και το ecstasy (προκαλώντας την κρίση είτε άμεσα είτε έμμεσα) και o εμμηνορροϊκός κύκλος στις γυναίκες. Το ερέθισμα που θα προδοτήσει την κρίση εξαρτάται και από τον τύπο επιληψίας (π.χ. φωτοευαίσθητη επιληψία).Επίσης αν είστε επιληπτικός πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η διφαινυδραμίνη. 
Πρώτες βοήθειες σε κρίση επιληψίας
1.Παραμένουμε ψύχραιμοι και χρονομετρούμε την κρίση.
2.Απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραύματα, βάζουμε κάτι μαλακό στο κεφάλι (π.χ. σακάκι),  χαλαρώνουμε τα ρούχα και απομακρύνουμε γυαλιά ή οδοντοστοιχίες.
3. Παραμένουμε για 15-20 λεπτά της ώρας και ελέγχουμε την αναπνοή και το χρώμα του.
4.Η αναπνοή σχεδόν πάντα επανέρχεται μετά την κρίση. Αν υπάρχει διακοπή της αναπνοής τότε πρέπει αμέσως να αρχίσει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και να κληθεί ασθενοφόρο.
5.Αν το άτομο έχει τραυματιστεί ή αν το άτομο είναι έγκυος ή αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο από 5 λεπτά ή αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις, καλέστε ασθενοφόρο.  Επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένης διάρκειας κρίσεις μπορεί να είναι status epilepticus (κρίσεις που δεν σταματούν), που απαιτούν επείγουσα ιατρική βοήθεια.
ΔΕΝ πρέπει να:
  • Προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιο αντικείμενο στο στόμα του, να προσπαθήσουμε να του ανοίξουμε το στόμα ή να του δώσουμε κάτι να πιει ή να φάει κατά τη διάρκεια της κρίσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα άτομο δεν «καταπίνει τη γλώσσα του». Έτσι δεν χρειάζεται να βάλουμε κάτι στο στόμα του. ΜΗ βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα του. Οι συσπάσεις του είναι έντονες και μπορεί να σας τραυματίσει.
  • Μετακινήσουμε ένα άτομο (εκτός αν κινδυνεύει) ή να του περιορίσουμε τις κινήσεις.
ΜΕΤΑ την κρίση:
  • Γυρνάμε το άτομο μαλακά στα αριστερά (πλάγια) ώστε να μπορεί να αναπνεύσει χωρίς να καταπιεί διάφορα εμέσματα.
  • Δείχνουμε κατανόηση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί να υπάρξει απώλεια του ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης και θα πρέπει να καθησυχάσουμε το άτομο. Απομακρύνεται τον κόσμο που πιθανώς έχει συγκεντρωθεί.
 
Θεραπεία
Υπάρχουν πολλά αντιεπιληπτικά φάρμακα. Σε βαριές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις που τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα, υπάρχουν θεραπείες όπως η νευροχειρουργική, η κετογονική δίαιτα κτλ.
Purple Day
Στις 26 Μαρτίου είναι η Μέρα της Επιληψίας, και το σήμα κατατεθέν της είναι η μωβ κορδέλα.
Did you know?
  • Η επιληψία βρίσκεται και σε έναν αριθμό ζώων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες. (Μάλιστα, είναι η πιο συχνή εγκεφαλική διαταραχή στους σκύλους).
  • Αρκετοί διάσημοι είχαν επιληψία, όπως ο Prince, ο οποίος είχε επιληψία στην παιδική του ηλικία και μίλησε γι’ αυτό στο τραγούδι του “The Sacrifice of Victor”.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια