Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανάσα ζωής για τα αρχαία θέατρα Δελφών και Νικόπολης

Δύο από τα σημαντικότερα μνημεία πρόκειται να αποκατασταθούν μετά την έγκριση των σχετικών μελετών από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Εναπομείναντα σημάδια του Αρχαίου πολιτισμού παραμελήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων απο τους σύγχρονους ανθρώπους και διαβρώθηκαν απο τα καιρικά φαινόμενα, δύο θέατρα που προκαλούν την περηφάνια του Έλληνα, το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης και των Δελφών. Η έλλειψη της ανθρώπινης παρέμβασης σε συνδυασμό με την ανάγκη επιβίωσης των δύο θεάτρων οδήγησε στην απόφαση της αποκατάστασης αυτών, μια κίνηση που θα διορθώσει τα προβλήματά τους και θα λύσει το θέμα της συντήρησης για τις επόμενες γενιές.

Ένα απο τα σπουδαιότερα Ρωμαϊκά μνημεία της εποχής του Οκταβιανού Αυγούστου, το Θέατρο της Νικόπολης, διαθέτει σοβαρές βλάβες καθώς ανώτερα τμήματα έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα να καλύψουν χαμηλότερα στρώματα του μνημείου. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της επέκτασης της βλάστησης και της επαφής με ρυπασμένα όμβρια ύδατα προκλήθηκαν σοβαρά ρήγματα και άγριες φθορές, οι οποίες διαπιστώθηκαν απο το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και μελετήθηκαν με στόχο την αποκατάστασή του θεάτρου.

Το θέατρο της Νικόπολης, με την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 15.000 ατόμων, ήταν γνωστό για τους θρησκευτικούς αγώνες προς τιμήν του Απόλλωνα με τη συμμετοχή αυλητών, σοφιστών, ποιητών κ.α.. Πρωτότυπο είναι το γεγονός οτι μυστικές κρυψώνες διαφύλατταν στα έγκατά του θεάτρου κοσμήματα, νομίσματα και θαυμαστά αγάλματα. Η συντήρηση προβλέπει τη στερέωση τοίχων, την αποκατάσταση της περιφερειακής στοάς που προστάτευε τους θεατές απο τα άσχημα καιρικά φαινόμενα ενώ προγραμματίζεται η κάλυψη με πλεξιγκλάς των υπογραφών απο διάσημους περιηγητές του 18ου αι σε τοίχους του θεάτρου.

Απαραίτητες κρίθηκαν απο το Κ.Α.Σ. οι ενέργειες για την προστασία του ιερούθεάτρου των Δελφών, του διασημότερου μνημείου του Αρχαίου πολιτισμού που αποτελεί κύρια μορφή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Έχοντας διανύσει 25 ολόκληρους αιώνες ύπαρξης μέσα στο ιερό του Απόλλωνα, το θέατρο διαθέτει σημαντικότατα προβλήματα στους αναλημματικούς τοίχους και στο τμήμα της ορχήστρας καθώς επίσης και στο κοίλον που αντιμετωπίζει κάθε είδους φθορές. Επιπλέον, αναγκάια θεωρείται η σωστή συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που διασώζονται και η κάλυψη κάθε άλλης ιστορικής φανερής βλάβης .

Είναι αξιοσημείωτο οτι στα εδώλια του Θεάτρου των Δελφών χωρούσαν μέχρι και 5.000 θεατές που παρακολουθούσαν τους αρχαίους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, τους γνωστούς ως Πυθικούς Αγώνες. Το οικονομικό ποσό που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελέτη της αποκατάστασης του θεάτρου, έφτανε μέχρι και τα 95,000 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν με πρωτοβουλία του Διαζώματος, της Κίνησης πολιτών για τη σωτηρία των αρχαίων θεάτρων υπό τον Σταύρο Μπένο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια