Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανασύνταξη φέτος για τη βιομηχανική ντομάτα

Από τα χέρια των μεταποιητών περνάει οριστικά η φετινή απόφαση για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας. Στην Πελοπόννησο, οι δύο βιομηχανίες ΕΛΑΪΣ και ΚΥΚΝΟΣ με τησταθερότητά τους και την αξιοπιστία τους κρατάνε τους παραγωγούς, ενώ στην κεντρική Ελλάδα το ρόλο αυτό φαίνεται να αναλαμβάνει ο Νομικός και μερικές ακόμα μικρότερες εταιρείες.

Αντίθετα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, στη Μακεδονία η απουσία εργοστασίων οδηγεί σιγά-σιγά σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στη βόρεια Ελλάδα, καθώς τα εργοστάσια που θα λειτουργήσουν φέτος είναι ελάχιστα, ενώ
προβληματισμό προκαλεί και η απόφαση μιας αξιόλογης εταιρείας όπως η ΖΑΝΑΕ να μην παραλάβει πρώτη ύλη. Έτσι, στις Σέρρες και τη Δράμα, αφού δεν θα λειτουργήσουν οι μονάδες, οι παραγωγοί είναι «αναγκασμένοι» να στραφούν σε άλλες εαρινές καλλιέργειες και κυρίως στο βαμβάκι, όπως μας πληροφορεί ο Κώστας Τριανταφύλλου, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας της ΕΑΣ Βισαλτίας.

Στην κεντρική Ελλάδα, εκτός από τον Νομικό που έχει ανακοινώσει κατώτατη τιμή 65,5 ευρώ τον τόνο (4 brix), ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η MAST FOODS για 20.000 τόνους και η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ («Μαρίτσα») για 50.000 τόνους του προϊόντος. Την εμφάνισή τους στην «πιάτσα» έκαναν και οι εταιρείες «Ευρωπαϊκά Τρόφιμα» (Λαδάς στη Λάρισα), αλλά και η ΤΟΜΑΤΟΛ (Λεβεντάκης στα Φάρσαλα), αλλά «ακούγεται» ότι μπορεί να παραμείνουν σε θεωρητικό επίπεδο. Η λειτουργία των εργοστασίων σε αυτές τις περιοχές δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια, γι’ αυτό αναμένεται και αύξηση εκτάσεων στην περιοχή της Λάρισας και του Δομοκού.
Για την ώρα, η εγκατάσταση της καλλιέργειας εξελίσσεται με ομαλούς ρυθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας και πλέον έχει ολοκληρωθεί η φύτευση των πρώιμων χωραφιών, ενώ μέχρι τις 10-12 Μαΐου αναμένεται η φύτευση και των όψιμων στη Θεσσαλία.

Να σημειωθεί πως αρχικά η φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας υπολογιζόταν στους 480.000 τόνους,ωστόσο πλέον εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει τους 400.000 τόνους, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κορώση, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών. Βέβαια, η παραγωγή αυτή είναι αυξημένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά που έφτασε μόλις τους 324.000 τόνους, μετά από πτώση της τάξης του 50%. Ωστόσο πρόκειται για σημαντική μείωση σε σύγκριση με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, όπου η πτώση δεν ξεπερνά το 10-15%.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια