Ticker

6/recent/ticker-posts

Ιστοσελίδες για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας

Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, ίσως δύσκολη, έως και αχανής. Είναι φυσικό, να γίνονται συχνά λάθη στη χρήση της. Καθημερινά μπορεί να ανακαλύψουμε κάποια άγνωστη έως τώρα λέξη, καθώς εξελίσσεται συνεχώς. Ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένα sites τα οποία ενημερώνουν και παρέχουν πληροφορίες περί της ελληνικής γλώσσας, τόσο της νέας όσο και της αρχαίας μορφής της.


Η «πύλη» για την ελληνική γλώσσα. Αυτός είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Πρόκειται για ένα site που παρέχει ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων και υλικό για μελέτη και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Οι κατηγορίες του σχετικά με την ελληνική γλώσσα είναι:
  • Νέα Ελληνική
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Μεσαιωνική Ελληνική
  • Αρχαία Ελληνική
  • Θεωρία και Ιστορία
Σημαντικό είναι πως σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2004-2006).
Στη σελίδα αυτή, μπορείτε να περιηγηθείτε στο ετυμολογικό λεξικό καθώς και τα χρήσιμα (κυρίως για μαθητές) συνώνυμα και αντώνυμα. Επίσης έχει και τους αρχικούς χρόνους ανωμάλων ρημάτων της αρχαίας ελληνικής.
Στη συγκεκριμένη ενότητα της ιστοσελίδας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μπορείτε να βρείτε σε αρχείο τύπου adobe τα σχολικά βιβλία νέων και αρχαίων ελληνικών όλων των τάξεων, γυμνασίου και λυκείου.
Εδώ μπορείτε να βρείτε ορισμένους γραμματικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα στη σωστή χρήση της ελληνικής.
Η ενότητα από το επίσημο site του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, «Γλωσσικά και Εκπαιδευτικά» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Λύνει τις περισσότερες από τις κλασσικές απορίες που δημιουργούνται για τη σωστή χρήση της ελληνικής. Για παράδειγμα εξηγεί αναλυτικά πως το πρόθεμα «εξ» δεν χρειάζεται απόστροφο, λάθος που γίνεται συνεχώς στο γραπτό λόγο.
Είναι ένα πιο ανάλαφρο site, στο οποίο μπορείτε να βρείτε ορισμούς αδόκιμων όρων, εναλλακτικούς ορισμούς δόκιμων όρων και λήμματα της αργκό, με χιουμοριστικό ή και σοβαρό ύφος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια