Ticker

6/recent/ticker-posts

Βιολειτουργικά τρόφιμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παρασκευάζονται εδώ και 11 χρόνια στο Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας

Τρόφιμα με «θαυματουργές» ιδιότητες για τον οργανισμό, τα οποία συνδυάζουν την θρεπτική αξία με την πρόληψη ασθενειών παρασκευάζονται εδώ και 11 χρόνια στο Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και τους φοιτητές του.  



Η αρχή έγινε με την παραγωγή αλευριού με εκχυλίσματα σταφυλιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων. Στη συνέχεια ακολούθησε το κέικ τυρογάλακτος, το οποίο έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων να χρησιμοποιεί «ισχυρισμό Υγείας», σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς διαθέτει την ιδιότητα να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Η δημιουργία αυτού του κέικ ξεκίνησε το 2006 όταν η πρώην νομαρχία Λάρισας ανέθεσε στον κ. Κουρέτα να εκπονήσει μια μελέτη για την διαχείριση του τυρογάλακτος, του απόβλητου των τυροκομείων, στο οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο η ρύπανση του Πηνειού. Σήμερα, έχει δημιουργηθεί μια σειρά από τρόφιμα, όπως παρθένο λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, μαρμελάδες, σάλτσες πέστο, κριτσίνια, βιολογικό μαντολάτο και βιολογική ζάχαρη σε σκόνη.

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα αναγράφουν στη συσκευασία τους, νόμιμα, ότι μπορούν να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού καθώς οφείλουν την παρασκευή τους σε κλινική μελέτη. Δεν διαφέρουν σε τίποτα, όσον αφορά την εμφάνισή τους, με τα τυπικά τρόφιμα και έχουν την ίδια νοστιμιά με αυτά ενώ παράλληλα λειτουργούν ως «ασπίδα» του ανθρώπινου οργανισμού για διάφορες ασθένειες. 
 Παράλληλα με την παρασκευή τροφίμων ο κ. Κουρέτας έχει προχωρήσει στην εξέταση του μεταβολικού προφίλ αρκετών πολιτών. Το εργαστήριό του προμηθεύεται δείγματα αίματος από ασθενείς του διαιτολογικού κέντρου «Χαρτογράφοι Υγείας» στην Αθήνα, αλλά και από άλλα κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Μαζί με την επιστημονική του ομάδα βρίσκει τι λείπει από τον κάθε οργανισμό, μαθαίνει πληροφορίες για την λειτουργία του σώματος και ποια «κακά» γονίδια έχει κληρονομήσει ο κάθε ένας.

«Το κόστος αυτής της εξέτασης είναι πολύ μικρό και δεν έχει καμία σχέση με τα τεστ δυσανεξίας» τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει. « Αφού ενημερώσουμε τον διαιτολόγο για τα αποτελέσματα, φτιάχνουμε από κοινού ένα διαιτολόγιο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο». Στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι η πρόληψη ασθενειών, αλλά και η θεραπεία των ήδη υπάρχοντων μέσα από την εξατομικευμένη διατροφή, σχεδιασμένη αποκλειστικά, σύμφωνα με το μεταβολικό προφίλ του καθενός.

Τα χρήματα, τα οποία λαμβάνει το εργαστήριο χρησιμοποιούνται για υποτροφίες των φοιτητών, αναλώσιμα και οδοιπορικά.

Πως μπορούμε να προμηθευθούμε τα βιολειτουργικά τρόφιμα

Μέσα από μια συνεργασία του καθηγητή κ. Κουρέτα με το διαιτολογικό κέντρο «Χαρτογράφοι Υγείας» δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προμηθευθούν βιολειτουργικά τρόφιμα μέσω παραγγελίας στην ηλεκτρονική σελίδα www.eatwalk.gr. Εκεί μπορεί να διαλέξει μέσα από μια πληθώρα προϊόντων αυτά που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο διατροφολόγιο, το οποίο του έχουν συστήσει, να τα παραγγείλει και θα του αποσταλούν στο σπίτι.

«H ιστοσελίδα μας αναφέρεται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως σε άτομα με μεταβολικά νοσήματα , νοσογόνο παχυσαρκία , με ορμονικές διαταραχές, με χρόνιες παθήσεις ,εγκυμονούσες, αλλά και στον γενικό πληθυσμό , ο οποίος ενδιαφέρεται για μία εναλλακτική σύγχρονη πρόταση σωστής σίτισης υψηλής διατροφικής αξίας» αναφέρει ο κ. Γιώργος Λέων, διευθυντής του διαιτολογικού κέντρου Ομοιόστασις.
Ο κάθε χρήστης μπορεί να γίνει μέλος στην ιστοσελίδα για να  μπορεί  να έχει πρόσβαση σε μια σειρά συνολικών προνομίων σε παροχές υπηρεσιών, όπως σημαντικές εκπτώσεις και ενημερώσεις στον τομέα του επιστημονικού φάσματος.
Στις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους δύο κέντρα, μέσα σε μεγάλα  νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με εκπαιδευμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα μελετούν μέσα από δείγματα αίματος και σάλιου το μεταβολικό προφίλ των ασθενών. Στη συνέχεια θα τους κατασκευάζουν ένα διατροφολόγιο κατάλληλο για τις ανάγκες του καθενός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια